avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 688 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... plata caldura parti comune
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

plata caldura parti comune

am primit factura la intretinere pe noiembrie.eu am ct de apartament dar am constatat ca in factura de la intretinere apar ca plata si tevile de la sist centralizat.n ar fi o problema ca asa e legea dar cei care nu au centrale nu platesc si ei tevile.e corect?eu dau pe tevi 23lei iar cel fara centrala 13lei citirea repartitoareleor.m am adresat verbal administratorului dar nici nu m a bagat in seama.unde pot face o reclamatie?ce pot face?
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 22:24, 26 Noiembrie 2013
Domnule, aveti dreptate in ce calculati aici, dar ma acuzati ca dezinformez si asta nu e in regula pentru ca, in revolta dv. pe un intreg sistem, ma amestecati si pe mine pe-acolo. Cu ce am dezinformat, atata timp cat eu am explicat de fiecare data cum este facut calculul pe care il am in fata eu de la firma care ne calculeaza si ca problemele aberante aparute in calculul particular din blocuri tin de gestionarea indecsilor? Nu am sustinut niciodata, nimic, despre declararea mincinoasa a indecsilor pentru ca asta este o problema foarte incurcata, daca ai asa ceva in bloc, apai trebuie sa institui "politia" asociatiei si sa iei masuri coercitive pentru cei care inseala.

Cine opreste conducerea asociatiilor sa nu permita declararea unui consum 0 (zero) decat dupa ce pot dovedi ca se incalzesc cu alta sursa (facturi de la curent electric) sau sa le fie citit indexul celor care declara un consum mai mic de X unitati? Este sistemul de repartizare de vina? Nu. Sunt oamenii de vina si anume cei care accepta situatiile aberante, gen consuma, dar declara 0 (zero).
Eu am insistat mai mult pentru cei care vor sa iasa din sistem si anume la ce se pot astepta, dar nu le-am spus nici "iesi", nici "nu iesi", pentru ca asta o hotaraste omul. Pot sfatui pe cineva si accepta sfatul meu, ok, nu vrea si urmeaza sfatul celor care ii spun sa iasa din sistem, iarasi e ok. Singur se va lamuri.
Apoi, am spus ce se intampla cu consumul estimat si ce repercusiuni are el in calculul celor necontorizati in special, dar si asupra celor carora li se estimeaza.

Eu sunt informatician de meserie si in informatica e o vorba "noroi bagi, noroi iti iese" (termenul e altul, dar am folosit un eufemism). Un programator poate amanunti un calcul in program pana in panzele albe, poate pune o mie de conditii ca rezultatele sa iasa cat mai corecte, dar conditionarile se fac la cererea beneficiarului. Or, cum sa pui in program limitare inferioara, daca sunt apartamente in care nu este consum pe calorifere? Nu ai face decat sa nemultumesti partea dintre proprietari care chiar nu au consum si sa le anulezi dreptul la o plata corecta. Nu s-ar face decat repetarea unei situatii cum a fost cea cu procentul impus de 30% (50%) de anul trecut care a nemultumit o multime de oameni. Or fi multi, or fi putini, nu stim, or fi cat aceia care sustin ca-i incalzesc pe altii prin pereti....
Daca cineva are un consum foarte mic sau deloc, ala ori are sursa electrica de caldura (se spune ca este mai ieftina decat incalzirea centrala), ori se incalzeste cu gaze si fura din banii celorlalti vecini. Asta am sustinut intotdeauna. Nimeni nu sta in frig, asta mi-e foarte clar, dar nu poti conditiona general, prin programul de calcul, aceasta, pentru ca, inca o data, programul abia atunci ar deveni abuziv si ar forta un consum care altfel nu se face.
Numai asociatiile isi pot impune, prin Regulamente proprii, sa nu existe declarare de 0 consum daca apartamentul este locuit sau sa nu admita consum mai mic de X unitati de index/ apartament, avand in vedre cresterea facturii la gaze - semn ca acestea sunt folosite fraudulos pentru incalzirea locuintelor.

In privinta echilibrarii, ce? Blocurile care au repartitoare au si regulatoare de presiune. Ce sa spunem mai mult de-atat? Ce tot bateti apa-n piua? Daca puteati demonstra ceva, o demonstrati pana acum si nu stateati in proces atatia ani. Ceva va scapa, n-am idee ce.
Si mai stiu un lucru: omul cand are alte prioritati in cosul sau lunar si intretinerea este pe ultimul loc, orice suma care ii depaseste cota de intretinere pe care e dispus s-o plateasca, incepe sa tipe ca e furat. La telefoane nu poate tipa ca tipa in van, acolo ii opreste accesul si cu asta basta, la cablu nu poate tipa, ca de nu-l plateste, ii este taiat, la magazin nu poate tipa ca e furat, ca nu-i da nimeni mai ieftin si ar pleca acasa cu punga goala, la tigari nu tipa ca e furat ca nimeni nu i le da mai ieftin... la cota de intretinere poate tipa ca stie ca nu-i taie nimeni nimic.

In concluzie, ca am scris si-asa prea mult, gestionarea consumului se poate face foarte bine prin Regulamente de consum in cadrul asociatiei.

Asa ca, mai lasati-ma cu dezinformarea!
Daca doriti sa schimbati ceva in acest sistem, atunci adresati-va acolo unde se poate face schimbarea, nu aici pe forum, ca plangandu-ne unii altora, nu cred ca ajungem sa schimbam ceva.
Ultima modificare: Vineri, 10 Februarie 2012
elga50, moderator
@elga50
La telefoane nu poate tipa ca tipa in van, acolo ii opreste accesul si cu asta basta, la cablu nu poate tipa, ca de nu-l plateste, ii este taiat, la magazin nu poate tipa ca e furat, ca nu-i da nimeni mai ieftin si ar pleca acasa cu punga goala, la tigari nu tipa ca e furat ca nimeni nu i le da mai ieftin... la cota de intretinere poate tipa ca stie ca nu-i taie nimeni nimic.

este o comparatie total neelocventa. la telefon a vorbit,la lumina a consumat, etc.
dar la gaze plateste si nu stie cat consuma, la caldura la fel.de ce nu a facut CINEVA, un sistem in care daca nu platesti apa, caldura/apartament sa le taie? pentru ca nu exista un interes.
in principiu la noi in Romania este foarte bine daca se merge cu totul la conum.
daca vrei sa te separi, incep problemele: nu iti aproba asociatia sa te debransezi, tevi care fac extraordinar de multa caldura etc.
pana la urma, unitatea de masura a caldurii este gigacaloria care se poata inregistra numai cu gigacalorimetrul.
unitatea dupa repartitor este o hotie pe fata.

hai sa fim mai realisti.



Ultima modificare: Vineri, 10 Februarie 2012
uwu, utilizator
E vorba de ideea ca "suntem furati de peste tot".
De unde stiti ca la telefoane nu ne fura la minute? Au fost zeci de mii de cazuri. Si? S-a rezolvat ceva? Au platit oamenii ca mieii, ca sa nu zic altfel.
La cablu iti spune ca platesti abonament de X lei pentru 60 M viteza si iti merge ca ochii mortului sau ti se intrerupe ore intregi. Iti scade cineva din abonament?
Ei, cum e cu plata pe consum? Aiureli!
La gaze zici ca platesti o diferenta de indecsi, adica un consum de mc cu o putere calorica de X kwh, dar stii ca atata a fost puterea calorica? Dar ti se da foarte frumos iluzia ca platesti cat consumi. O fi chiar adevara? Dar daca tipi si nu platesti, iti taie macaroana si gaze "nema" pana cand nu achiti factura.
Adica oriunde esti constrans sa platesti atat cat ti se calculeaza, dar nu ai siguranta ca ti s-a calculat corect. Dar nu platesti din aceasta cauza? Nu plati, dar nici nu mai ai serviciul resectiv.

La intretinere, daca nu-ti convine, tipi ca e incorect si daca nu vrei sa platesti, nu platesti, ca nu poate sa-ti faca nimeni nimic. Aici e ideea. Suntem foarte contestatari si foarte viteji acolo unde ne permitem, ca unde nu ne permitem, inghitim si platim!

Chestiunea cu repartitoarele - hotie adevarata, cum ziceti dv. - este la fel si cu kwh de la gaze. Absolut identica. Iti citesti pe contor 10 mc si ei iti calculeaza in kwh. Haida-deh!
Ultima modificare: Vineri, 10 Februarie 2012
elga50, moderator
de ce nu vreti sa intelegeti, ca cel mai bine este sa platesti cat consumi? sa stii ca luna asta am 200 lei pentru caldura, si atat consum. altfel stau in frig.
la unitatile de la repartitoare, niciodata nu stii ceva concret. te pomenesti cu niste sume de te ia capul. si trebuie sa o platesti, pentru ca " te-ai incalzit cu tevi".
Ma iertati ca intru ca musca in lapte.
Si cum propuneti sa facem aceasta evidenta foarte clara a sumei alocate?

Nici macar eu care stau intr-un complex rezidential dotat doar cu CT individuale pe gaz nu pot sa am aceasta certitudine.

Cauze:
1. citesti contoarul si vezi x mc gaz ... factura vine in kwh dupa o formula care contine variabila de convertire a puterii calorice care difera de la luna la luna de cele mai multe ori ... nu ai acces la acest coefincient decat dupa emiterea facturii

2. din cauza vremii capricioase, degeaba mi-am propus eu luna asta sa platesc 150 lei la gaz, pentru ca factura m-a lovit cu 280 lei. Ce ar fi trebuit sa fac? sa inchid centrala in momentul in care ajungeam pe la 110-120mc pe contoar? vecinii mei au grija cand pleaca sa seteze termostatele la un minim de confort de 17-18 grade (altii le lasa pe normal), nimeni nu are in casa sub 22 grade si totusi vremea a influentat negativ consumul (factura decembrie 130 lei, factura ianuarie 280 lei).
De acord, sunt tot felul de teorii, cum ca gazul nu are puterea calorica declarata de ei, ca se baga substante si alte gaze, inclusiv aer, care scade puterea de ardere, si contoarul inregistreaza trecerea volumului prin el fara sa iti ofere acelasi randament, etc etc. Ce control ai tu ca si consumator asupra acestor variabile? nici un control ... oare nu exista aparate de masura care puse pe magistrala sa verifice calitatea gazului? poate or exista in lume, e clar ca la noi nu sunt puse si deci ii crezi pe cuvant ...

3. nici macar incalzirea cu curent nu poate fi estimata corect (deobicei la acelasi randament, te costa mai mult curentul decat gazul). Acelasi caz ca si al gazului: imi propun 150 lei la curent pentru incalzire. Si pe urma ce? stau si inghet? nu cred, daca am nevoie de caldura voi consuma ca sa mi-o fac.

Alte discuții în legătură

Calcul agent termic dupa repartitoare,atunci cand ai centrala lorentzo12 lorentzo12 buna seara, problema mea este : pe scara unde locuiesc sunt 6 ap. cu centrala si 13 cu contorizare prin repartitoare eu am centrala ,cred ca platesc ... (vezi toată discuția)
Despre noul?/vechi sistem de calcul al caldurii. ndan57 ndan57 Buna ziua, doresc sa ve explic despre ce este vorba la mine in bloc si daca se poate sa discutam... Blocul are 4 nivele cate 10 apartamente pe scara si 5 ... (vezi toată discuția)
Calcul energie termica pentru apartamentele debransate dela sistemul centralizat marius61 marius61 Cum se calculeaza pentru un apartament debransat dela sistemul centralizat cota de energie termica si in ce lege este prevazuta calcularea. Mentionez, pe ... (vezi toată discuția)