avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 735 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... plata caldura parti comune
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

plata caldura parti comune

am primit factura la intretinere pe noiembrie.eu am ct de apartament dar am constatat ca in factura de la intretinere apar ca plata si tevile de la sist centralizat.n ar fi o problema ca asa e legea dar cei care nu au centrale nu platesc si ei tevile.e corect?eu dau pe tevi 23lei iar cel fara centrala 13lei citirea repartitoareleor.m am adresat verbal administratorului dar nici nu m a bagat in seama.unde pot face o reclamatie?ce pot face?
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 22:24, 26 Noiembrie 2013
S-a vorbit despre echilibrarea hidraulica – care de regula se face in retelele de distributie prin diafragmare, numai ca acesta este valabil atunci cand am un consum cat de cat constant pe zona respectiva, dar se poate face si in interiorul uni imobil (putem considera, in practica, un consum cam echilibrat/egal intre coloanele verticale ce pleaca din subsol catre apartamente) astfel ca debitul agentului termic pe bransament va putea fi modificat/micsorat si prin clapetele de reglaj – folosite pe post de regulator de debit, adevarat prin niste incercari si corectari repetate – clapete care sunt, sau cel putin ar trebui sa fie montate langa contorul de energie termica al bransamentului.
Asa cum se stie, energia termica, masurata prin contorul imobilului, este rezultatul produsului dintre volumul de apa vehiculat si ecartul/diferenta de temperatura dintre tur-retur, astfel ca la un volum de apa circulat in conducte, energia cedata (pe care o platim) este mai mare sau mai mica in functie de:
• debitul/volumul de apa vehiculat si
• diferenta/ecartul de temperatura dintre tur si retur.
Prin debransarile efectuate intr-un imobil, instalatia initiala a devenit supradimensionata, astfel rezultand vehicularea unui volum prea mare de agent termic, de unde si concluzia clara ca: pentru a satisface necesarul de caldura in apartamentele ramase in sistemul centralizat este nevoie de reducerea volumului de agent termic, dar totodata si lipsa izolatiei, sau izolatia deteriorata/necorespunzatoare a conductelor din subsoluri, deasemenea conduce la cresterea consumului de energie termica, printr-o risipa total nejustificata, suportata de catre locatari/proprietari, prin pierderile de caldura si incalzirea fara niciun rost a unui spatiu nefolosit, care logic ar fi ca in totalitate sa fie suportata numai de catre cei care folosesc in continuare agentul termic vehiculat prin aceste conducte numai si numai pentru ei.
Datorita serviciilor de proasta calitate, foarte multi, poate chiar marea majoritate a proprietarilor, care au renuntat la serviciile sistemului centralzat de incalzire si-au montat centrala termica in apartament, panouri radiante, etc. pentru as-i realiza un confort si calitate si nu din motive de a face economie la incalzire si la prepararea a apei calde menejere. Din moment ce ai ales confortul si independenta fata de un sistem impropriu calitativ, dupa mine nu conteza asa zisa imensa investitie si durata in cat timp se amortizeaza aceasta, singura problema este ca si cei cu CT ori alte sure independente sunt obligati sa plateasca o cota parte din pierderile de caldura a altora, prin largul concurs al “legiutorului”, care prin toate mijlocele, mai mult sau mai putin oculte, tine sas-i protejeze sistemul centralizat, lovind direct in cei care au ales alte surse.

d-na elga50, la ce atac si la ce persoana va referiti in motivatia stergerii mesajului meu anterior?
Ceeace v-am spus eu provine de pe site-ul producatorului (in engleza) dar am gasit si un site in romana, aveti mai jos link-ul respectiv

[ link extern ]

Daca nu functioneaza dati cautare pe Google pe Brunata RME 95 sau firma LarInstal

Singura problema este ca aceste valori se pot citi numai cu un calculator prevazut cu interfata si programul specializat. Cele doua led-uri de pe fata repartitorului servesc pentru comunicatia cu calculatorul.
Dupa cum am citit despre repartitorul pe care ni l-ati recomandat, pe link-ul recomandat, nu vad nicaieri ca ar fi inzestrat cu stocare lunara, ci anuala, ca toate celelalte modele de la noi.
Iata ce afiseaza acest aparat:
Modul de afisare Ciclic sunt afisate pe ecranul LCD:
- consum an curent
- consum an precedent
- scala
- seria aparatului

Interventie moderator
Dv puteti sustine orice, aici e un fel de Hyde Park ad-hoc. Toata lumea isi spune parerea. Dar faceti-o fara atac la persoana, va rog sa tineti cont de asta, asta ca sa nu va vedeti mesajele la care truditi scriindu-le, aruncate la cosul cu stersaturi.
Eu nu v-am insultat daca v-am sugerat sa mai cititi o data ce am scris eu, ca sa nu sustineti ceva gresit despre ce am spus eu, v-as fi insultat daca v-as fi facut prost sau nebun, ceea ce nu e cazul.
Deci, fara atac la persoana!
Ultima modificare: Duminică, 12 Februarie 2012
elga50, moderator
in blocul meu sunt 33 ap. cu centrale si 33 fara centrale,,,Cei cu centrale si-au izolat tevile din apartament asa ca nu mai platesc nimic pt ele...cei cu 1 camera platesc pt parti comune 10 ron , cu 2 camere- 20 ron si cei cu 4 camere 30 ron,,,aceste sume se platesc cota parte din suprafata ap., desi este incalzit subsolul si scara blocului pana la etajul 3 ( bloc cu 10 etaje)...eu am spre scara blocului doar usa,,,cei mai multi pereti spre scara ii are cel de la 2 camere...Eu am 4 camere si folosesc doar 3 calorifere , restul le tin inchise,,,pt spatiile pe care le tin inchise nu am pereti cu vecinii ci doar tot cu mine,,,am pereti cu vecinii doar la o camera pe care o incalzesc si baia de serviciu,,,cei de deasupra mea , si dedesuptul meu nu folosesc nici ei acele spatii . Pt cele 3 calorifere ( unul cu 10 elementi , si 2 cu patru elementi) mi-a venit pt luna ianuarie o factura de 370 ron din care 100 ron erau pt tevile care trec prin apartament ....tevile se incalzesc doar pana la jumatate deoarece deasupra mea toti au centrale ,( in spatiile inchise nu se incalzesc de loc),,am cerut sa platesc pe jumatate si nu s-a putut,,,am intrebat ca daca le izolez si eu ,mai trebuie sa platesc pt ele? avand in vedere ca am repartitoare.....mie mi se pare ca platesc foarte mult avand in vedere ca le tin deschise la maxim si este tot frig in cele 3 spatii ,,,iar caloriferele desi sunt puse pe maxim sunt dezmortite doar,,,,,inainte de a avea repartitoare erau fierbinti de nu puteai pune mana pe ele,,,cred ca cei de la termoficare incalzesc apa la un minim doar ca sa le tinem repartitoarele pe maxim si sa avem consum mare,,,,de cate ori faceam scandal caloriferele incepeau sa arda ......
Daca caloriferele sunt dezmortite platiti tot "dezmortit", adica mai putin decat daca nu ati putea tine mana pe ele, avand in vedere acelasi timp de utilizare.
Repartitorul inregistreaza unitati de index in legatura cu temperatura agentului termic din calorifer, nicidecum cu gradatia la care ati fixat caloriferul.

Alte discuții în legătură

Calcul agent termic dupa repartitoare,atunci cand ai centrala lorentzo12 lorentzo12 buna seara, problema mea este : pe scara unde locuiesc sunt 6 ap. cu centrala si 13 cu contorizare prin repartitoare eu am centrala ,cred ca platesc ... (vezi toată discuția)
Despre noul?/vechi sistem de calcul al caldurii. ndan57 ndan57 Buna ziua, doresc sa ve explic despre ce este vorba la mine in bloc si daca se poate sa discutam... Blocul are 4 nivele cate 10 apartamente pe scara si 5 ... (vezi toată discuția)
Calcul energie termica pentru apartamentele debransate dela sistemul centralizat marius61 marius61 Cum se calculeaza pentru un apartament debransat dela sistemul centralizat cota de energie termica si in ce lege este prevazuta calcularea. Mentionez, pe ... (vezi toată discuția)