avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 751 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţii politice şi legislaţie ... De ce nu s-ar trece la monarhie? Vis a vis de ...
Discuție deschisă în Discuţii politice şi legislaţie electorală

De ce nu s-ar trece la monarhie? Vis a vis de nemultumiri si protestele de la Piata Universitatii si Piata Unirii...

Schimbam ceva cu ce?
Aceasta este marea intrebare...

Se poate revizui constitutia si sa se treaca la monarhie.Ramane de vazut insa ce se va vota in caz de referendum...
Apoi, daca vor exista noi proteste deoarece nu ne place monarhia se poate reveni la vechea forma de organizare...

Nu ne putem juca nici de a referendumul sau de a monarhia vs Republica...insa cred ca datori am fi cu totii sa ne intrebam ce dorim....si aceasta s ar putea face printr un referendum...atunci vom afla adevarul...dorim Republica sau monarhie?!
Nu ne jucam.
In Romania exista si o anumita temere de dictatura.
De aceea se poate incerca si aceasta varianta cu un posibil referendum peste cei 5 ani.

Multi se pot opune tocmai pentru ca ar putea gandi ca aceasta schimbare ar deveni ireversibila.
Argumentul forte pentru teza cu republica este tocmai acela ca presedintii se pot schimba la o perioada de timp.

Se poate chiar sa existe dreptul parlamentului de a face un referendum cu privire la schimbarea formei de guvernamant din monarhie in republica daca acesta ar considera ca vointa poporului va fi la un moment dat in sensul ca va dori republica.
In acest fel s-ar evita situatia cu cei 5 ani care observ ca nu va convine dvs.:)

Variante se pot gasi si sunt necesare pentru a nu exista persoane care sa aiba temerea de monarhie in sensul ca ar fi irevocabila.

Eu nu cred ca va fi rau, dar trebuie sa existe si o varianta pentru a infrana temerea celor care nu cred ca va fi bine...o varianta constitutionala...
Eu cred ca o abordare de acest gen pare cam.....neserioasa....nu e vorba ca nu mi convine mie sau unui grup ......e vorba ca in acest moment cand lumea s a saturat de coruptie la orice nivel se doreste altceva...acel altceva ar putea fi monarhia....insa referendumul daca se va organiza si lumea va fi chemata sa si exprime optiunea trebuie sa o faca in cunostinta de cauza si informata in asa fel incat sa nu venim cu scenarii din acestea .......Ce ar fi daca in Regatul Unit Al Marii Britanii sau in Suedia s ar intampla asa?!

Cred ca nu mai e cazul sa ne gandim in momentul de fata ca societatea romaneasca mai poate sa creada intr o reintoarcere a dictaturii republicana sau monarhica.....nu se mai poate suntem constransi la nivel European sa nu mai facem astfel de greseli demult apuse.....
Argumentul forte al democratiei il constituie tocmai dreptul la 2 mandate de presedinte.
In 1991 au hotarat asa prin constitutie.
Vor exista argumente foarte pertinente.
Eu cunosc argumentele.

Nu ne putem compara cu celelalte tari.
Suntem mult in urma lor.
In celelalte tari cu monarhie nivelul de trai este foarte ridicat.

O garantie ar constitui-o tocmai dreptul poporului la rege si nu dreptul regelui la popor...
Faptul ca daca ceva nu merge trebuie schimbat este valabil in orice situatie.
Nu cred ca este nimic neserios aici, ci ceva foarte serios.
Poporul are dreptul la democratie, dreptul de a alege, dreptul de a-si alege soarta,
Printr un eventual referendum si daca acesta ar iesi pro monarhia s ar consfinti dreptul poporului la rege si nu invers.....

Ina repet nu ne putem juca de a referendumul ....dupa parerea mea acest referendum era necesar demult pentru ca veneam dintr o dictatura de 50 ani, iar forma de guvernamant schimbata prin dictatura fusese monarhia, era o datorie morala a celor ce vroiau cu adevarat schimbarea Romaniei sa ceara sau sa organizeze un astfel de referendum.

Nu se mai Pune problema incalcarii flagrante a democratiei si dictatura de orice tip ar fi ea, asa cum am mai spus, este vorba de angajamentele Romaniei fata de UE.
Dupa parerea mea a omului de pe zebra daca se va reusi o astfel de isprava cu ghilimelele de rigoare va trebui organizata o campanie de informare riguroasa pentru ca populatia sa voteze in cunostiinta de cauza si nu sa invocam motivele ca daca nu ne place stam 5 ani si schimbam....ar fi o atitudine neserioasa si pe plan extern...ca tot vorbeati de reprezentarea Romaniei pe plan extern si de simbol...pai daca simbolul se schimba la 5 ani si radical...adica Rege...Presedinte....ce prestanta vor mai avea....va fi mai rau ca acum......
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Februarie 2012
ContSters141818, utilizator

Alte discuții în legătură

Referendum pentru monarhie si democratia.ar vrea poporul sa fie intrebat despre schimbarea formei de guvernamant? CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI In conditiile actuale ar vrea poporul sa fie intrebat daca doreste sau nu schimbarea formei de guvernamant din republica in monarhie? Ce ar raspunde poporul ... (vezi toată discuția)
Referendum pe forma de guvernamant ContSters257414 ContSters257414 daca tot se lucreaza la modificarea constitutiei (se schimba din temelii, s-a promis), nu credeti ca ar fi oportun ([b]SI NORMAL[/b]) sa fim intrebati, prin ... (vezi toată discuția)
Statutul legal al "statutului casei regale" a romaniei Adalbert Gabriel Gazdovici Adalbert Gabriel Gazdovici [b]1.[/b] Sunt republican convins. Consider ca republica este singura forma de guvernare compatibila cu demintatea umana si secolul in care purtam discutia. ... (vezi toată discuția)