avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 824 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţii politice şi legislaţie ... De ce nu s-ar trece la monarhie? Vis a vis de ...
Discuție deschisă în Discuţii politice şi legislaţie electorală

De ce nu s-ar trece la monarhie? Vis a vis de nemultumiri si protestele de la Piata Universitatii si Piata Unirii...

Schimbam ceva cu ce?
Aceasta este marea intrebare...

Se poate revizui constitutia si sa se treaca la monarhie.Ramane de vazut insa ce se va vota in caz de referendum...
Apoi, daca vor exista noi proteste deoarece nu ne place monarhia se poate reveni la vechea forma de organizare...

mirela741 a scris:

loterie este si atunci cand alegi un presedinte...am incercat pe propria noastra piele aceasta loterie...Stiti foarte bine ca acest criteriul al ereditatii nu este absolut in ceea ce priveste monarhia! Am pretentie ca stiti acest lucru....De aceea exista dispensa, consiliul Coroanei...unde ati vazut in monarhiile moderne din Europa ca s au incoronat oameni debili? Hai sa fim seriosi....Sau doriti acum sa facem debila toata Casa Regala a Romaniei de dragul de a arunca cu noroi? Pe bune ca nu inteleg...totusi traim in secolul XXI...am uitat de obscurantismul Evului Mediu....sau nu?:hm:


se pare ca mai exista oameni medievali, chiar primitivi...

“80% din romani sunt convins ca vor sa isi aleaga seful de stat. Bun, rau, dar stiu ca il schimba. Ce te faci cu unul care e pe viata si mai lasa si mostenitori? Daca iese vreunul cu dizabilitati, ce te faci? Ramai cu el sef de stat?"- traian basescu

Basescu, in instanta pentru afirmatii despre monarhie

[ link extern ]
Am vazut si eu ca a avut termen de judecata.

Lasand la o parte aspectele discriminatorii deoarece este rolul instantei sa se pronunte raspunsul ar fi acela ca se poate face referendum din nou.Adica o trecere de la monarhie la republica.

Acesta este raspunsul constitutional care ar trebui dat vis a vis de acest aspect cu monarhia.

Teama de monarhie exista in continuare in Romania...deoarece are sanse sa revina...
Da!
Se pare ca mai exista oameni medievali, chiar primitivi atata timp cat forma de reprezentare este Republica, iar orice eventuala cerere de schimbare a acesteia, forteaza Challengerul(monarhistii) la a face prima miscare, ARGUMENTUL iar cand spun argument, pai argument sa fie, nu sentimente , nu relatari lacrimogene cum si de ce a pierdut coroana, nu
Aici apare prima piedica pentru ca argumentul lipseste in totalitate si cu desavarsire
Intrebatilor de genul celor de mai jos, nu le veti putea raspunde. Pai... si de nu puteti raspunde, care-i logica?:hm:
De ce este indicat, a fi mai bine, a incredintarea puterea unei familii, pe care sa o ridici in varful piramidei de autoritate, status si putere?De ce o societate sa nu-si poate crea o elita, sau anumite standarde sociale, fara ajutorul unei familii anume?Sau prin rotatia unor familllI?Bine, daca pentru o anume societate, factorul conjugal-matrimonial este atat de important, se poate cumva ajunge la reprezentarea sistemului meritocratic de catre niste oameni, care in afara accidentului biologic-geografic, de a se naste in familia cu "sange albastru". cu "sange regesc", "unsi de D-zeu"....nu au un alt merit.Nu exista un argument general valabil care sa sustina teza monopolului ereditar sau de familie.
De ce sa fie preferabil acest monopol ereditar unui sistem de rotatie la putere de sus pana jos, bazat pe decizie colectiva si competitie?

Singurul argument(un economist il stie cu siguranta), pe care orice monarhist ar fi trebuit sa si-l insuseasca initial inceperi oricarei dezbateri pe aceasta tema si ce ar putea capata putina atentie, dar...pt scurta durata,ar fi folosirea modelul banditului stationat-Mancur Olson, in incercarea de a afirma superioritatea principiului monarhic.
Un presedinte si camarilla sa sunt motivati de faptul ca stau la putere doar un numar predeterminat de ani si astfel jumulesc contribuabilii repede si intens. Un rege si camarilla sa o fac mai tacticos si pe termen lung, deci mai cu retinere si cap, pentru ca nu sunt fortati de ciclul electoral. Nu vor sa omoare gasca de jumulit pentru ca moare tot la ei in brate, nu la presedintele urmator. Avantaj: monarhia.
Si...mie imi pare rau rau nu l-ati stiut, eu l-am cetit Ar fi tinut pentru unii,in nici un caz pentru primitivi, bla-bla...

Poate careva, sa formuleze un argument credibil privind necesitatea monarhiei in Romania, aici si acum? Daca da, care este natura acestuia? Care este baza sa teoretica, care este substanta sa empirica si factuala? Care sunt resorturile sale strategice si pragmatice? Pe ce ne bazam?
Care-s?
Nu-s?

O seara buna!
:vishenka:


Ultima modificare: Marți, 21 Februarie 2012
ContSters233548, utilizator
Daca dvs vedeti de 20 de ani incoace ca s a format o elita....si standarde sociale...permiteti mi sa ....:))...scuzati......dar asa mi a venit pe moment.....
Asteptam sa vedem elitele....
Argumente pro monarhice doriti? Pai sa cititi atunci ce au scris toti cei care au sustinut teza monarhiei in acest topic..de la faptele Istorice care nu sunt lacrimogene, la faptele actuale, situatia economica a monarhiilor din ziua de azi, de la factorul de mediere.....la reprezentarea tarii la nivel international...ca sa nu ne mai arate Sarkozy obrazul....:">

La faptul ca monarhiile din ziua de azi chiar si Casa Regala din Romania au celebrat casatorii in care nu se mai Pune pret p sangele albastru....

Dar cine sa citeasca paginile.....:-/

Era frumos sa imi multumiti urat pentru indicarea singurului argument(banditul stationar) , care va poate justifica cererea restauratiei monarhiei.
Eu am citit....ca nu l-ati scris. Sic!
Imi pare rau, ca v-am deranjat topic-ul linistit.Ma retrag dar revin
Sa va traiasca monarhia!
O seara buna!

Alte discuții în legătură

Referendum pentru monarhie si democratia.ar vrea poporul sa fie intrebat despre schimbarea formei de guvernamant? CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI In conditiile actuale ar vrea poporul sa fie intrebat daca doreste sau nu schimbarea formei de guvernamant din republica in monarhie? Ce ar raspunde poporul ... (vezi toată discuția)
Referendum pe forma de guvernamant ContSters257414 ContSters257414 daca tot se lucreaza la modificarea constitutiei (se schimba din temelii, s-a promis), nu credeti ca ar fi oportun ([b]SI NORMAL[/b]) sa fim intrebati, prin ... (vezi toată discuția)
Statutul legal al "statutului casei regale" a romaniei Adalbert Gabriel Gazdovici Adalbert Gabriel Gazdovici [b]1.[/b] Sunt republican convins. Consider ca republica este singura forma de guvernare compatibila cu demintatea umana si secolul in care purtam discutia. ... (vezi toată discuția)