avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 916 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Salariu compensatoriu
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Salariu compensatoriu

Firma la care lucrez urmeaza sa desfiinteze un post cu acordarea unui salariu compensatoriu angajatului respectiv. Imi puteti spune ce fel de salariu trebuie sa fie acesta: de baza lunar, mediu pe economie etc?
Deasemenea, ce taxe si impozite se retin la acest salariu?
Multumesc.
1. Nu trebuie sa asteptati pana la sfarsitul contractului, faceti o cerere scisa acum pentru acordarea drepturilor.
2. Daca nu vi se acorda drepturile si faceti sesizare, ITM va face un control la firma si va putea da amenzi firmei dar nu va putea sa ii oblige sa va plateasca drepturile salariale.
Daca nu va platesc nicic in urma controlului ITM, va puteti recupera banii in instanta avand ca document inclusiv raspunsul de la ITM la sesizarea dvs.
Procesul e scutit de taxe si aveti sanse aproape sigure de castig de cauza.
cererea scrisa sa aibe si un numar de inregistrare , adica sa se ia la cunostinta de catre conducere.ITMul nu -i obliga sa va plateasca drepturile cuvenite , doar sa dea amenzi.In instanta va puteti castiga ceea ce va apartine.
freeelis a scris:

La încetarea contractului individual de muncă din motive ce nu ţin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensaţie de cel puţin un salariu lunar, în afara drepturilor cuvenite la zi.
Codul fiscal prevede ca , sumele reprezentand platile compensatorii, calculate pe baza salariilor medii nete pe unitate, primite de persoanele ale caror contracte individuale de munca au fost desfacute ca urmare a concedierilor colective sunt sume neimpozabile.


In Codul fiscal art 55:
(4) Urmatoarele sume nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit:
j) sumele reprezentand platile compensatorii, calculate pe baza salariilor medii nete pe unitate, primite de persoanele ale caror contracte individuale de munca au fost desfacute ca urmare a concedierilor colective, precum si sumele reprezentand platile compensatorii, calculate pe baza salariului mediu net pe economie, primite de personalul civil din sectorul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala la incetarea raporturilor de munca sau de serviciu, ca urmare a nevoilor de reducere si de restructurare, acordate potrivit legii;

Prin urmare pentru majoritatea SC (care nu se includ in ce e mentionat in artiocol) aceste salarii compensatorii se trateaza ca orice venit salarial, adica se impoziteaza.

Daca nu sunt eu la zi cu Codul fiscal, m-as bucura sa-mi spuneti ca s-a schimbat :)
E posibil sa nu inteleg eu corect dar chiar astept contraziceri.

Eu am considerat ca salariul compensatorr la valoarea unui salariu de baza al angajatului, acordat cf CCMUN, nu se incadreaza in art 55 de mai sus si ca urmare se impoziteaza, indiferent daca este concediere individuala sau colectiva.
Ultima modificare: Joi, 21 Mai 2009
Gratiela Ratiu, Consultant resurse umane
Sunt de aceas parere !
Buna ziua,

Am si eu o intrebare legata de plata/neplata acestui salariu compensatoriu.
Pana in data de 30 aprilie 2009, am fost angajatul unei companii din Bucuresti, insa lucram la punctul de lucru Baia Mare. In data de 29 martie 2009 am fost chemati toti angajatii de la punctul de lucru Baia Mare la o sedinta la Bucuresti, sedinta in cadrul careia am fost anuntati ca incepand cu data de 1 mai 2009, punctul de lucru Baia Mare va fi desfiintat, datorita problemelor economice cu care se confrunta compania. Totodata, in cadrul acestei intalniri am semnat cu totii, preavizele de 20 de zile lucratoare. Toate bune si frumoase pana aici: a trecut perioada preavizului, am primit si salariul pe luna aprilie, de asemenea ne-au fost platite si zilele de condediu de odihna neefectuat(aferente perioadei Ianuarie-Aprilie), am primit si cartile de munca(contractul de munca a fost desfacut in baza articolului 65 din Codul Muncii). Problema a fost ca nu ne-am informat din timp niciunul dintre noi, iar acum cand am aflat de plata acestui salariu compansatoriu, am luat legatura cu cei de la fostul loc de munca, solicitand acordarea acestei plati compansatorii. Raspunsul lor a fost insa unul scurt: dati-ne in judecata.
Dupa aceasta lunga descriere a ceea ce s-a intamplat vine si intrebarea mea: ce mai pot face in situatia de fata? Mai am sanse de a primi acest salariu compensatoriu si daca da, cum? Care ar fi pasii pe care ar trebui sa-i urmez?

Multumesc anticipat.

Alte discuții în legătură

Salariu compensatoriu madalina85 madalina85 Buna ziua! Firma la care lucrez da faliment! Astept sa fiu concediata!Vreau sa stiu daca voi primi salariu compensatoriu! In contractul nostru colectiv de ... (vezi toată discuția)
Concediere criza...salarii compensatorii dak dak Buna ziua, Acum 2 zile am primit informarea de mai jos. Pot cere 2 salarii compensatorii? conform ... (vezi toată discuția)
Art 65 ContSters75393 ContSters75393 Va rog sa-mi spuneti si mie daca unui angajat i se desface contractul de munca in baza art 65 beneficiaza de salarii compensatorii si in ce consta salariile ... (vezi toată discuția)