avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 920 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Salariu compensatoriu
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Salariu compensatoriu

Firma la care lucrez urmeaza sa desfiinteze un post cu acordarea unui salariu compensatoriu angajatului respectiv. Imi puteti spune ce fel de salariu trebuie sa fie acesta: de baza lunar, mediu pe economie etc?
Deasemenea, ce taxe si impozite se retin la acest salariu?
Multumesc.
Situatie : decizie de concediere "art 65din Legea 53/2003 Codul Muncii" etc.
Intrebari:

1. Cererea se poate trimite prin posta cu confirmare de primire?

2. Se poate cere plata acestui salariu pe card? daca DA > trebuie scris contul in cerere?; daca NU>sunt alte modalitati de plata? (inafara de prezenta mea acolo pentru ca mi-e scarba si pentru ca vreau sa uit de tot )

3. Ce elemente "sine qua non" trebuie sa cuprinda cererea?


Va multumesc pentru raspunsuri cat mai rapide si la obiect.
Ultima modificare: Joi, 8 Octombrie 2009
bobiro, utilizator
Buna ziua.
Am lucrat la o firma care avea 13 angajati(de la director pana la femeie de serviciu). Sediul este in Polonia care a deschis o fabrica in Romania pentru a-si forma o piata aici, dar cea din Polonia merge bine mercy.
In luna septembrie pe 15 am fost anuntati ca 5 posturi de operatori, 1 de tehnician intretinere, 1 de sef de sectie si 1 de femeie de serviciu se vor desfiinta din cauza dificultatilor financiare. Cei care au mai ramas au datoria sa elibereze fabrica de utilaje si sa incheie situatiile financiare. Am stat in preavizul de 20 de zile lucratoare pana pe 13 octombrie si urmeaza sa ne intre banii pe zilele din octombrie si cel compensatoriu.
1. Noi avand Contracte Individuale de Munca si desfiintandu-se posturile respective cum am putea sa facem ca ceea ce scrie in legatura cu salariul compensatoriu ("scrie cel putin un salariu compensatoriu" - in CCNM pe anii 2007-2010), sa ne dea mai multe salarii 3-5-7 salarii compensatorii?
2. Si daca acest salariu este sau nu scutit de la vreun impozit sau taxa?
Va multumesc aniticipat si astept cu nerabdare raspunsul dumneavoastra.
Ultima modificare: Joi, 15 Octombrie 2009
Soso83, utilizator
Buna ziua,

Am si eu o problema. Lucrea intr-o firma particulara si ieri mi s-a spus ca am doua variante: ori imi dau demisia, ori restructureaza postul. Le-am spus astazi ca accept a doua varianta cu precizarea ca vreau 10 salarii compensatorii si mi s-a raspuns ca e problema mea ce vreau eu. Ce pot face in situatia asta? Stiu ca in CCMUNN este notat faptul ca "angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariu lunar, in afara drepturilor cuvenite" Multumesc!
Da, ai dreptate. In contractul colectiv de munca la nivel national pentru 2007-2010 avem:

[...] Art. 78. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariu lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi. [...]
Am sunat la AJOFM si mi s-a spus ca la acest salariu compensatoriu nici angajatul si nici societatea nu plateste conributia la somaj, celelalte contributii se platesc.

Alte discuții în legătură

Salariu compensatoriu madalina85 madalina85 Buna ziua! Firma la care lucrez da faliment! Astept sa fiu concediata!Vreau sa stiu daca voi primi salariu compensatoriu! In contractul nostru colectiv de ... (vezi toată discuția)
Concediere criza...salarii compensatorii dak dak Buna ziua, Acum 2 zile am primit informarea de mai jos. Pot cere 2 salarii compensatorii? conform ... (vezi toată discuția)
Art 65 ContSters75393 ContSters75393 Va rog sa-mi spuneti si mie daca unui angajat i se desface contractul de munca in baza art 65 beneficiaza de salarii compensatorii si in ce consta salariile ... (vezi toată discuția)