avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1787 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Salariu compensatoriu
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Salariu compensatoriu

Firma la care lucrez urmeaza sa desfiinteze un post cu acordarea unui salariu compensatoriu angajatului respectiv. Imi puteti spune ce fel de salariu trebuie sa fie acesta: de baza lunar, mediu pe economie etc?
Deasemenea, ce taxe si impozite se retin la acest salariu?
Multumesc.
Desigur ca aveti sanse.
Intradevar solutia este sa ii dati in judecata daca nu v-au acordat acest drept de bunavoie.

Pentru solicitarea acestui drept aveti un termen de 3 ani la dispozitie in care puteti depune actiunea, deci din acest punct de vedere este OK.

Cererea se depune la Tribunalul de care apartineti cu domiciliul dvs, sectia Litigii de munca si este scutita de taxe si timbrujudiciar.
Puteti angaja un avocat pe care o sa-l platiti din banii recuperati in urma procesului, depunand la dosar chitanta de la acesta (va invata el cum sa faceti).

Ar fi bina sa stiti daca firma a avut CCM la nivel de unitate si daca nu cumva acolo erau prevazute mai multe sal;arii compensatorii.

Daca ati intrat apoi in somaj, puteti solicita in proces si daune in valoare beneficiului pierdut prin nealuarea in calcul de catre AJOFM a acestui venit neacordat (pentru ca somajul nu o s ava recalculeze indemnizatia chiar daca o sa primiti hotarare jud si o va recuperati acesti bani de la firma)

Cu siguranta veti avea castig de cauza in proces, deci puteti demara actiunea.
Succes.
grace_r,
articolul citat de tine precizeaza expres ca este vorba de concedierile colective in cazul neimpozitarii salariilor compensatoriii.
In cazul concedierii individuale, acesta se impoziteaza.
Parerea mea este ca si incazul concedierilor colective , salariile compensatorii acordate cf CCMUN la valoarea salariului de baza nu se incdreaza in acel aricol de excepatre din Codul fiscal. Ca urmare, se impoziteaza.

Neimpozitarea este valabila doar pentru:

sumele reprezentand platile compensatorii, calculate pe baza salariilor medii nete pe unitate, primite de persoanele ale caror contracte individuale de munca au fost desfacute ca urmare a concedierilor colective

Astfel de plati compensatorii calc. pe baza sal. mediu net pe uniattea s-au acordat in baza unor ordonante de guvern -. vezi OUG nr.98/1999 privind protectia sociala a persoanelor ale caror contracte individuale de munca vor fi desfacute ca urmare a concedierilor colective

Nu stiu daca acum mai face cineva astfel de plati... din cautariel mele am vazut ca ar mai fi in vigoare

Va rog, ciine mi-o poate trimite si mie eventual actualizata?
Ionut159 a scris:


[...] Problema a fost ca nu ne-am informat din timp niciunul dintre noi, iar acum cand am aflat de plata acestui salariu compansatoriu, am luat legatura cu cei de la fostul loc de munca, solicitand acordarea acestei plati compansatorii. Raspunsul lor a fost insa unul scurt: dati-ne in judecata.
Dupa aceasta lunga descriere a ceea ce s-a intamplat vine si intrebarea mea: ce mai pot face in situatia de fata? Mai am sanse de a primi acest salariu compensatoriu si daca da, cum? Care ar fi pasii pe care ar trebui sa-i urmez?

Multumesc anticipat.


Dati-i in judecata. La tribunal nu va costa decat avocatul (asta in cazul in care nu va descurcati singur).
Cunosc OUG nr.98/1999 insa măsurile de protecţie prevăzute de ordonanţa de urgenţă se aplică salariaţilor încadraţi cu contract individual de muncă pe durată nedeterminată şi care sunt disponibilizaţi prin concedieri colective, efectuate în procesele de restructurare, reorganizare, închidere operaţională parţială sau totală a activităţii, privatizare sau lichidare, de către societăţi comerciale, companii naţionale, societăţi naţionale, precum şi regii autonome, societăţi comerciale ori alte unităţi aflate sub autoritatea administraţiei publice centrale sau locale, unităţi şi instituţii finanţate din fonduri bugetare şi extrabugetare.

OUG este inca in vigoare , ultima modificare fiind facuta prin O.U.G. nr.49/2002.

Alte discuții în legătură

Salariu compensatoriu madalina85 madalina85 Buna ziua! Firma la care lucrez da faliment! Astept sa fiu concediata!Vreau sa stiu daca voi primi salariu compensatoriu! In contractul nostru colectiv de ... (vezi toată discuția)
Art 65 ContSters75393 ContSters75393 Va rog sa-mi spuneti si mie daca unui angajat i se desface contractul de munca in baza art 65 beneficiaza de salarii compensatorii si in ce consta salariile ... (vezi toată discuția)
Concediere criza...salarii compensatorii dak dak Buna ziua, Acum 2 zile am primit informarea de mai jos. Pot cere 2 salarii compensatorii? conform ... (vezi toată discuția)