avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 573 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... DESFIINTARE POST de catre angajator
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

DESFIINTARE POST de catre angajator

Buna ziua,

Lucrez de aproape 2 ,5 ani la o firma in cadrul careia indeplinesc mai multe functii si incadrata pe una singura.
In 2008, in raport cu dezvoltarea firmei am solicitat o marire de salariu si banii de concediu de odihna pe anul trecut;m-a amanat in mod repetat,spunandu-mi ca are probleme financiare si inca nu este momentul .
In Septembrie am avut un accident in urma caruia am avut CM 2 luni ,am revenit la servici in Noiembrie si am primit de la angajator o hartie in care ma anunta ca imi desfiinteaza postul si ca ar fi elegant din partea mea sa imi dau demisia .Am refuzat sa semnez hartia si i-am propus sa ma concedieze ;Bineinteles ca a inceput sa ma ameninte iar banii de pe CM a refuzat sa ii predea spunand ca nu are nici o obligatie,sa ma duc la CAS.

Va rog sa ma ajutati cu cateva sfaturi

Cu stima
Laura:((
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:51, 6 Martie 2009
Revin cu aceasta problema

In urma,,amenintarilor '' cu organele abilitate,angajatorul mi-a platit concediul medical,pe care il conditiona de semnarea demisiei,am primit si decizia scrisa in care se precizeaza urmatoarele
1) desfiintarea postului pot art 65 C Muncii
2)desfacerea contractului

In acest sens :
1)va desface contractului de munca dupa scurgerea termenului de preaviz,achitand salariul pe ac perioada de preaviz(neprecizata 15 zile sau 20 de zile?)
2) declara ca nu solicita ,in perioada de preaviz, prezenta mea
3)va achita toate platile compensatorii la care este obligata de lege ,in urma ac decizii(fara a preciza suma,in acest caz primesc ceva?)

Tin sa va precizezca am semnat decizia scrisa pe care el a trecut-o de pe data de 03.11.2008,dar am trecut ca este semnata de mine pe data de 10.11.2008,ete corect asa ?

Multumesc
Da, este bine, pana la urma.
Si dvs. ati procedat bine.
Tineti legatura cu fostul angajator pentru a va primi si carnetul de munca si drepturile banesti cuvenite: salariul cuvenit, inclusiv pe perioada de 20 de zile de preaviz, c/val. zilelor de CO neefectuat la data incetarii CIM, plus cel putin un salariu compensare.
Succes in continuare!
Buna ziua,

As vrea sa prezint situatia mea
In data de 10.11.08 am primit preavizul de incetarea contractului de munca .Problema este ca e datat in data de 3.11.08. Si preavizul este intre 3-28 noiembrie(asa ies cele 20 de zile lucratoare ), am semnat instiintarea adaugand si data in care am primit (10.11.08). Pe instiintare nu scrie ca imi ofera un alt loc de munca(activitatea firmei se restrange in localitatea mea , in alta localitate are alt punct de lucru).

Puteti sa-mi spuneti daca am sanse sa castig in tribunal.

Va multumesc anticipat
Iszlai Zoltan
Angajatorul poate decide concedierea salariatului în situaţia în care locul de muncă ocupat este desfiinţat ca urmare a dificultăţilor economice, a transformărilor tehnologice sau a reorganizării activităţii.
Salariaţii aflaţi în această situaţie beneficiază de măsuri active de combatere a şomajului şi pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil.
Codul muncii nu prevede obligativitatea angajatorului de a oferi salariatului alte locuri de muncă vacante din unitate, compatibile cu pregătirea profesională în situaţia concedierii individuale pentru motive care nu ţin de persoana salariatului. Totuşi, instanţele judecătoreşti au apreciat că angajatorul are această obligaţie, în spiritul prevederilor legale pentru protecţia salariaţilor.

presso80 a scris:

Buna ziua,

As vrea sa prezint situatia mea
In data de 10.11.08 am primit preavizul de incetarea contractului de munca .Problema este ca e datat in data de 3.11.08. Si preavizul este intre 3-28 noiembrie(asa ies cele 20 de zile lucratoare ), am semnat instiintarea adaugand si data in care am primit (10.11.08). Pe instiintare nu scrie ca imi ofera un alt loc de munca(activitatea firmei se restrange in localitatea mea , in alta localitate are alt punct de lucru).

Puteti sa-mi spuneti daca am sanse sa castig in tribunal.

Va multumesc anticipat
Iszlai Zoltan

Preavizul se comunica salariatului inainte de data de incepere intrucat salariatul are dreptul ca in perioada preavizului in cazul concedierii sa lucreze doar 4 ore pe zi si sa fie platit pentru 8 ore , in vederea cautarii unui nou loc de munca. Acest drept de lucru cu program redus poate fi acordat cumulat, astfel ca pentru zilele cand nici nu ati stiut ca sunteti in preaviz angajatorul trebuie sa va dea liber
Ultima modificare: Miercuri, 12 Noiembrie 2008
adelaida_07, utilizator

Alte discuții în legătură

Restructurarea postului - va rog sa-mi dati un sfat! richard haideu richard haideu Buna seara! Vreau sa va multumesc mult pentru sfaturi! Astazi am primi notificarea de preaviz privind desfiintarea postului meu de economist/marketing ... (vezi toată discuția)
Concediere art.65 pirko pirko Buna ziua, Va prezint urmatoarea situatie: un angajat cu functia de contabil este concediat conform art. 65 alin 1 din Codul Muncii, i se da un preaviz de 20 ... (vezi toată discuția)
Care este data incetarii unu c.i.m. ? nimar nimar Buna ziua, Un angajator dorestesa concedieze un salariat in temeiul art.65 alin.(1) C.Muncii. Ii ofera acestuia preavizul legal. Care este data incetarii ... (vezi toată discuția)