avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 926 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cotizatie sindicat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cotizatie sindicat

Cum se procedeaza atunci cand angajatorul nu doreste sa retina cotizatia membrilor de sindicat pe statul de plata? Cum il putem determina sa faca acest lucru? Care este temeiul legal?
Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: Dana geo , utilizator 10:08, 5 Ianuarie 2019
Multumesc mult pentru raspuns.
Desigur ca am discutat. Directorul General a aprobat dar Directorul Economic nu doreste sa dispuna punerea in aplicare. Ce ar mai fi de facut?
eduardvl a scris:



.
Angajatorul si-a exprimat acordul scris, dar persoanele care au ca sarcina de serviciu plata salariilor nu doresc sa puna in practica acest lucru, invocand diferite motive.
Au trecut 2 luni de la data primei solicitari (cereri) si nu se intampla nimic.
Am revenit saptamanal cu intrebari (am trimis si o adresa catre Departamentul respectiv), dar nu primim nici un raspuns.
Ce putem intreprinde in continuare?




Solicitati in scris angajatorului (reprezentat prin directorul general) materializarea acordului exprimat in data de ....in ceea ce priveste retinerea cotizatiilor pe statul de plata ,prin emiterea unei dispozitii avand ca temei legal art.6art.24din Legea 62/2011(legea dialogului social)prin care sa se reglementeze faptul ca incepand cu data de....cotizatia de sindicat este retinuta pe st. deplata si virata ulterior in contul sindicatului.
Cu ducerea la indeplinire a dispozitiei va fi insarcinat directorul economic,in acest mod nu se va mai putea eschiva ,prevederile unei dispozitii sunt obligatoriu de dus la indeplinire....

Eschivarea tine de comoditate pt. ca retinand cotizatia pe stat,va trebui sa opereze anumite modificari in programul informatic de salarizare,tinand cont ca cotizatia pana in 1%din venitul brut este deductibila la calculul impozitului /salariu .
Ultima modificare: Miercuri, 25 Iulie 2012
ContSters136493, utilizator
Articolele invocate nu pot constitui temei legal pentru emiterea acelei decizii .. in Legea nr.62/2011 nu exista text de lege care sa prevada obligativitatea angajatorului de a retine cotizatia de sindicat.

Ce ar mai fi de facut?


In acest sens, va puteti adresa din nou Directorului General sau poate sesiza comisia de disciplina referitor la refuzului dir.economic de apune in executarea decizia respectiva.
Art.6 lit.d din Legea 62/2011:
(1) Statutele organizatiilor sindicale cuprind cel putin urmatoarele prevederi cu privire la:
........
d) modul de stabilire si incasare a cotizatiei;

Art.24
Cotizatia platita de membrii de sindicat este deductibila in cuantum de maximum 1% din venitul brut realizat, potrivit prevederilor Codului fiscal.



Codul Fiscal prevede la art.57(1)(2)

(1) Beneficiarii de venituri din salarii datorează un impozit lunar, final, care se calculează şi se reţine la sursă de către plătitorii de venituri

(2) Impozitul lunar prevăzut la alin. (1) se determină astfel:

a) la locul unde se află funcţia de bază, prin aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul determinate ca diferenţă între venitul net din salarii, calculat prin deducerea din venitul brut a contribuţiilor obligatorii aferente unei luni, şi următoarele:

- deducerea personală acordată pentru luna respectivă;

- cotizaţia sindicală plătită în luna respectivă;

- contribuţiile la fondurile de pensii facultative, astfel încât la nivelul anului să nu se depăşească echivalentul în lei a 400 E





Cele 2 articole(referitor la art.6 ,poate fi inserata si reglementarea expresa din Statutul organizatiei sindicale privitoare stabilirea si incasarea cotizatiei) pot fi invocate drept temei legal de emitere a dispozitiei,chiar daca legea in mod explicit nu prevede obligativitatea retinerii cotizatiei.

Cu "adresarile" nu se rezolva problema,trebuie sa existe o dispozitie interna emisa de angajator in acest sens.
Niciunul din cele doua articole nu prevad obligativitatea angajatorului de a retine cotizatia de sindicat.

Problema care se pune este ca exista o astfel de deciziei , dar care nu se pune in aplicare din cauza directorului economic ...

Alte discuții în legătură

Refuz angajator de a mai retine cotizatia de sindicat rosu gheorghe rosu gheorghe Continuandu-si \"bunele\" intentii cu sindicatul nostru din unitate, angajatorul vazand ca si dupa masurile aspre luate impotriva liderului acesta nu a ... (vezi toată discuția)
Cotizatie sindicat conete conete sunt membru de sindicat la o societate privata ,mi se opreste cotizataia pe statul de plata. Pot sa schimb asta sau este obligatoriu. Daca ma retrag din ... (vezi toată discuția)
Cuantum, modalitate plata cotizatie sindicala si plata pe perioada concediilor InaBucur InaBucur Care este cuantumul cotizatiei sindicale lunare, este stabilit prin lege? Cotizatia se poate plati \\"din mana\\", sau se retine pe statul de plata? Pe ... (vezi toată discuția)