avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 926 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cotizatie sindicat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cotizatie sindicat

Cum se procedeaza atunci cand angajatorul nu doreste sa retina cotizatia membrilor de sindicat pe statul de plata? Cum il putem determina sa faca acest lucru? Care este temeiul legal?
Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: Dana geo , utilizator 10:08, 5 Ianuarie 2019
Consider ca este, totusi, necesar acordul scris al fiecarui membru.
Buna seara.
Am si eu o intrebare
Referitor la cererile de retragere de la un sindicat.
Am urmatoarea situatie.
Am pers care mi au adus in cursul lunii decembrie respectiv pe 28 dec ,cereri ca ei de la 1 ian nu vor sa li se mai opreasca suma aferenta pt sinducat.acum pe data de 8 ian ...platesc salatiile aferente lunii decembrie ..eu ca si personal de la salarizare consider ca cererile sunt valabile din feb..respectiv salariile pt ian..in care sa nu fie evidentiata suma retinuta pt sindicat in fluturas.
Oamenii..personalul..sustin ca ei acum pe data de 8 ian..vor sa nu mai aibe retinuta suma..repet desi cererea este inregistrata cu data de 28 dec.
Exista vreo baza legata in care se specifica ca retragerea din sindicat se aplica in luna in curs?
Cum pot proceda eu corect..
Ms mult astept rasp
I
In cerere nu s-a mentionat data de cand nu mai vor ?
Incepand cu 1 ianuarie au scris.
Altii nu au specificat

Cornel Vasile a scris:

In cerere nu s-a mentionat data de cand nu mai vor ?

Buna ziua,

In Notificarea de retragere, care la noi in sindicat este standard, se stipuleaza foarte clar ca data de la care inceteaza calitatea de membru a organizatiei sindicale - este in conformitate cu prevederile statutare si a regulamentului de organizare si functionare a organizatiei sindicale.
Astfel, am prevazut in statut si in regulament o procedura pentru retragerea din sindicat - in care este mentionata foarte clar data de la care inceteaza calitatea de membru (exemplu: calitatea de membru de sindicat inceteaza in prima zi lucratoare a lunii urmatoare, de la data in care a fost inregistrata notificarea de retragere la secretariatul organizatiei sindicale).
Cu privire la faptul ca la data de 8 ianuarie, salariatii nu mai doresc sa le fie retinuta suma privind cotizatatia de sindicat, trebuie mentionat faptul ca, daca sunteti salariati ai institutiilor publice, in conformitate cu art. 1 alin. (1) din Ordinul MFP 86/28 ianuarie 2005, actualizat ([ link extern ] ):
Începând cu drepturile salariale aferente lunii ianuarie 2005, ordonatorii principali de credite şi instituţiile publice şi serviciile publice din subordinea acestora achită salariile într-o singură tranşă lunară, în perioada 5-15 a lunii curente pentru luna precedentă. Iar la art. 2 se stipuleaza: Ordonatorii principali de credite şi instituţiile publice din subordinea acestora, cu excepţia celor finanţaţi din bugetul local, achită salariile la datele prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
Anexa a fost modificata de mai multe ori - ultima modificare (la data prezentului comentariu) fiind facuta prin Ordinul MFP 398/6 martie 2017 - pentru reglementarea datei platii salariilor la institutiile publice ([ link extern ] ).
In concluzie la data de 8.01.2019 se achita salariile pentru luna decembrie 2018, iar cum salariatul a fost membru de sindicat pentru respectiva luna - ii va fi retinuta cotizatia aferenta.
Toate cele bune.
Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Ianuarie 2019
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Refuz angajator de a mai retine cotizatia de sindicat rosu gheorghe rosu gheorghe Continuandu-si \"bunele\" intentii cu sindicatul nostru din unitate, angajatorul vazand ca si dupa masurile aspre luate impotriva liderului acesta nu a ... (vezi toată discuția)
Cotizatie sindicat conete conete sunt membru de sindicat la o societate privata ,mi se opreste cotizataia pe statul de plata. Pot sa schimb asta sau este obligatoriu. Daca ma retrag din ... (vezi toată discuția)
Cuantum, modalitate plata cotizatie sindicala si plata pe perioada concediilor InaBucur InaBucur Care este cuantumul cotizatiei sindicale lunare, este stabilit prin lege? Cotizatia se poate plati \\"din mana\\", sau se retine pe statul de plata? Pe ... (vezi toată discuția)