avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 907 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... calcul penalitati intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

calcul penalitati intretinere

Buna ziua!
Sunt proprietar intr-un ap. al unei Asociatii de proprietari. Data scadenta pt. plata intretinerii aferente lunii ianuarie a fost 29 februarie. Pentru ca nu am achitat intretinerea in aceasta perioada, pe 1 martie cand s-a afisat intretinerea lunii februarie, mi-au fost calculate penalitati. 0.2% pentru 30 zile. Este corect? Penalitatile nu trebuiau calculate la 30 de zile de neplata a restantei? Sau am interpretat eu gresit legea? Multumesc
Cei 700 lei reprezinta cota de contributie pentru luna decembrie. Asa cum v-am spus, listele se afiseaza la 1 ale lunii si au termen scadent ultima zi din luna. Nedumerirea mea este ca, daca la termenul de 29 februarie nu am achitat intretinerea lunii decembrie, la 1 martie cand s-a afisat intretinerea cu cheltuielile lunii ianuarie, eu figurez cu o penalizare de 15 lei, desi, repet, nu achitasem cota de intretinere pe lista care avea termen 29 februarie.
Ca sa va dau un raspuns corect o sa recapitulez ce am inteles eu:
luna decembrie afisata la 1 februarie, termen de plata 29 februarie.
Da?
In cazul acesta mai adaugam 30 zile de gratie si daca nu platiti pana la 1 aprilie, atunci de-abia incepe penalizarea.

Dar la dv. in asociatie e ceva care nu inteleg foarte bine.
Termenul de plata al unei liste nu poate depasi 20 zile, prin lege. Deci ar fi trebuit sa aveti termenul de plata pana la 20 februarie, la care se adaugau 30 zile, pana la 20 martie si pentru 10 zile suportati o penalizare care ar trebui sa apara pe lista din 1aprilie.

Deci trebuie sa stiti doua lucruri din lege:
- termenul de plata nu poate fi mai mare de 20 zile de la afisare.
- ziua din care incepe penalizarea este termenul de plata inscris pe lista + 30 zile.
Ultima modificare: Joi, 15 Martie 2012
elga50, moderator
Ati inteles corect. Da, asa "stau" lucrurile in asociatie. Acum, eu ca si locatar, ce as putea sa fac? Asociatia s-a infiintat ca As de proprietari anul trecut. Desi i-am atras atentia ca procentul este mic, persoana care a facut demersurile nu a tinut cont de observatiile facute referitoare la penalizari si, in statut a trecut penalizari de 0.02% zi de intarziere. Dupa infiintarea As., cand a realizat ca procentul este prea mic, ne-a mai adunat la o sedinta si a spus sa modificam procentul. Am fost de acord cu maxim din lege, adica 0.2%. Interpretarea art. 49 din lege l-am facut si eu ca si dv, doar ca acest vecin, a carei sotie este sefa comisiei de cenzori la propunerea sa pt ca este economist, m-a contrazis si m-am gandit ca nu interpretez corect, de aceea am apelat la dv. Nu contest penalitatile pt neplata la termen, dar doresc sa se faca un calcul corect. Poate ma sfatuiti ce demers sa intreprind in acest sens.
Parerea mea este ca ”nedumeriti” asa ca tine (nu te supara frate, puteam sa zic curiosi, nu?) mai sunt in asociatia voastra - nu conteaza ca as. prop. este mare, mica, veche sau noua. Asa ca mai strange vre-o cati-va membri si purtati o discutie corecta cu alesii (com. executiv, com. cenzori) despre toate lucrurile care par oarecum ciudate pentru un om obisnuit. Comunicarea pe intelesul omului simplu este una din cheile muncii intr-o asociatie de proprietari.
Odata pus la punct sistemul, poate oamenii vor intelege cum trebuie sa procedeze cu platile astfel incat sa nu i se mai calculeze penalizari.
In sectiunea ”Documente utile” sunt postate niste tabele in Excel care te vor ajuta sa poti face calculul a ceea ce vrei tu sa faci (calcul penalizari), schimband unde trebuie anumiti parametri. Poate ca si contabilul vostru are un asemenea tabel ajutator. Incercati o discutie sincera cu acesta.
stelut a scris:

Cei 700 lei reprezinta cota de contributie pentru luna decembrie. Asa cum v-am spus, listele se afiseaza la 1 ale lunii si au termen scadent ultima zi din luna. Nedumerirea mea este ca, daca la termenul de 29 februarie nu am achitat intretinerea lunii decembrie, la 1 martie cand s-a afisat intretinerea cu cheltuielile lunii ianuarie, eu figurez cu o penalizare de 15 lei, desi, repet, nu achitasem cota de intretinere pe lista care avea termen 29 februarie.

Daca as avea acel "sistem propriu de penalizari" al asociatiei dv in fata as sti cum sa va calculez penalizarile, dar fara acesta putem doar sa presupunem.
Oricum, asa cum s-a explicat si mai sus, termenul scadent nu poate fi mai mare de 20 de zile pentru ca asa spune legea: maxim 20 de zile. As inclina sa cred ca termenul scadent in asociatia dumneavoastra este zero sau o zi. Acest termen scadent foarte mic se poate practica daca asociatia sau unii din asociatie nu au fond de rulment acoperitor pentru plata intretinerii pe o luna (cea mai scumpa din an).
Daca se tine cont de fondul de rulment (si-ar fi corect asa), la data de 1 martie dumneavoastra pentru ca nu ati platit ceea ce era afisat la 1 februarie (700 lei) s-a putut proceda astfel, daca aveti de exemplu 450 lei fond de rulment.
700 lei restante - 450 lei FR = 250 lei de penalizat. Se considera ca ati acoperit din fondul de rulment o parte din restanta si-ati ramas restantier doar cu 250 lei.
Acum calculam:
250 X 0,2% X 30 zile = 15 lei.

Acesta este doar un exemplu de cum se poate ajunge la 15 lei penalizare dar mai sunt si alte variante.
De exemplu, daca nu discutam de rondul de rulment. Se poate ca in sistemul propriu sa se preveda simplu ca sumele afisate au termen scadent 20 de zile, adica maxim cat prevede legea, iar la afisarea urmatoarei liste, orice suma restanta se penalizeaza cu 0,2% pe zi incepand din ziua a 21-a. Luna avand in general 30-31 de zile atunci dv vi se aplica penalizarea de 0,2%/zi pentru 11 zile care aplicate la 700 lei ne va da tot 15 lei.
700 X 0,2% X 11 zile = 15 lei.
Si alte variante...

Ultima modificare: Joi, 15 Martie 2012
Adriantot, moderator

Alte discuții în legătură

Calcul penalitati asociatia de proprietari c_cimpanu c_cimpanu va rog frumos sa-mi confirmati daca situatia ce o descriu este corecta: date din lista de plata luna ianuarie (termen legal de plata 30 februarie+ gratie ... (vezi toată discuția)
Penalizari intretinere soso1986 soso1986 Sal, as vrea sa stiu daca se poate de la un expert contabil cum se calculeaza penlizarile la intretinere, am 2000 de lei de plata si administratorul mi-a zis ... (vezi toată discuția)
Precizari art 49 - 230/2007 - sistemul propriu de penalizari IIC IIC Buna ziua, Am nevoie de ajutorul vostru pentru a lamuri o chestie simpla, dar pentru care am nevoie de o confirmare a celor mai cu experienta. Legea ... (vezi toată discuția)