avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 461 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... calcul penalitati intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

calcul penalitati intretinere

Buna ziua!
Sunt proprietar intr-un ap. al unei Asociatii de proprietari. Data scadenta pt. plata intretinerii aferente lunii ianuarie a fost 29 februarie. Pentru ca nu am achitat intretinerea in aceasta perioada, pe 1 martie cand s-a afisat intretinerea lunii februarie, mi-au fost calculate penalitati. 0.2% pentru 30 zile. Este corect? Penalitatile nu trebuiau calculate la 30 de zile de neplata a restantei? Sau am interpretat eu gresit legea? Multumesc
Ma bucur ca ati ajuns la aceasta solutie pe care noi o aplicam de mult si pe care m-am straduit sa o explic si sa fie aplicata de orice asociatie.
Un argument solid, asa cum ati explicat si mai sus, este modul de aplicare al penalizarilor de catre furnizori. Si-acestia dupa un termen de plata de 15 zile ne mai dau un termen de gratie de 30 de zile. Dar pe fiecare factura in parte scrie foarte clar de exemplu:
Penalitatile de intarziere, in cuantum de 0,04%/zi se percep in cazul neachitarii facturii in termen de 30 de zile calendaristice de la data scadentei facturii. Depasirea acestui termen conduce la perceperea penalitatilor incepand cu prima zi dupa scadenta

Am citat exact de pe o factura de energie electrica.
Cam acelasi text trebuie sa fie cuprins si in sistemul propriu de penalizari al asociatiei.
Da, am citit si eu, totusi am fost derutata de procedura de calcul a penalizarilor pe care o primisem de la un birou de avocatura acum cativa ani. Noi nu am dat pe nimeni in judecata pana acum. N-a fost sa fie, ca poate ma lamuream mai devreme.
Acum, cand m-am documentat mai bine, nu "pe surse", :)) m-am lamurit definitiv.
Multumesc!
Am si eu o intrebare simpla. Am ramas la un moment dat cu ceva restante la intretinere. Am platit apoi cat am putut, dar cica mi-ar fi ramas de platit luna august din anul trecut, in conditiile in care septembrie, octombrie erau platite. Pentru aceasta luna am de platit si penalizari. Nu era normal ca sa incaseze banii pentru luna restanta cea mai veche? Cum sa am platita intretinerea pe septembrie iar august sa nu fie platit? Ce pot sa fac sa lamuresc situatia asta? Mersi
Intr-adevar, se achita mai inainte de toate datoriile cele mai vechi, in ordinea vechimii.
Acest aspect este stipulat in vre-un act normativ sau este doar o practica uzuala? Imi poate cineva spune unde sa caut modul legal cum se efectueaza incasarea datoriilor? Mersi.

Alte discuții în legătură

Calcul penalitati asociatia de proprietari c_cimpanu c_cimpanu va rog frumos sa-mi confirmati daca situatia ce o descriu este corecta: date din lista de plata luna ianuarie (termen legal de plata 30 februarie+ gratie ... (vezi toată discuția)
Penalizari intretinere soso1986 soso1986 Sal, as vrea sa stiu daca se poate de la un expert contabil cum se calculeaza penlizarile la intretinere, am 2000 de lei de plata si administratorul mi-a zis ... (vezi toată discuția)
Precizari art 49 - 230/2007 - sistemul propriu de penalizari IIC IIC Buna ziua, Am nevoie de ajutorul vostru pentru a lamuri o chestie simpla, dar pentru care am nevoie de o confirmare a celor mai cu experienta. Legea ... (vezi toată discuția)