avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 457 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... calcul penalitati intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

calcul penalitati intretinere

Buna ziua!
Sunt proprietar intr-un ap. al unei Asociatii de proprietari. Data scadenta pt. plata intretinerii aferente lunii ianuarie a fost 29 februarie. Pentru ca nu am achitat intretinerea in aceasta perioada, pe 1 martie cand s-a afisat intretinerea lunii februarie, mi-au fost calculate penalitati. 0.2% pentru 30 zile. Este corect? Penalitatile nu trebuiau calculate la 30 de zile de neplata a restantei? Sau am interpretat eu gresit legea? Multumesc
Gasiti ordinea stingerii debitelor in Codul civil, in legea contabilitatii, in Codul comercial si alte reglementari. Dar in asociatia dumneavoastra comitetul executiv poate stabili modul de esalonare a unor debite, modul de stingere a debitelor...
De regula intelegerea partilor este lege, adica daca proprietarii in adunarea generala sau membrii comitetului au stabilit ordinea stingerii debitelor, aceasta este legala si se aplica.
Codul civil, de exemplu, specifica faptul ca daca partile nu stabilesc ordinea stingerii datoriilor, acestea se vor scade in ordinea vechimii.
Dar, in situatia dv, mai putin conteaza ca aveti restante din august sau din septembrie. Daca aveti timp de calculat, faceti o simulare cu fisa dumneavoastra in fata, cu chitantele... si pot aproape sa va garantez ca ajungeti la aceeasi valoare a penalizarilor.
Buna.Am ramas restantier pe luna noiembrie cu 86 lei, scadenta era pe 21 decembrie.Pe 25 ianuarie s-au afisat cheltuielile pe luna decembrie iar la rubrica penalizari am 30 lei de plata.Exista o modalitate de calcul legala din care sa reiasa suma asta?multumesc
Daca 30 lei sunt pe rubrica de "penalizari"....
.... daca coeficientul de penalizare este 0.2% / zi de intarziere, asa cum ar reiesi din calcul
....E gresit ordinul de marime, adica ar trebui sa fie 3 lei.

Calculul se face astfel:
- pentru ca nu ati platit in termenul de gratie de 30 zile de la data scadenta se inmulteste suma restanta cu numarul de zile de la data scadenta pana la data afisarii (35 zile) si cu coeficientul de 0.2%:

86 * 35 = 3010
3010 * 0.2% = 3.01 lei ----> 3 lei
Ultima modificare: Duminică, 27 Ianuarie 2013
elga50, moderator
Buna seara,

intrebare: parintii mei au avut o perioada datorii destul de mari la intretinere, la care s-au calculat mereu penalitati. Au reusit pana la urma sa plateasca datoriile, dar nu si penalitatile, pentru ca intre timp s-a adunat acolo destul de mult. Acum, desi sunt cu plata la zi la intretinere, penalitatile tot cresc. Cum se calculeaza aceste penalizari la 'penalizari? Exista vreo sansa sa se prescrie?

Va multumesc.
Ultima modificare: Luni, 11 Februarie 2013
ligianas, utilizator
Pai parintii dv. si-au facut socoteala lor ca au platit cotele restante, dar incasarea si operarea in contabilitate de catre administrator, probabil, s-a facut prin scaderea simultana, atat din cote cat si din penalizari, astfel incat mai sunt cote de achitat (care se penalizeaza in continuare), dar si penalizari.

Penalizarile nu trebuie sa se penalizeze.

Alte discuții în legătură

Calcul penalitati asociatia de proprietari c_cimpanu c_cimpanu va rog frumos sa-mi confirmati daca situatia ce o descriu este corecta: date din lista de plata luna ianuarie (termen legal de plata 30 februarie+ gratie ... (vezi toată discuția)
Penalizari intretinere soso1986 soso1986 Sal, as vrea sa stiu daca se poate de la un expert contabil cum se calculeaza penlizarile la intretinere, am 2000 de lei de plata si administratorul mi-a zis ... (vezi toată discuția)
Precizari art 49 - 230/2007 - sistemul propriu de penalizari IIC IIC Buna ziua, Am nevoie de ajutorul vostru pentru a lamuri o chestie simpla, dar pentru care am nevoie de o confirmare a celor mai cu experienta. Legea ... (vezi toată discuția)