Legat de calcul incalzire: e corect ca doua apartamente identice (supr, elementi calorifer, etc) sa platesca caldura diferit? unul e orientat sud-est si plateste mai mult decat cel din directia opusa. Va multumesc.
Dragi colegi de conversatie haideti sa ne spunem parerile fiecare pentru un raspuns dat unui om care ne cere ajutorul ( ma refer la pers. ca adm.,presed.de bloc sau avocati unde este cazul).D-na ELGA50 are dreptate in mare parte cu privire la asoc. de proprietari si sunt de acord cu d-neaiei in privinta administratorilor de buna credinta dar nu pot sa spun acelas lucru si despre adm. ce au anumite ,,idei" si sfatuieste presed. sau asociatia dupa cum ii este lui bine.
Cu privire la repartizarea facturii de caldura pe lista de plata undeva este o greseala .Daca aveti repartitoare calculul se face de catre firma care a instalat repartitoarele sau de catre o alta persoana angajata de catre asociatie dar cu un program ( modalitare de calcul) aprobat de asociatie. Iar daca nu aveti repartitoare diferenta dintre doua apartamente poate sa fie din cauza debransarilor sau a mariri suprafetei utile prin marirea spatiului locativ sau amplasarea unui calorifer in plus fata de cele puse de constructor.IAR ceea ce priveste ajutoarele de caldura , dupa parerea mea si dupa cum am interpretat legea trebuie sa fie trecute pe lista de plata cu un minus in fata (ex.:-52,25 lei) pentru a da totalul pe lista de plata corect si pentru a corespunde lista de plata cu chitanta emisa la incasarea intretineri, altfel va exista diferente intre lista si incasari.
Revenind la intrebarea initiala, in calcule intra si orientarea. De altfel exista factori de evaluare care tin cont deorientare, daca apartamentul este la oarter sau ultimul etaj, tipul de calorifer etc.( Vezi Normativ Tehnic- Ordin ANRSC 233/21.09.04).
Daca aveti repartitoare se ia in calcul factori de amplasament si de evaluare si se calculeaza de catre firma ce a instalat repartitoarele si se gaseste pe fisele de apartament emise de catre firma ce face calculul.
Daca nu exista repartitoare adm. nu are cum sa aplice acesti coeficienti .
Se imparte valoarea facturi de caldura la suprafata utila sau termica a apartamentului sau pe numar de camere.
Da asa este, dar acum cativa ani a aparut obligatia de ase calcula in functie de anumiti factorii de evaluare si toata lumea s- a agitat. Poate ca unele asociatii se mai baeaza pe aceste calcule. Mai stii?
Ceea ce- mi doresc eu este ca fiecare proprietar sa se informeze inainte de a suspecta, sau a face scandal
As vrea sa le amintesc tuturor celor cu CT ca exista dincolo de toate legile specifice un cod civil care nu- ti prtmite sa- ti afectezi vecinii prin ceea ce faci. Este o problema de principiu care le suna toturor celor cu un simt al proprietatii foarte dezvoltat( "pe proprietatea mea fac ce vreau" si orice alta exprimare similara). Daca vecinul afost afectat in vreun fel esti bun de plata( forme de despagubire.
Asa incat- respectand scest principiu- va intreb pe cei cu centrala cum ii despagubiti pe cei fara, pentru faptul ca din cauza montarii centralei acestia vor plati mai mul caldura, din motivele cunoscute( sper)? Asa INCAT VA ROG SA ACCEPTATI SOLUTIILE DE CALCUL EXISTENTE, asa greu de aplicat cum sunt ele si sa ajungeti la un compromis rezonabil in asociatia dvs., deoarece autoritatile se spala pe maini in aceasta situatie( nu ofera nici un ajutor real). De fapt situatia este delicata, deoarece coloanele sunt una, pe cand agentul termic este altceva( nu prea este cota comuna- indiviza)
Inainte de a fi contrazis, precizez ca ma refer in primul rand la imposibilitatea practica de a face calcule exacte. Oricum firma care face calculele( in cazul existentei repartititoarelor) se bazeaza pe stiinta nu pe empirism.
PS Ce valoare de lege are un ordin ANRSC( mai ales “recomandarile de procente?”)
Multumesc tuturor pentru raspuns. Asa cum am precizat initial nu exista instalate repartitoare, stiam de coeficientul ce ia in calcul orientarea la repartitoare, aici nu e cazul insa. De asemeni cunosc si faptul ca nr elementi difera la parter/etaj 4 (ultimul).
Repartitoare radio
Dabal
Buna ziua,
Zilele trecute a venit mama suparata foc pe administratorul blocului si pe radet ca mai nou ne obliga sa ne schimbam vechile repartitoare cu ... (vezi toată discuția)