avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1001 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Lumea în care trăim Predarea teoriei evolutiei in scoli
Discuție deschisă în Lumea în care trăim

Predarea teoriei evolutiei in scoli

De vreo 4 ani biologia se invata in scolile din Romania fara sa fie predata teoria sintezei evolutioniste moderne. Problema aceasta e cat se poate de serioasa pentru ca, pe de o parte, religia este materie obligatorie, iar pe de alta parte, pentru ca singura teorie stiintifica despre aparitia omului este ignorata de scolarii romani. Probabil ca peste cativa ani vor urma excluderea din manualele de fizica a teoriilor despre originea pamantului, predarea sistemului geocentric etc.
Ah, sa nu uit! Cred ca suntem singura tara din Europa in care NU se preda teoria evolutionista in scoli.
Cateva regului: Discutia este despre un set de reguli care sa asigure educatia echilibrata, nu despre Darwin. Nu vreau sa discutam despre corectitudinea evolutionismului aici pentru ca nu suntem biologi. Vreau sa discutam despre faptul ca traim intr-o tara in care politicienii se alarmeaza daca afla ca o buna parte din apa e formata de hidrogen si exclud teoriile stiintifice din scoli.
Evolutionismul este stiinta iar predarea unei teorii stiintifice in scoli este buna si depinde de vointa politica si de ceea ce ne dorim noi privitor la educatia copiilor nostrii, bineinteles.

:D
Ma bucur ca s-a mai destins atmosfera, dar sper ca nu o sa putem rezuma aceasta pagina a topicului astfel:

cearls: Domnule eumarian, va rog sa impuscati acest argument!
eumarian: De ce?
cearls: Pentru ca imi ataca convingerile!
eumarian: Cum asa?
cearls: Pai spune ca stiinta trage societatea dupa ea, e chiar o prostie, impuscati acest argument!

Contrazicerile, ca sa nu fie pierdere de vreme, trebuie sa aiba ca rezultat un progres. Suntem (?) pe calea cea buna.
eumarian a scris:

Educatia publica are doua scopuri din cate inteleg eu:

1. Sa invete oamenii sa nu gandeasca precum cearls, sa-i invete o perspectiva largita, ca nu pot respinge orice informatie nu le place. Un elev care ar afirma ca se simte jignit de ideea ca indoeuropenii au cucerit Europa sau ca localitatea lui a fost fondata de turci ar trebui sa primeasca 2 pana cand invata diferenta intre fapte si dorinte.

... n-ati inteles cum gandeste cearls... nu e vorba de elevi care resping informatii care atesta fapte pentru ca nu le plac, sau ii jignesc... astia trebuie sa primeasca nu 2, ci 1, lasati si repetenti, dati afara din scoala, din localitate si din tara... (da' nu trebuie omorati pentru asta)

e vorba de oameni care nu accepta argumente si masuri contra lor, chiar "stiintifice", pentru ca nu le pot accepta, e peste puterea lor, tot "stiintific" (cine are explicatia?... sa nu-mi spuneti ca nu sunt "educati"!)...
vezi, ca exemplu, masuri contra crezului despre propria familie, tara, ... si pana la... credinta religioasa (nici comunistii n-au fost in stare, cat au fost ei de comunisti, si cat de "stiintific" au prelucrat oamenii, sa-i faca sa accepte altceva)...

... in rest, treaba cu dezvoltarea stiintei si tehnologiei, cum ca ar fi functie de ce se preda in scoala (evolutionism sau/si religie) nu prea cred ca e adevarat... vezi sua, tara cea mai religioasa, dar si cea mai dezvoltata a planetei...
(altele, cu totu' si cu totu' altele, cred ca-s problemele in invatamantu' romanesc... care e in romania, nu?)

u.b.i.k. a scris:

Criteriile stiintifice, @cearls, nu se aplica atunci cand e vorba despre chestiuni subiective, ac aprecierile despre tara, familie, etc. Asadar, este falsa analogia d-voastra. Vedeti, de aceea vreau rigoare, stiinta si demonstratii clare in scoli.

criteriile stiintifice daca nu se aplica in toate cazurile sunt false...

"No amount of experimentation can ever prove me right; a single experiment can prove me wrong." (Albert Einstein)
Ultima modificare: Vineri, 6 Aprilie 2012
ContSters233047, utilizator
@cearls Ati sustinut 10 argumente si toate erau falsuri grosolane sau necunostinte ale dvs. Ce legatura are teoria evolutiei cu tara si familia dumneavoastra?

Legat de argumentul cu S.U.A., in America se preda in educatia publica teoria evolutiei.
- Orice interdictie de a preda teoria evolutiei a fost declarata neconstitutionala de Curtea Suprema SUA in 1968 pentru ca este o promovare deghizata a religiei [ link extern ]
- Orice incercare de a preda simultan creationismul alaturi de teoria evolutiei a fost declarata neconstitutionala in 1987 din acelasi motiv [ link extern ]
- Incercarea de a reinventa creationismul ca "design inteligent" si de a-l preda in scolile publice a fost declarata neconstitutionala in 2005 [ link extern ]

E adevarat ca S.U.A. are cea mai mare proportie de credinciosi dintre tarile dezvoltate, dar motivul probabil este ca la ei religia nu este promovata de stat si oamenii sunt lasati liberi sa trateze separat cele doua planuri. La scoala se preda stiinta actuala iar la biserica oamenii cred ce doresc. La noi, cred ca pe termen lung introducerea religiei in scoli se va dovedi contraproductiva pentru BOR.

Pe scurt, odata ce statul considera util ca tineretul sa invete biologia, el nu mai are dreptul sa aleaga pe criterii religioase doar anumite parti din biologie, ci trebuie sa lase biologia in mana expertilor. Altfel ar trebui sa ne apucam sa ciopartim toate celelalte stiinte in functie de bigotismele noastre de moment.

De pilda, mai exista indivizi (ingineri, preoti si bagatori de seama) care considera ca Soarele se invarte in jurul Pamantului sau ca Pamantul este plat, sa scoatem deci fizica si geografia din curicula? E ridicol...

Ultima modificare: Duminică, 8 Aprilie 2012
eumarian, utilizator
Poate veti considera aceasta postare offtopic. Nu prea se incadreaza in toate aceste teorii pe care le-ati expus aici, dar pentru mine incertitudinea credintei reprezinta o mare cutezanta.

Cititi si analizati, va rog!

Omar Khayyam - Incertitudinile credintei

Cât timp voi încerca sa umplu cu pietre marea nesfârsita?
Dispretuiesc si libertinii, dar si credinta ipocrita.
Voi merge-n Rai sau în Gheena? Dar mai întâi e-adevarat
C-aceste stranii tari exista? Care din voi le-a vizitat?

La orice pas. Parinte, ai pus câte-o capcana.
De-as vrea ca sa ma apar, orice-ncercare-i vana.
Si tu m-acuzi acuma zicând ca-s vinovat.
Când Tu le faci pe toate, ce faci Tu e pacat?

Atât de larg esti, Doamne, ca nu-i nenorocire :
Sa n-o împartaseasca si ultimul atom.
Dar ia aminte bine: de-ai fi si Tu tot om,
N-ai da nici o smochina pe-asa o fericire.

Multi cata-ntelepciunea în temple si în Carte.
Pe altii-i chinuieste incertitudinea.
Dar unul stând la pânda deodata va striga:
"Besmetici, adevarul nu e de nici o parte!"

"Ce mare este Domnul!" repeta muedinul.
Adânca desnadejde din glasul lui ma doare.
A cincea oara-i astazi. Spuneti-mi, de ce oare
Alah de sus ne-asculta indiferent suspinul?"

Tu, cel ce arzi si înca mai arzi, si-ai merita
Sa arzi în focul vesnic, de ce te rogi la zei?
Ce punte-ascunsa-aflat-ai ducând pâna la ei?
Prin ce putere rara fi vei îndupleca?

Trait-am ani o suta sub dulcea-ti bunatate
Si-as mat trai o suta facând numai pacate.
Ca sa masor la urma, din doua ce-i mai mare:
Mânia Ta cumplita sau blânda-ti îndurare.

Ne-ai pus în suflet patimi adânci cât o vecie,
Si-ai poruncit de-asemeni ca omul sa se-abtie.
Nedumeriti ne zbatem între porunci inverse.
Cum poti sa-nclini o cupa, iar ea sa nu se verse?

Ai plamadit în mine un amalgam ciudat.
Mii de-ntâmplari bizare în sufletu-mi se-atin.
Când astfel e tiparul ce mi l-ai imprimat.
Mai bun decât atâta, cum pot eu sa devin?

De inima-mi captiva, îndura-te Parinte,
Si de-al meu suflet, cupa a lacrimii eterne.
Îmi iarta pasii slobozi ce duc catre taverne
Si, iarta-mi Doamne, mâna când cupa o cuprinde!

Mi-ai spart ulciorul. Doamne, si vinul cel curat
În iarba sângereaza. Ce-mi mai ramâne-n loc?
Tu mi-ai închis si drumul spre ultimul noroc.
Ucide-ma, dar afla: Tu esti acum cel beat.

Tu sau Te-ascunzi de lume, sau Te arati în toate
Si te amuza - aceste efecte minunate
De a juca în lucruri. Caci Tu esti si actor
În propria Ta piesa - si esti si spectator.

În temple si biserici, moschei si manastiri
Se-ascund cei ce au teama de-a iadului urgie.
Dar cel care cunoaste divina maretie
Nu-si rasadeste-n suflet nici rugi nici tânguiri.

Beau vin si mi se spune de unul si de altul:
"Sa nu mai bei, caci vinul dusman este de moarte
Al lui Alah". Atuncea - zic eu - pentru Prea-Naltul
Voi bea pagânul sânge. E-un act de pietate.

Te chinuieste gândul ca faci mereu pacate.
Din orice bucurie o vina ti-ai facut.
E fara rost tristetea, Khayyam, caci dupa moarte
Veni-va sau iertarea sau neantul absolut.

Întorsu-ne-am prieteni la vechiu-ne desfrâu.
Am renuntat la ceruri, la rugi si cele sfinte.
Oriunde este-o cupa, Tu ai sa vezi Parinte,
Cum curge-n gâturi vinul ca apa dintr-un râu.

Hai, s-aruncam tarâna pe fata cerului,
Ca sa nu-mi vada cupa, nici sânii tai de nufar.
Cui ruga ta s-o darui, si renuntarea cui,
Când ceru-i surd si poate în el si zeii sufar?

De la-nceput voit-am sa ma cunosc pe mine,
Si-apoi de mine însumi, de ce m-ai despartit?
Si daca-n ziua-ntâia m-ai vrut mereu cu Tine,
De ce apoi, bezmetic, în lume m-ai zvârlit?

Nu-i nici un om pe care absenta Ta nu-l doare,
Pe toti iluminatii i-ncânta-a Ta splendoare.
Desi spre om privirea-T;i nu vrea sa se încline,
Nu-i nimeni sa nu fie preocupat de Tine.

În ziua când tot cerul s-o prabusi, - când ceata
O sa orbeasca astrii si s-or întuneca,
Te voi opri pe cale si te voi întreba:
"Când singur tu mi-ai dat-o, acum de ce-mi iei viata.

O gura parfumata argintii mi i-a stors
Si-ncrederea-T;i în mine a naruit-o vinul.
Urmeaza Raiul? Iadul? Mi-astept senin destinul.
Caci Iadul - cine-l stie? Din cer, cine s-a-ntors?

Dervisule, arunca acest val înflorat
Si-mbraca al saraciei vestmânt neîntinat.
N-ai sa mai vezi pe nimeni grabit sa ti se-nchine,
Dar ai s-auzi cum cânta tot cerul pentru tine.

Asculta marea taina: când prima dimineata
Ilumina cuprinsul, Adam era deja
Faptura cea mai trista, si-ndurerat chema
Sa se întoarca noaptea, sa vina iarasi ceata.

O suta de religii nu fac cât vinul sacru,
O-nghititura face cât saptezeci de rugi.
Afar’ de vin, nu este un singur lucru acru
În stare sa plateasca un cer de îngeri dulci.

Spuneti-mi ce-i mai bine? Sa mergi într-o taverna,
Sau sa te tângui zilnic cu sufletul pustiu,
Îngenunchind în templu? Dar eu nu vreau sa stiu
De-Alah si alta viata, caci stingerea-i eterna.

Sarmane om, nimica tu n-ai sa stii vreodata.
Nimic din ce-nconjoara aceasta ora trista.
Încearca sa-ti faci Raiul, promis de zei odata,
Aici, caci altul poate dincolo nu exista.

De ce incertul mâine te tulbura mereu?
Caci nu-ti sta în putere sa-i schimbi de astazi fata.
S traieste-adânc prezentul! Iar mâini? Nici Dumnezeu
Nu ar putea sa spuna ce taina-ascunde ceata.

Dincolo de pamânt si infinit,
Catam sa aflu cerul unde vine.
si-un glas solemn atunci s-a auzit:
"Si cerul si infernul sunt în tine."
eumarian a scris:

Ce legatura are teoria evolutiei cu tara si familia dumneavoastra?

... poate are... poate si cu a dumneavoastra... poate si cu a altora...

eu ma refer la altceva... teoria evolutiei, "evolutionismul", ca miza politica... si teoriile politice pe care le-a generat... totalitarismul...

... un exemplu... actiunile lui hitler care a omorat 6 mil. oameni... analizate de un antropologist si anatomist evolutionist...

"Hitler este un evolutionist fara compromisuri si noi trebuie sa cautam explicatii evolutioniste daca vrem sa intelegem actiunile sale"...
("Hitler is an uncompromising evolutionist, and we must seek for an evolutionary explanation if we are to understand his actions") - British evolutionary anthropologist and anatomist Sir Arthur Keith (1866-1955)

... mai e un "evolutionist" legendar... si mai infocat, stalin, care a omorat de 10 ori mai multi "inferiors"...

... mai e pol pot...

[ link extern ]

E adevarat ca S.U.A. are cea mai mare proportie de credinciosi dintre tarile dezvoltate, dar motivul probabil este ca la ei religia nu este promovata de stat si oamenii sunt lasati liberi sa trateze separat cele doua planuri. La scoala se preda stiinta actuala iar la biserica oamenii cred ce doresc

... si rezultatul e ca 26% din populatia Statelor Unite accepta evoluţionismul, iar 42% îl resping din start... (sondaj de opinie organizat de Pew Research Center-2006)... si e liderul mondial in stiinta si tehnologie, prima putere a lumii!!

... si pana la urma, romania nu este singura tara care a scos "evolutionismul" din scoli... mai e serbia, austria...

... sa se reintroduca si in romania! (alternativa "stiintifica" la religie, cum e mai peste tot, si sa creada fiecare ce vrea)...
asta o fi problema invatamantului romanesc!?... de parca pana in 2007, cat s-a predat evolutionismul in scoli (teoria lui darwin), aveam numai "genii" printre noi ... si au disparut acum, in ultimii 4-5 ani... :rolleyes: ... chiar irosire de energii.:closedtopic:

Alte discuții în legătură

In ro, statul e separat de biserica?! trope_doi trope_doi Primind o invitatie la \"inaugurarea” \"Anului Darwin”, am aflat ca [u]in RO nu se preda in scoli teoria evolutionista... Chiar e adevarat[/u]?! Nu ... (vezi toată discuția)
Satanism handsu handsu Intrucat @ teufelssohn a expus sub titlul Legalizarea consumului de droguri si a prostitutiei - argumente pro si contra pozitia sa laudatoare despre ... (vezi toată discuția)
Icoanele in scoala ioanna8634 ioanna8634 imi cer scuze ca nu am ales categoria potrivita..nu am gasit ceva legat de culte. as dori sa stiu daca in momentul actual icoanele sunt interzise in ... (vezi toată discuția)