avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:
Nu vad sa mearga deloc imbogatirea fara justa cauza.Fara sanse...
UBIK, iata textul de lege:
Art. 29 Drepturile şi obligaţiile succesorilor
(1) Drepturile şi obligaţiile din raportul juridic fiscal trec asupra succesorilor debitorului în condiţiile dreptului comun.
(2) Dispoziţiile alin. (1) nu sunt aplicabile în cazul obligaţiei de plată a sumelor ce reprezintă amenzi aplicate, potrivit legii, debitorului persoană fizică.
=D> Stiti povestea cu Petrica acela care anunta mereu venirea lupului fara ca lupul sa apara si apoi, cand lupul chiar a venit, nimeni nu-l mai credea? Asa am patit si eu.
1. Norma din art. 29 Cod pr. fiscala - pe care eu n-am stiut-o decat dupa ce ati postat-o d-voastra fie pentru ca nu ma prea ocup de procedura fiscala, fie pentru ca sunt prea lenes sa citesc un cod care se modifica aproape lunar- are o alta ratiune decat chestiunile legate de delictul civil. Sa explic.
1.1. Amenda nu este conceputa ca o despagubire a statului pentru ca cetateanul K a incalcat legea.
Amenda este o sanctiune. Daca a murit contravenientul nu are nici un sens sa-l sanctionez pe mostenitorul sau dupa cum nu are rost sa-l pun sa plateasca amenzi penale pe mostenitorul inculpatului. Daca intr-un proces penal inculpatul a facut o paguba victimei, mostenitorii inculpatului vor fi obligati sa o repare. Asta rezulta din art. 21 Cod pr. penala
Art. 21 - Exercitarea actiunii civile de catre sau fata de succesori
Actiunea civila ramane in competenta instantei penale in caz de deces al uneia din parti, introducandu-se in cauza mostenitorii acesteia.
1.2 In majoritatea tarilor europene si la noi, pana acum cateva zeci de ani, contraventiile faceau parte din codul penal si se judecau in procedura penala pentru ca singura diferenta dintre infractiuni si contraventii este gradul de pericol social care determina ca sanctiunea ultimelor sa fie mult mai usoara.
2. Asadar, amenzile nu intra in masa succesorala a lui de cujus pentru ca sunt sanctiuni,
nu despagubiri. Despagubirile intra pentru ca, astfel cum am aratat mai sus, cel care savarseste un delict civil este considerat a fi pus in intarziere de la data delictului iar plata facut de el, fara sa existe nicio actiune civila pornita impotriva sa,
este valabil facuta.
Obligatia juridica nu s-a nascut in patrimoniul defunctului, aceasta se va naste dupa proces, or daca nu avem proces nu avem obligatie juridica.
Intreb si eu, ca robu' Daca ala n-are nicio obligatie de ce-l mai chemam in judecata? Vorba lu' Cocosila: Pe ce te bazezi?
Toata doctrina zice ca raportul juridic de drept procesual civil este urmarea raportului juridic de drept material.
3. Intrucat nu sper sa va conving (am mai incercat si-n alte dati, fara succes) cred ca nu mai am nimic de scris in privinta asta. Situatia e clara si simpla ca lumina zilei: mostenitorul este avand-cauza si are calitate pasiva iar odata ce patrimoniul lui s-a unit cu patrimoniul lui de cujus prin acceptarea mostenirii, este tinut sa plateasca toate datoriile lui de cujus.