avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 728 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... 998-999c.civ
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

998-999c.civ

poate fi obligat mostenitorul autorului unui accident auto cu vatamare grava la plata prejudiciului produs/pretins intr-o actiune pornita impotriva mostenitorului..

spetza e ca a accidentat...la 8 luni a murit autorul accidentului, dar in termenul de prescriptie am fost actionat in calitate de mostenitor si in pretentii - daune materiale si morale urmare a accidentului produs de defunct..
nu am stiut ca raspund ca daca stiam acceptam sub beneficiu de inventar:(

stiam ca raspunderea / vinovatia e personala iar conditiile rasp delictuale trebuie cumulativ indeplinite...


deci?
eu nu contest niciun minut ca in patrimoniul accidentatului s-a nascut un drept de creanta iar in mostenire se afla si pasivul - obligatie corelativa dreptului de creanta al accidentatului..
eu intreb cum in baza art 998 999 c civ poate fi obligat mostenitorul...Mostenitorul mosteneste pasivul si poate plati ca-i mostenitor dar nu poate fi obligat pe delict civil pentru ca a fi mostenitor nu-i un delict pe de o parte iar pe de alta parte nu-i vinovat ( lipseste una din cond raps delictuale)

:(

desi nu cred ca era nevoie sa fie postata aceste conditii
..
2) Condiţiile generale ale răspunderii. Din analiza textelor legale, literatura şi jurisprudenţa au dedus existenţa următoarelor elemente constitutive ale răspunderii delictuale: prejudiciul, fapta ilicită, raportul de cauzalitate între fapta ilicită şi prejudiciu, culpa (sau greşeala ori vinovăţia) autorului faptei ilicite, acest ultim element integrând şi capacitatea delictuală
...
Ultima modificare: Miercuri, 18 Aprilie 2012
ContSters244210, utilizator
Trebuie sa privesti doua planuri. Intr-unul sunt analizate conditiile raspunderii civile delictuale,fata de decujul, autorul faptei ilicite, in celalalt calitatea de titular al obligatiei de reparare a prejudiciului a mostenitorului.
Asadar conditiile respective nu se raporteaza la mostenitor ci la autorul sau. Mostenitorul sta in judecata doar pt ca a mostenit obligatia nu si pt ca ar fi comis fapta .
Daca este vorba de raspundere delictuala problema este cu obtinerea unui titlu executoriu si daca nu are calitate procesuala pasiva nu poate fi parte in proces.
Se pare ca acest aspect nu il intelegeti.
Pentru a se stabili ca exista o obligatie in patrimoniu trebuie sa se judece cu mostenitorul deoarece autorul sau a decedat.Adica tocmai acest lucru nu se poate realiza datorita lipsei calitatii procesuale pasive.

Mostenitorul sa stea in judecata pentru raspunderea delictuala a autorului sau, care este o raspundere persoanala, nu poate fi primita sub aspect strict juridic in opinia mea.

Chestiunea cu plata de catre asigarator este OK.
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

Daca este vorba de raspundere delictuala problema este cu obtinerea unui titlu executoriu si daca nu are calitate procesuala pasiva nu poate fi parte in proces.
Se pare ca acest aspect nu il intelegeti.


eu?:happy:
Ultima modificare: Miercuri, 18 Aprilie 2012
ContSters244210, utilizator
Nu dvs. Milica, Jocandi...nu intelege...

Alte discuții în legătură

Raspunderea civila delictuala pentru fapta proprie-concluzii- rodica_post rodica_post RASPUNDEREA CIVILA DELICTUALA PENTRU FAPTA PROPRIE Concluzii In jurisprudenta acest termen a capatat o alta semnificatie, deosebita de cea din ... (vezi toată discuția)
Raspundere civila accident autovehicul in leasing alfa_omega alfa_omega In cazul unui accident mortal, autovehicolul implicat in accident era proprietatea unei societati de leasing , iar soferul era angajat al firmei ... (vezi toată discuția)
Accident rutier cu vatamare corporala din culpa A.B. A.B. Bună seara! Am și eu o întrebare, dar înainte de a adresa întrebarea, am să explic situația cazului (pe cât de ”scurt” ... (vezi toată discuția)