avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1124 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... 998-999c.civ
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

998-999c.civ

poate fi obligat mostenitorul autorului unui accident auto cu vatamare grava la plata prejudiciului produs/pretins intr-o actiune pornita impotriva mostenitorului..

spetza e ca a accidentat...la 8 luni a murit autorul accidentului, dar in termenul de prescriptie am fost actionat in calitate de mostenitor si in pretentii - daune materiale si morale urmare a accidentului produs de defunct..
nu am stiut ca raspund ca daca stiam acceptam sub beneficiu de inventar:(

stiam ca raspunderea / vinovatia e personala iar conditiile rasp delictuale trebuie cumulativ indeplinite...


deci?
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

Da, chestiunea cu lipsa calitatii procesuale pasive este vitala.



cum adica e vitala...?????
desi invocata cred ca o solutie buna si care sa tina in caile de atac presupune respingerea exceptiei ...si respingerea actiunii...
zic si eu:)
Eu cred ca nu prea ati inteles nimic din ce v-a transmis dl. U.B.I.K.
Tocmai calitatea de mostenitor al lui decujus... autorul faptei ilicite cauzatoare de prejudicii este dovada calitatii procesual pasive. Obligatia de reparare a prejudiciului s-a nascut la data la care a fost cauzat prejudiciu. Ea statea cuminte in patrimoniul defunctului, ca si darurile in sacul lui mos Craciun. Cand mostenitorul a bagat mana in sac, a inhatat si aceasta obligatie, odata cu darurile celelalte, sau chiar si daca nu erau acolo si alte daruri. Nu poti sa te declari fata mare dupa ce ai nascut. Daca o faci risti sa fii penibil.

Litigiul este numai instrumentul oferit victimei pentru a-l obliga pe autorul faptei sa isi execute obligatia. Instanta nu e o zana care da cu bagheta si creeaza drept, ea doar vegheaza la respectarea legii, in cazul nostru la respectarea dreptului victimei de a obtine repararea prejudiciului.

Singura cale de iesire ar fi in situatia in care decesul a survenit dupa 01.10.2011, in noul cod civil a disparut mostenirea sub beneficiu de inventar si bunurile se transmit prin efectul legii sub beneficu de inventar, adica se face bilantul si se transmite doar ce ramane. Eu asa inteleg prevederile actualului cod civil.
Ultima modificare: Marți, 17 Aprilie 2012
ContSters214341, utilizator
mostenitorule debitor, de ce nu il chemi in garantie pe asigurator ?
Jocandi causa...cred ca nu ai inteles ca o perosoana decedata nu poate sta in fata justitiei in calitate de parat...

Mostenitorul nu poate avea calitatea procesuala pasiva ceruta de lege.
Este un conflict intre o norma de drept procesual civil si o norma de drept material.
In cazul dat, norma de procesual civil prevaleaza.
Este simplu.

Daca puteti dovedi ca norma de drept material prevaleaza fata de norma de drept procesual civil inseamna ca aveti dreptate.
In caz contrar, sub aspect juridic, nu puteti avea dreptate...
Ultima modificare: Marți, 17 Aprilie 2012
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Lasconschi, eu cred ca tu ni ai inteles ca nu decujus este chemat in instanta. Doamne fereste!

Mostenitorul este titularul obligatiei, o are in patrimoniu. Nu exista niciun conflic de drept, dimpotriva, situatia este una clara.

O singura solutie data de cineva mai sus, chemarea in garantie a asiguratorului, firma de asigurari unde decujus avea polita RCA. Conform legii ei sunt cei care trebuie sa plateasca.

Alte discuții în legătură

Raspunderea civila delictuala pentru fapta proprie-concluzii- rodica_post rodica_post RASPUNDEREA CIVILA DELICTUALA PENTRU FAPTA PROPRIE Concluzii In jurisprudenta acest termen a capatat o alta semnificatie, deosebita de cea din ... (vezi toată discuția)
Raspundere civila accident autovehicul in leasing alfa_omega alfa_omega In cazul unui accident mortal, autovehicolul implicat in accident era proprietatea unei societati de leasing , iar soferul era angajat al firmei ... (vezi toată discuția)
Accident rutier cu vatamare corporala din culpa A.B. A.B. Bună seara! Am și eu o întrebare, dar înainte de a adresa întrebarea, am să explic situația cazului (pe cât de ”scurt” ... (vezi toată discuția)