avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:
Daca este vorba de raspundere delictuala problema este cu obtinerea unui titlu executoriu si daca nu are calitate procesuala pasiva nu poate fi parte in proces.
Se pare ca acest aspect nu il intelegeti.
Pentru a se stabili ca exista o obligatie in patrimoniu trebuie sa se judece cu mostenitorul deoarece autorul sau a decedat.Adica tocmai acest lucru nu se poate realiza datorita lipsei calitatii procesuale pasive.
Mostenitorul sa stea in judecata pentru raspunderea delictuala a autorului sau, care este o raspundere persoanala, nu poate fi primita sub aspect strict juridic in opinia mea.
Chestiunea cu plata de catre asigarator este OK.
N-ar fi rau d-le Lasconschi sa mai studiati problema, eventual sa citi un pic de doctrina. Eu zic ca nu e un consurs de dat cu parerea si colegul Milica asteapta pareri pertinente. Parerea mea e ca va inselati si de data asta.
Daca nu ati inteles ce am scris in ultimul post, am sa incerc sa ma exprim ceva mai clar.
Moment 1 - Savarsirea faptei ilicite ( crearea raportului juridic de obligaţii civile) se petrece drept consecinta a indeplinirii conditiilor legale pt stabilirea raspunderii civile delictuale. incepand din acest moment se naste un raport juridic obligational intre autorul faptei ( decujus) si victima.
Momentul intrarii obligatiei de reparare a prejudiciului in patrimoniul lui decujus este acelasi de mai sus.
In acest moment decujus putea plati valabil victimei pt repararea prejudiciului, iar plata nu putea fi ceruta inapoi, creditorii victimei pot exercita toate mijloacele de conservarea gajului lor general, debitorul obligaţiei de repararea este de drept pus în intirziere si tot asa.
momentul 2- al depunerii actiunii. la acest moment este nascuta obligatia de raparare a prejudiciului, iar calitatea procesual pasiva o are acela ce are in patrimoniu obligatia respectiva.
In consecinta, actiunea poate fi introdusa impotriva mostenitorilor, deoarece acestia au mostenit obligatia de reparare a prejudiciului.
Repet, Instanta analizeaza intrunirea conditiilor raspunderii civile delictuale in persoana lui decujus, nu in persoana mostenitorului, care are calitate procesual pasiva in virtutea calitatii sale de titular al obligatiei de repararea a prejudiciului, mostenite de la decujus.
:rolleyes: