avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 306 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Se pot vinde sau nu parti din proprietatea comuna?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Se pot vinde sau nu parti din proprietatea comuna?

Numai cu acordul tuturor proprietarilor.

Iata ce ne spune
Legea nr. 60/ 2012 privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 79/2011 pentru reglementarea unor masuri necesare intrarii in vigoare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 255, din 17 aprilie 2012.


Art. VII. - Articolul 658 din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 505 din 15 iulie 2011, se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Incetarea destinatiei folosintei comune

Art. 658. -
(1) Incetarea destinatiei de folosinta comuna pentru partile comune din cladirile cu mai multe etaje sau apartamente se poate hotari cu acordul tuturor coproprietarilor
(2) In cazul incetarii destinatiei de folosinta comuna in conditiile alin. (1), devin aplicabile dispozitiile privitoare la coproprietatea obisnuita
(3) Imobilul, respectiv partea din imobil care rezulta din incetarea destinatiei folosintei comune se inscrie in mod corespunzator in cartea funciara pe baza documentatiei cadastrale intocmite in acest scop.”


Daca va argumenteaza ca el a platit dreptul de folosinta pe baza acelui bon de mana, spuneti-i ca acea hartiuta nu este legala, ca acea hartiuta trebuia sa fie precedata de un acord al asociatiei de proprietari si ca, impreuna cu ceilalti proprietari de pe palier, o sa-i scoateti lucrurile din acel spatiu.
.... Ca pe dv., proprietarii de pe palier, nu va intereseaza ce sume isi imprumuta intre ei.
Da, buna precizare. Cam asa s-a intimplat: "uite dovada ca i-am platit dreptul de folosinta( mi-a aratat bonul de mina iar persoana care luase banii era de fata si a confirmat asta), celui care-l cere inapoi pot sa-i cer si 5000 RON, ca acum este al meu".
Nu stiu daca pot sa-i scot lucrurile afara din spatiu, cine stie ce mai poate spune ca a avut acolo. Cred ca solutia este doar trimiterea in judecata, cu cerere de despagubiri pe masura,
desi inseamna pierdere de timp.
Multumesc inca o data si sarbatori fericite.
Unul din principiile de baza ale formei asociative este PRINCIPIUL SOLIDARITATII.
Indiferent de cum este structura imobilului, delimitata pe scari sa nu, fondul de reparatie este comun pe toata asociatia. Hotararile se iau la nivelul intregii asociatii, nu este permis excluderea de la procesul decizional al celorlalti proprietari. Atentie, veniturile obtinute din inchiriere sunt ale ASOCIATIEI. in cee ce priveste reparatiile, ele se evidentiaza pe scari, tronsoane dar se suporta din fondul comun.
condreanarcisa a scris:
Unul din principiile de baza ale formei asociative este PRINCIPIUL SOLIDARITATII.

Nicaieri in legislatia asociatiilor de proprietari nu am vazut acest principiu pe care-l invocati. Daca mi-a scapat cumva, va rog indrumati-ne spre prevederea legala care spune de solidaritate ca un principiu de baza in asociatia de proprietari.
Indiferent de cum este structura imobilului, delimitata pe scari sa nu, fondul de reparatie este comun pe toata asociatia.

Fondul de reparatii este individualizat pe fiecare proprietar si acest lucru este evidend daca o sa constatati ca se elibereaza chitante fiecarui proprietar pentru sumele (diferite) platite catre asociatie ca fond dereparatii. Fondul de reparatii se dimensioneaza conform cotei indivize de proprietate. Cheltuielile cu reparatiile se repartizeaza tot pe cota parte indiviza. Evidenta incasarii si cheltuirii sumelor din fondul de repartii se tine in "Regsitrul fondului de repartii" individual, separat pentru fiecare proprietar in parte, pe fiecare scara de bloc in parte si nu la gramada pe intreaga asociatie. Doar daca adunam matematic soldurile din registru pe fiecare proprietar putem obtine valoarea fondului de reparatii pe intreaga asociatie.
Hotararile se iau la nivelul intregii asociatii, nu este permis excluderea de la procesul decizional al celorlalti proprietari.

La asociatiile bine conduse, hotararile cu privire la reparatiile mari se iau in adunarea generala si sunt incluse in bugetul de venituri si cheltuieli al asociatiei. Dar zugravirea unei scari suporta de proprietarii acelei scari si ei isi spun parerea daca este necesara si nu hotaram aceasta lucrare la propunerea si doar cu sustinerea proprietarilor din alt bloc sau alta strada (chiar daca sunt in aceeasi asociatie).
Asadar nu excludem de la luarea hotararilor pe nimeni si voteaza intreaga adunare generala daca, de exemplu alegem presedintele, comitetul (care sunt ai tuturor). Dar nu putem lua, de exemplu, hotararea de a achizitiona un lift pentru scara A, blocul 7 daca proprietarii acestei scari (50) nu sunt de acord chiar daca ar fi de acord ceilalti 90 de proprietari din blocul 9.
Atentie, veniturile obtinute din inchiriere sunt ale ASOCIATIEI. in cee ce priveste reparatiile, ele se evidentiaza pe scari, tronsoane dar se suporta din fondul comun
.
Veniturile sunt ale asociatiei pe total, matematic dar dupa ce sunt ale fiecarei scari in parte. De exemplu, fiecare din cele 4 scari ale asociatiei are cate 2 uscatoare. Pe o scara proprietarii renunta la folosirea in comun a celor doua uscatoare si le inchiriaza cu 200 lei/luna unor vecini, legal, contract cu asociatia... Iar proprieatrii celorlalte 3 scari nu-si dau acordul pentru inchiriere si folosesc in comun aceste unsacoare avand toti acces acolo pentru uscarea rufelor. Sumele incasate pentru primele doua uscatoare sunt venitiri din exploatarea proprietatii comune, se incaseaza de asociatie, dar se repartizeaza in fondul de reparatii numai proprietarilor acelei scari si nu proprietarilor tuturor scarilor din asociatie.
Costul reparatiilor se achita executantului din banii existenti in banca ori in casierie, indiferent din ce sursasunt bani acolo. Dar repartizarea acestor costuri de face numai pe scara unde se face reparatia, pe fiecare proprietate proportional cu cota indiviza si se scad din "Registrul fondului de reparatii" din fondul de reparatii al fiecarui proprietar al scarii respective. Cei care au fond suficient vor avea de unde acoperi suma repartizata iar cei ce nu au fond suficient vor apare pe lista de plata cu diferenta de plata.


este greu sa explic in doua trei cuvinte, dar atentie totusi.....vad ca stiti foarte bine cum trebuie procedat, dar....

Alte discuții în legătură

Scara nu are asociatie de locatari se poate vinde uscatoria ? spiridus spiridus Buna seara, Un bloc cu doua scari, prima NU ESTE CONSTITUITA IN ASOCIATIE DE PROPRIETARI , nu exista nici administrator, a doua scara cred ca au ... (vezi toată discuția)
Buna seara,spuneti-mi va rog ce trebuie facut pentru cumpararea ... Juan04 Juan04 Buna seara,spuneti-mi va rog ce trebuie facut pentru cumpararea uscatorului blocului.Trebuie semnaturile tuturor locatarilor sau 50+1?multumesc (vezi toată discuția)
Se poate vinde o uscatorie de bloc la parter chiar daca nu sunt de acord tori ? spiridus spiridus Buna ziua tuturor oamenilor de suflet care raspund celor in nevoi.... Am si eu o mare nedumerire si va rog din suflet sa-mi ascultati povestea si sa-mi ... (vezi toată discuția)