avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 603 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Se pot vinde sau nu parti din proprietatea comuna?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Se pot vinde sau nu parti din proprietatea comuna?

Numai cu acordul tuturor proprietarilor.

Iata ce ne spune
Legea nr. 60/ 2012 privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 79/2011 pentru reglementarea unor masuri necesare intrarii in vigoare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 255, din 17 aprilie 2012.


Art. VII. - Articolul 658 din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 505 din 15 iulie 2011, se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Incetarea destinatiei folosintei comune

Art. 658. -
(1) Incetarea destinatiei de folosinta comuna pentru partile comune din cladirile cu mai multe etaje sau apartamente se poate hotari cu acordul tuturor coproprietarilor
(2) In cazul incetarii destinatiei de folosinta comuna in conditiile alin. (1), devin aplicabile dispozitiile privitoare la coproprietatea obisnuita
(3) Imobilul, respectiv partea din imobil care rezulta din incetarea destinatiei folosintei comune se inscrie in mod corespunzator in cartea funciara pe baza documentatiei cadastrale intocmite in acest scop.”


Tranzactionarea spatiului comun nu are nicio valoare legala.
Este o intelegere (sau o neintelegere) intre proprietari. Luarea de bani pe o cota-parte indiviza, nedelimitata este mai mult decat abuziva.
Una e sa se inteleaga vecinii intre ei cine si cum foloseste spatiul comun si alta e sa se faca o afacere cu vanzare de spatiu - actiune complet ilegala.
Multumesc Elga50 pentru raspuns..
Pe mine ma intereseaza care este legea, art.,..., care interzice tranzactionarea dreptului de folosinta a spatiului comun. Si eu spun la fel, este ilegal, dar nu stiu ce lege interzice asta.
(documentul de mina incheiat se refera la dreptul de folosinta asupra spatiului respectiv).
Multumesc.
:)
Dreptul la folosinta a unui bun pe care il detin catre altcineva nu inseamna sa-l vand, ci sa-l inchiriez, sa-l concesionez, sa-l dau spre folosinta in mod gratuit, dar bunul ramane al meu.

Daca il vand atunci nu mai am a da niciun drept, nici macar spre folosinta.
Ca sa intelegeti, cititi acest topic in special ultimele 3-4 pagini.
Nu m-ati inteles: vreau sa stiu daca dreptul de folosinta a 1/4 din spatiul comun al uscatorului de la etaj (unde exista 4 apartamente) se poate transfera intre doi locatari, pe baza unui bon de mina, fara acordul celorlalti doi.
In topic se vorbeste mai mult de vinzarea spatiului comun, deci de transferul dreptului de proprietate si mai putin de transferul dreptului de folosinta. M-as bucura sa-mi raspundeti strict la intrebarea mea. Multumesc.
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Decembrie 2014
nidac, utilizator
Nu se poate nici acorda nici transfera dreptul de folosinta a proprietatii comune intre doi locatari pe baza intelegerii acestora. Adica s-o fi facand dar nu este conform legislatiei.
Proprietatea comuna dintr-o scara de bloc se folseste de toti proprietarii (nu numai cei de pe etajul respectiv). Dar poate fi si data in folosinta, inchiriata, concesionata unei terte persoane din asociatie ori din afara asociatiei asa cum prevede legislatia asociatiilor de proprietari, beneficiind toti proprietarii acele scari de suma incasat ce se foloseste pentru reparatii...

Alte discuții în legătură

Scara nu are asociatie de locatari se poate vinde uscatoria ? spiridus spiridus Buna seara, Un bloc cu doua scari, prima NU ESTE CONSTITUITA IN ASOCIATIE DE PROPRIETARI , nu exista nici administrator, a doua scara cred ca au ... (vezi toată discuția)
Buna seara,spuneti-mi va rog ce trebuie facut pentru cumpararea ... Juan04 Juan04 Buna seara,spuneti-mi va rog ce trebuie facut pentru cumpararea uscatorului blocului.Trebuie semnaturile tuturor locatarilor sau 50+1?multumesc (vezi toată discuția)
Se poate vinde o uscatorie de bloc la parter chiar daca nu sunt de acord tori ? spiridus spiridus Buna ziua tuturor oamenilor de suflet care raspund celor in nevoi.... Am si eu o mare nedumerire si va rog din suflet sa-mi ascultati povestea si sa-mi ... (vezi toată discuția)