Practica judiciara este diversa si se poate ajunge la rezultate diferite in situatii similare.
Eu, neavand studii juridice, m-am dus la textul NCC, la capitolele referitoare la proprietatea comuna si am citit acolo ca exista, ma refer numai la ce ne intereseaza pe noi acum:
- proprietate comuna obisnuita (art.634 - 645);
- proprietate comuna fortata - cazul asociatiilor de proprietari (art.646 - 666).
In cadrul capitolelor referitoare la proprietatea comuna fortata citesc:
Actele juridice privind cotele-parti Art. 651
Cota-parte din dreptul de proprietate asupra partilor comune are caracter accesoriu in raport cu dreptul de proprietate asupra spatiului din cladire care constituie bunul principal; instrainarea sau ipotecarea cotei-parti nu se va putea face decat odata cu dreptul asupra spatiului care constituie bunul principal.
Mai departe:
Incetarea destinatiei folosintei comune Art. 658
(1) Incetarea destinatiei de folosinta comuna pentru partile comune din cladirile cu mai multe etaje sau apartamente se poate hotari cu acordul tuturor coproprietarilor.
(2) In cazul incetarii destinatiei de folosinta comuna in conditiile alin. (1), devin aplicabile dispozitiile privitoare la coproprietatea obisnuita.
(3) Imobilul, respectiv partea din imobil care rezulta din incetarea destinatiei folosintei comune se inscrie in mod corespunzator in cartea funciara pe baza documentatiei cadastrale intocmite in acest scop.
Din aceste doua articole eu inteleg ca cota-parte indiviza este un accesoriu si ca atare va fi instrainat o data cu proprietatea principala, dar ca exista posibilitatea ca folosinta comuna, nu proprietatea, asupra unei parti din aceasta cota-parte indiviza cu caracter fortat sa inceteze pentru un scop ulterior in care toti proprietarii sunt de acord.
In aceasta situatie ce se face cu uscatoria care poate fi definita bine in spatiu? Toti proprietarii hotarasc sa o scoata din situatia de proprietate comuna fortata si sa o introduca in situatia de proprietate comuna obisnuita, bineinteles printr-un act de dispozitie, nu de administrare, adica la notar, justitie si cu inscrierea spatiului in cartea functiara ca spatiu de sine statator.
Pana aici sunt lamurita, Dar de ce ar face asta proprietarii? Din NCC vedem ca acest caracter fortat nu permitea decat fie folosirea in comun a spatiului respectiv, fie atribuirea in folosinta exclusiva numai a unui coproprietar sau a mai multora. Deci folosinta acestor spatii era destul de restransa ca posibilitati.
Daca scoatem uscatoria din cadrul proprietatii comune fortate si prin acte de dispozitie o transformam in proprietate comuna obisnuita, proprietarii au mai multe posibilitati de utilizare a acelui spatiu. Si asa, ma duc la capitolul proprietatii comune obisnuite, la
Modul de folosire a bunului comun Art. 639
Modul de folosire a bunului comun se stabileste prin acordul coproprietarilor, iar in caz de neintelegere, prin hotarare judecatoreasca.
Actele de administrare si de dispozitie Art. 641
.............
(4) Orice acte juridice de dispozitie cu privire la bunul comun, actele de folosinta cu titlu gratuit, cesiunile de venituri imobiliare si locatiunile incheiate pe termen mai mare de 3 ani, precum si actele care urmaresc exclusiv infrumusetarea bunului nu se pot incheia decat cu acordul tuturor coproprietarilor. Orice act juridic cu titlu gratuit va fi considerat act de dispozitie.
Nicaieri in capitolul despre proprietatea comuna obisnuita nu se pomeneste despre instrainare, ceea ce este diferit de termenul de incetare a folosintei comune.
De aici eu am tras concluzia ca intr-un condominiu coproprietarii pot face ce vor cu proprietatea comuna, ca o folosesc in comun, ca o atribuie unuia dintre coproprietari, ca o transforma in proprietate comuna obisnuita si o cesioneaza tertilor sau o atribuie cu titlu gratuit cuiva, ca o inscriu ca suprafata de sine statatoare in cartea funciara, orice pot face dar pana la
instrainare.
Pe de alta parte este un nonsens sa vrei ca si coproprietar cu drepturi depline, in cazul proprietatii comune
fortate, sa renunti la dreptul tau de acord in favoarea unei 2/3 dintre coproprietari care pot hotari ceva. orice, in cazul coproprietatii comune
obisnuita.
Tradus in cazul uscatoriei ar fi ca eu sa fiu de acord cu vanzarea, sa zicem ca ar fi posibila, sa se faca toate demersurile pentru inscrierea uscatoriei ca spatiu iesit din folosinta comuna, intre timp ma razgandesc, dar deja cuvantul meu nu mai are nicio importanta. Cele 2/3 de coproprietari pot hotari si in locul meu sa vanda uscatoria.
Aici intelegerea mea juridica se opreste.