avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 537 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Se pot vinde sau nu parti din proprietatea comuna?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Se pot vinde sau nu parti din proprietatea comuna?

Numai cu acordul tuturor proprietarilor.

Iata ce ne spune
Legea nr. 60/ 2012 privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 79/2011 pentru reglementarea unor masuri necesare intrarii in vigoare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 255, din 17 aprilie 2012.


Art. VII. - Articolul 658 din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 505 din 15 iulie 2011, se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Incetarea destinatiei folosintei comune

Art. 658. -
(1) Incetarea destinatiei de folosinta comuna pentru partile comune din cladirile cu mai multe etaje sau apartamente se poate hotari cu acordul tuturor coproprietarilor
(2) In cazul incetarii destinatiei de folosinta comuna in conditiile alin. (1), devin aplicabile dispozitiile privitoare la coproprietatea obisnuita
(3) Imobilul, respectiv partea din imobil care rezulta din incetarea destinatiei folosintei comune se inscrie in mod corespunzator in cartea funciara pe baza documentatiei cadastrale intocmite in acest scop.”


Desigur. Odata ce nu mai este coproprietate comuna fortata se poate face partaj sau se poate vinde prin hotarea tuturor.
Cu mare placere. :bow:
Ultima modificare: Vineri, 8 Noiembrie 2013
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
elga50 a scris:

Acum intrebarea este:
- daca toti proprietarii sunt de acord cu vanzarea unei bucati din proprietatea comuna dupa ce ea a iesit din starea de proprietate comuna fortata, se poate face?

Daca imi permiteti va raspund eu.

Din moment ce proprietatea a iesit din proprietate comuna fortata, si a devenit proprietate comuna obisuita atunci cotele parti se pot vinde chiar si individual.
Ex. Proprietarul x poate sa-si vanda partea sa de proprietate de 1/15 altei persoane, iar ceilalti 14 proprietari sa le pastreze.


In practica chiar asa se si intampla.
Cumparatorul cumpara separat cota parte de la fiecare proprietar. Deci de la toti cei 15 proprietari in exemplu; astfel va ajunge sa detina proprietatea in mod exclusiv, si prin urmare devine proprietate individuala.
Ultima modificare: Vineri, 8 Noiembrie 2013
grandanat, utilizator
Pentru folosinta exclusiva a parti din proprietatea comuna Noul Cod Civil prevede urmatoarele:

I. Partile comune

Notiune
Art. 648
(1) Daca intr-o cladire sau intr-un ansamblu rezidential exista spatii cu destinatie de locuinta sau cu alta destinatie avand proprietari diferiti, partile din cladire care, fiind destinate intrebuintarii spatiilor respective, nu pot fi folosite decat in comun sunt obiectul unui drept de coproprietate fortata.
(2) Partile comune sunt bunuri accesorii in raport cu spatiile locative, care constituie bunurile principale in sensul art. 546.

Partile comune
Art. 649
(1) Sunt considerate parti comune, in masura in care prin lege ori prin act juridic nu se prevede altfel:
a) terenul pe care se afla cladirea, compus atat din suprafata construita, cat si din cea neconstruita necesara, potrivit naturii sau destinatiei constructiei, pentru a asigura exploatarea normala a acesteia; pentru eventuala suprafata excedentara proprietarii sunt titularii unei coproprietati obisnuite;
b) fundatia, curtea interioara, structura, structura de rezistenta, peretii perimetrali si despartitori dintre proprietati si/sau spatiile comune, acoperisul, terasele, scarile si casa scarilor, holurile, pivnitele si subsolurile necompartimentate, rezervoarele de apa, centralele termice proprii si ascensoarele;
c) instalatiile de apa si canalizare, electrice, de telecomunicatii, de incalzire si de gaze de la bransament/racord pana la punctul de distributie catre partile aflate in proprietate exclusiva, canalele pluviale, paratrasnetele, antenele colective, precum si alte asemenea parti;
d) alte bunuri care, potrivit legii sau vointei partilor, sunt in folosinta comuna.
(2) Cosurile de fum si de aerisire, precum si spatiile pentru spalatorii si uscatorii sunt considerate parti comune exclusiv pentru coproprietarii care utilizeaza aceste utilitati in conformitate cu proiectul cladirii.

Atribuirea in folosinta exclusiva a partilor comune
Art. 650
(1) Partile comune pot fi atribuite coproprietarilor in folosinta exclusiva numai daca prin aceasta nu sunt lezate drepturile celorlalti coproprietari.
(2) Decizia de atribuire in folosinta exclusiva trebuie adoptata cu o majoritate de doua treimi din numarul coproprietarilor si al cotelor-parti. In cladirile unde sunt constituite asociatii de proprietari, decizia se adopta de catre adunarea generala, cu aceeasi majoritate.

Actele juridice privind cotele-parti
Art. 651
Cota-parte din dreptul de proprietate asupra partilor comune are caracter accesoriu in raport cu dreptul de proprietate asupra spatiului din cladire care constituie bunul principal; instrainarea sau ipotecarea cotei-parti nu se va putea face decat odata cu dreptul asupra spatiului care constituie bunul principal.

Stabilirea cotelor-parti
Art. 652
In lipsa unei stipulatii contrare existente in titlurile de proprietate, cotele-parti se stabilesc prin raportarea suprafetei utile a fiecarui spatiu locativ la totalul suprafetei utile a spatiilor locative din cladire.

(Multumim @grandanat pentru informatie)
Trebuie consens iar dupa vanzare se refac cadastrele.
Daca un proprietar a fost de acord cu vanzarea unui spatiu comun si, ulterior, vinde locatia altui proprietar, acesta poate sa ceara revenirea la situatia initiala daca nu s-a modificat cadastrul....
Buna ziua,
Am o problema cu un spatiu comun, situat pe palier, la bloc.
Sintem patru apartamente pe palier. Doua dintre ele (sa le spunem 1 si 2), cu acordul celorlalte doua, si-au zidit fiecare spatiul care le revenea in folosinta. Repet, aici a fost un acord intre toti cei patru proprietari.
Dupa un timp, unul din proprietarii care si-au zidit spatiul (1), a facut un acord scris cu unul din cei 2 proprietari care au ramas in spatiul comun (3) si, contra unei sume de bani, a cumparat dreptul de folosinta a spatiului acestuia. Acest acord (de fapt o declaratie "de mina", semnata si datata) a fost facut intre sotia proprietatii 1 si sotul proprietatii 3, fara a avea acordul celorlalti doi proprietari (2 si 4). Sotii de la proprietatea 3 s-au despartit, proprietatea revenindu-i 100% sotiei, care nu stia de acest acord. Eu sint proprietarul 4.
Acum pe spatiul comun ramas nezidit sint trei utilizatori: 1(prin "cumparare" a dreptului de folosinta, 3(sotia, care este proprietara 100% a proprietatii 3) si 4(eu).
In mod normal pe spatiul comun ramas nezidit, ar trebui sa existe doar doi utilizatori, in fapt acum sint trei. Acum cei de la proprietatea 1 si-au depozitat pe spatiul "cumparat" niste lucruri voluminoase si au plecat din tara.
Ma intereseaza daca dreptul de folosinta a spatiului comun se poate tranzactiona pe baza unui document "de mina", fara acordul celorlalti proprietari si in baza carei legi ?
Daca nu, ce pot face pentru ca in spatiul comun nezidit, sa ramina doar doi proprietari (3 si 4) ?
Multumesc anticipat.
Ultima modificare: Joi, 18 Decembrie 2014
nidac, utilizator

Alte discuții în legătură

Scara nu are asociatie de locatari se poate vinde uscatoria ? spiridus spiridus Buna seara, Un bloc cu doua scari, prima NU ESTE CONSTITUITA IN ASOCIATIE DE PROPRIETARI , nu exista nici administrator, a doua scara cred ca au ... (vezi toată discuția)
Buna seara,spuneti-mi va rog ce trebuie facut pentru cumpararea ... Juan04 Juan04 Buna seara,spuneti-mi va rog ce trebuie facut pentru cumpararea uscatorului blocului.Trebuie semnaturile tuturor locatarilor sau 50+1?multumesc (vezi toată discuția)
Se poate vinde o uscatorie de bloc la parter chiar daca nu sunt de acord tori ? spiridus spiridus Buna ziua tuturor oamenilor de suflet care raspund celor in nevoi.... Am si eu o mare nedumerire si va rog din suflet sa-mi ascultati povestea si sa-mi ... (vezi toată discuția)