avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 830 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Se pot vinde sau nu parti din proprietatea comuna?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Se pot vinde sau nu parti din proprietatea comuna?

Numai cu acordul tuturor proprietarilor.

Iata ce ne spune
Legea nr. 60/ 2012 privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 79/2011 pentru reglementarea unor masuri necesare intrarii in vigoare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 255, din 17 aprilie 2012.


Art. VII. - Articolul 658 din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 505 din 15 iulie 2011, se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Incetarea destinatiei folosintei comune

Art. 658. -
(1) Incetarea destinatiei de folosinta comuna pentru partile comune din cladirile cu mai multe etaje sau apartamente se poate hotari cu acordul tuturor coproprietarilor
(2) In cazul incetarii destinatiei de folosinta comuna in conditiile alin. (1), devin aplicabile dispozitiile privitoare la coproprietatea obisnuita
(3) Imobilul, respectiv partea din imobil care rezulta din incetarea destinatiei folosintei comune se inscrie in mod corespunzator in cartea funciara pe baza documentatiei cadastrale intocmite in acest scop.”


Adriantot a scris:

... Adica s-o fi facand dar nu este conform legislatiei. ..

Asta vreau sa stiu si eu: care este legislatia care interzice vinzarea dreptului de folosinta ?
Multumesc.
Ultima modificare: Luni, 22 Decembrie 2014
nidac, utilizator
Intrebare pusa de dv este gresita.
Nu putem discuta de "vanzare dreptului de folosinta", ci de vanzarea proprietatii ori de cedarea dreptului de folosinta.
Legea 230/2007 prevede:
Art. 39. - Proprietatea comună poate fi utilizată de către terţi, persoane fizice sau juridice, de drept public ori de drept privat, numai cu acordul majorităţii proprietarilor membri ai asociaţiei şi al proprietarilor direct afectaţi de vecinătate, în baza unui contract de închiriere, de folosinţă sau de concesiune.

Asadar daca legea permite inchiriere, folosirea sau concesionare, numai in aceste forme se poate discuta si incheia contracte, iar orice alta forma de contract (vanzare, donatie...) nu este legala.
Legea circulatiei se precizeaza ca deplasarea autovehiculelor pe drumurile publice din Romania se face pe partea dreapta. Este suficient sa intelegem ca nu avem voie sa circulam pe partea stanga.

Revenind la spatiile comune dintr-un bloc, legiuitorul nu ar fi avut de facut un efort mare ca sa scrie in lege pe landa cele trei cuvinte din art. 39 si "vanzare" sau "instrainare".
Noi avem dreptul sa gestionam spatiile comune asa cum prevede legea si nu altfel. Ori legea prevede ceea ce am citat mai sus.
Multumesc mult pentru raspunsul dvs. Am gresit eu, nu exista vinzarea ci doar cedarea dreptului de folosinta. Pe topicul acesta s-a facut referire totusi la vinzarea spatiilor de folosinta comuna(pe pag. 7): Chiar în practica juridiciară anterioara intrarii in vigoare a Noului Cod civil s-a dispus că este posibilă încetarea coproprietăţii forţate asupra bunurilor comune, în mod excepţional, dacă se va dovedi că ea nu se mai impune cu necesitate a fi menţinută, adica daca 2/3 (sau 3/3 dupa unii) din locatari se hotarasc sa vinda. Este o varianta reala ?
Este valabil in situatia ca toti proprietarii trebuie sa vrea sa vanda, deci proportia este de 100%, dar..... trebuie iesit din indiviziune.
Cu alte cuvinte trebuie facut un demers in instanta pentru transformarea proprietatii comune indiviza cu caracter fortat si perpetuu ..... in proprietate comuna obisnuita.

Deci e complicat. Mult, mult mai simplu este o concesionare a dreptului de folosinta care nu implica decat conditiile din legea 230/2007, concesionare care poate fi facuta pana la 49 de ani.
M-am lamurit.
In cazul nostru situatia este asa: proprietarul 1 a platit proprietarului 3 suma de 100 Ron in anul 2005, pe baza unui bon de mina semnat si datat, si-a depozitat diverse lucruri personale pe spatiul cumparat, a plecat din tara si de atunci, atit administratorul cit si ceilalti locatari, nu-l putem lamuri(cind mai trece pe acasa) sa iasa din spatiu, pentru ca nu e in ordine cu aceasta tranzactie. Cu atit mai mult cu cit proprietarul 3 s-a despartit de sotia sa, care a primit apartamentul dupa divort.
Multumesc Elga50 si Adriantot pentru sprijin.
Ultima modificare: Marți, 23 Decembrie 2014
nidac, utilizator

Alte discuții în legătură

Scara nu are asociatie de locatari se poate vinde uscatoria ? spiridus spiridus Buna seara, Un bloc cu doua scari, prima NU ESTE CONSTITUITA IN ASOCIATIE DE PROPRIETARI , nu exista nici administrator, a doua scara cred ca au ... (vezi toată discuția)
Buna seara,spuneti-mi va rog ce trebuie facut pentru cumpararea ... Juan04 Juan04 Buna seara,spuneti-mi va rog ce trebuie facut pentru cumpararea uscatorului blocului.Trebuie semnaturile tuturor locatarilor sau 50+1?multumesc (vezi toată discuția)
Se poate vinde o uscatorie de bloc la parter chiar daca nu sunt de acord tori ? spiridus spiridus Buna ziua tuturor oamenilor de suflet care raspund celor in nevoi.... Am si eu o mare nedumerire si va rog din suflet sa-mi ascultati povestea si sa-mi ... (vezi toată discuția)