avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 490 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Se pot vinde sau nu parti din proprietatea comuna?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Se pot vinde sau nu parti din proprietatea comuna?

Numai cu acordul tuturor proprietarilor.

Iata ce ne spune
Legea nr. 60/ 2012 privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 79/2011 pentru reglementarea unor masuri necesare intrarii in vigoare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 255, din 17 aprilie 2012.


Art. VII. - Articolul 658 din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 505 din 15 iulie 2011, se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Incetarea destinatiei folosintei comune

Art. 658. -
(1) Incetarea destinatiei de folosinta comuna pentru partile comune din cladirile cu mai multe etaje sau apartamente se poate hotari cu acordul tuturor coproprietarilor
(2) In cazul incetarii destinatiei de folosinta comuna in conditiile alin. (1), devin aplicabile dispozitiile privitoare la coproprietatea obisnuita
(3) Imobilul, respectiv partea din imobil care rezulta din incetarea destinatiei folosintei comune se inscrie in mod corespunzator in cartea funciara pe baza documentatiei cadastrale intocmite in acest scop.”


Terasa blocului nu se poate vinde, nici un spatiu comun nu se poate vinde, cu atat mai putin doar cu acordul a 2/3 din proprietari, ar insemna ca 2/3 sa vanda si ce nu e al lor, adica cota parte a restu de o treime.
Am vazut abia acum acest subiect, dar cu toate ca este un punct de vedere exprimat cu intarziere, am sa incerc sa il prezint in cele ce urmaeaza:
Conform ART. 39 din Legea nr. 230 din 2007, care mentioneaza ca " Proprietatea comună poate fi utilizată de către terţi, persoane fizice sau juridice, de drept public ori de drept privat, numai cu acordul majorităţii proprietarilor membri ai asociaţiei şi al proprietarilor direct afectaţi de vecinătate, în baza unui contract de închiriere, de folosinţă sau de concesiune", se desprinde mai intai, ca obligatorie, respectarea conditiei de legalitate in ceea ce priveste instalarea si folosirea de catre persoana juridica, in speta furnizorul de telefonie mobila. In ceea ce priveste utilizarea fondurilor reiesite din contractul de inchiriere al spatiului apartinand asociatiei de proprietari, legiuitorul mentioneaza in continutul art. ART. 13 din Legea nr. 230/2007 ca " Veniturile obţinute din exploatarea proprietăţii comune aparţin asociaţiei de proprietari. Aceste venituri alimentează fondurile speciale ale asociaţiei de proprietari pentru reparaţii şi investiţii cu privire la proprietatea comună şi nu se plătesc proprietarilor. Lista acestor venituri, precum şi cheltuielile aferente lor sunt prezentate semestrial într-un raport afişat la avizierul asociaţiei de proprietari".
Prin urmare, daca proprietarii apartamentelor de pe scara in cauza nu s-a constituit in persoana juridica separata de celelate doua scari, de veniturile obtinute in urma derularii contractului de inchiriere beneficiaza asociatia de proprietari ce cuprinde toate cele 3 scari.

elga50 a scris:

Daca se realizeaza aceasta vanzare cu complicitatea vreunui notar, cei care se impotrivesc pot deschide actiune in instanta pe baza Deciziei CCR 1514/2012 potrivit careia spatiul comun nu se poate vinde.

Cititi aceasta decizie.
[ link extern ]


Cu tot respectul fata de dumneavoastra, as vrea sa adug in plus la pozitia dvs in ceea ce priveste problema indicata de utilizatorul "tomari", legiuitorul mentioneaza mai intai modul de solutionare legala fata de situatiile precizate in continutul urmatoarelor articole din Legea nr. 230 / 2007:
" ART. 41
Modificările constructive şi utilizarea în alte scopuri a unor părţi sau elemente de construcţie ale clădirii, cum ar fi: ancorarea de reclame pe pereţi, suspendarea de stâlpi, pereţi, scări interioare şi altele asemenea, se vor putea face numai pe baza deciziei comitetului executiv, cu acordul proprietarilor direct afectaţi şi, după caz, pe baza unui proiect tehnic întocmit de instituţii de specialitate, verificat de un expert autorizat, precum şi cu autorizaţia pentru executarea de lucrări, eliberate în condiţiile legii."
"ART. 42
Schimbarea destinaţiei locuinţelor, precum şi a spaţiilor cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă faţă de destinaţa iniţială, conform proiectului iniţial al clădirii cu locuinţe, se poate face numai cu avizul comitetului executiv şi cu acceptul proprietarilor direct afectaţi cu care se învecinează, pe plan orizontal şi vertical, spaţiul supus schimbării.".

Prin urmare, inainte de a fi pusa problema vanzarii spatiilor comune (care, asa cum a sesizat in luarea de pozitie - domnul avocat Alex Munteanu, nu se poate realiza fara consimtamantul in scris al tuturor proprietarilor din cadrul Asociatiei de proprietari), trebuie indeplinite si conditiile de legalitate cu privire la modificarile constructive ale spatiilor comune si utilizarea acestora in alte scopuri, decat cele stabilite de proiectantul cladirii cu locuinte - mentionate la art. 41 si 42 din Legea nr. 230/2007.



Ultima modificare: Duminică, 4 Noiembrie 2012
Adriantot, moderator
milupu a scris:
Prin urmare, daca proprietarii apartamentelor de pe scara in cauza nu s-a constituit in persoana juridica separata de celelate doua scari, de veniturile obtinute in urma derularii contractului de inchiriere beneficiaza asociatia de proprietari ce cuprinde toate cele 3 scari.

Ceea ce ati scris mai sus este corect (nici nu se putea altfel pentru ca sunt citate din lege), cu exceptia acestei concluzii pe care o trageti dumneavoastra fara baza legala si pe care-am citat-o eu. Probabil ca interpretati un pic gresit notiunea de proprietate comuna. Proprietate comuna poate fi comuna a 2-3 sau mai multi proprietari, comuna a tuturor proprieatarilor de pe o scara, uneori comuna proprietarilor unui intreg bloc dar nici intr-un caz nu poate fi vorba despre o proprietate comuna a asociatiei constituita, de exemplu pe mai multe blocuri. Exista si situatii cand o asociatie este formata din doua scari ale unui bloc si o scara a blocului vecin fara sa existe o proprietate comuna intre primele doua si cea de-a treia scara.

In ceea ce priveste succesiunea demersurilor pentru vanzarea unei parti din proprietatea comun si/sau modificarile constructive aduse acele proprietati comune se poate discuta mult si bine ca si despre ce a fost mai intai "oul sau gaina".
Este normal ca oricine vrea sa cumpere o parte din proprietatea comuna nu o poate face decat la limita legii sau mai degraba cu nerespectarea legii.
Iar scopul cumpararii poate fi realizarea unei modificari constructive, schimbarea destinatiei sau nu. Poate-si cumpara omul terasa fara sa o modifice, doar sa o intretina pe cheltuiala sa, sa stie ca este unic proprietar si sa se plimbe pe acea terasa.

Dar putem inversa priotitatile si sa fie cazul cand un proprietar vrea sa faca o modificare constructiva asupra unei parti din proprietatea comuna fara a intentiona sa o cumpere. Pentru ca-i ploua in apartament se hotaraste sa modifice terasa, sa execute o termohidroizolatie sau o sarpanta, un acoperis... si pentru aceste modificari trebuie acord, aprobari si/sau proiect..., chiar daca nu intentioneaza sa-i schimbe destinatia, sa o inchirieze sau sa o cumpere.
Asa ca fiecarea caz in parte se rezolva concret si nu putem geneliza ca nu se poate pune problema vanzarii inainte de a rezolva problema modificarilor constructive sau invers.
In asociatia noastra a aparut o problema.
Citiva locatari au sugerat sa vindem centrala de bloc si sa impartim banii.

Lasand la o parte faptul ca nu se vor impartii banii cum cred ei pe nr apartamente ci pe cota indiviza, si ca nu se stie daca s-ar gadi un cumparator si ca nu s-au gandit ca raman o perioada fara apa calda pana isi monteaza fiecare centrala separat, vreau sa intreb cum si citi trebuie se fie de acord?
E de ajuns majoritatea?
Aici vorbim doar de echipamente nu camera centralei care va ramane in continuare proprietate comuna.
Ultima modificare: Vineri, 23 Noiembrie 2012
w_v_w_v, utilizator
Echipamentele centralei sunt detinute in proprietate de toti proprietarii din imobil, deci toti proprietarii trebuie sa fie de acord, absolut toti, 100%.

Alte discuții în legătură

Scara nu are asociatie de locatari se poate vinde uscatoria ? spiridus spiridus Buna seara, Un bloc cu doua scari, prima NU ESTE CONSTITUITA IN ASOCIATIE DE PROPRIETARI , nu exista nici administrator, a doua scara cred ca au ... (vezi toată discuția)
Buna seara,spuneti-mi va rog ce trebuie facut pentru cumpararea ... Juan04 Juan04 Buna seara,spuneti-mi va rog ce trebuie facut pentru cumpararea uscatorului blocului.Trebuie semnaturile tuturor locatarilor sau 50+1?multumesc (vezi toată discuția)
Se poate vinde o uscatorie de bloc la parter chiar daca nu sunt de acord tori ? spiridus spiridus Buna ziua tuturor oamenilor de suflet care raspund celor in nevoi.... Am si eu o mare nedumerire si va rog din suflet sa-mi ascultati povestea si sa-mi ... (vezi toată discuția)