Sunt mama unui baetel care peste cateva zile va implini 2 ani si ca urmare ar trebui sa incep serviciu. Sunt angajata la o agentie a unei companii, iar in timp ce ma aflam in CCC agentia la care lucram eu s-a desfintat :
1. Angajatorul are obligatia sa m-i ofere acelas post ? - sau care este solutia legala in acest caz ?
2. Salariul brut la data intrarii in CCC era de 600 RON, angajatorul are obligatia sa-mi actualizeze salariul ? (mentionez ca in timpul CCC am terminat facultatea, si m-am incris la un master - primesc ceva sporuri pt asta ?)
Ma bucur daca ati gasit aici informatii care sa va sprijine in luarea unei decizii.
Sanatate celui mic, sa il cresteti mare si frumos si intr-o lume poate mai buna ca cea de azi! :):luck:
va multumesc inca odata foarte,foarte mult ,sa stiti ca m-ati ajutat foarte mult cu sfaturile care mi le-ati dat;mai rar persoane ca dumneavoastra sa aiba atata rabdare!Sanatate si dumneavoastra si la toata familia si sper si-mi doresc sa-mi pot creste copilul frumos;pacat ca fericirea si bucuria de a avea un copil este umbrita de probleme care nu ar trebui sa existe atata timp cat exista legi care ne sprijina . Sa stiti ca eram disperata pentru nedreptatea care mi s-a facut,a fost un soc ...........sunt multe de spus ;si acum sunt trista ptr ceea ce se intampla in tara asta ,ca sunt persoane care s-au imbogatit pe munca noastra si acum sunt fara scrupule si-si permit sa nu respectea legea,iar noua oamenii cu credinta in Dumnezeu si simpli nu ne mai ramane decat sa ne rugam de sanatate si sa nu ne pierdem speranta de mai bine.Dumnezeu sa va binecuvinteze,si daca voi mai indrazni sa intervin cu intrebari va rog sa ma ajutati si dumneavoastra si colegii dumneavoastra si sa nu va suparati pe mine ,pentru ca dvs si echipa sunteti singurul meu sprijin.
Buna ziua,
Va multumesc pentru raspunsul dumneavoastra. Nu am reusit sa va raspund mai devreme, pt. ca la locul de munca , dupa ce am revenit din CCC nu mi-au fost respectate drepturile si nu am avut practic de la ce computer sa va scriu. Fetita mea a implinit 2 ani pe data de 29 Aprilie 2009. Am revenit la munca pe data de 30 Aprilie, iar instiintarea am depus-o cu o luna inainte de la reveni la munca , cu nr. de inregistrare aferent. Am fost chemata din CCC la o discutie cu patronii pt. a rapunde de ce vreau sa ma intorc, pt. ca ei nu mai au nevoie de mine, in locul meu angajasera pe altcineva inca de cand i-am anuntat in scris ca am ramas insarcinata, asta fiind acum 2 ani si jumatate aproximativ.( au vrut inca de pe atunci sa ma dea afara, s-au stricat reletiile din momentul in care i-am anuntat ca voi avea un bebe, nici nu are sens sa va povestesc la cate m-au supus , mi-au facut si un avertisment scris cum ca nu corespund postului si multe alte mizerii, asta pana m-am imbolnavit si a trebuit sa stau numai in pat pana am nascut).
La sedinta la care am fost convocata, le-am spus ca trebuie sa ma intorc conform legislatiei in vigoare (sa va spun drept credeam ca in acesti 2 ani cat am lipsit au realizat si ei ca au gresit si ca este normal ca orice persoana sa-si doreasca o familie si nu trebuie pusa imediat la zid , cand vorba aia un copil reprezinta cel mai frumos si gingas lucru, nu ar trebui sa arunce cu pietre!), dar daca se pune astfel problema o sa fac tot ce-mi sta in putere sa-mi gasesc repede de lucru, va dati seama ca nici eu nu mai doream sa lucrez intr-un loc unde nu sunt dorita si cel mai important: NU SUNT RESPECTATA! Mi-au spus ca ei nu sunt obligati sa ma tina(de parca as fi fost o persoana pe care o tolereaza din mila...) si ca ei pot face orice si or sa ma dea afara pe motiv ca restrang activitatea.
De pe data de 30 Aprilie si pana in ziua de astazi, merg la munca, nu am nici macar birou. De la Sales Coordinator (masina, computer, telefon), parca sunt o vizitatoare, pe care nimeni nu o lasa nici macar sa foloseasca un computer si sunt obligata sa merg in Copy Center, sa stau la computerul colegilor mei care lucreaza in magazin cu clientii si sa astept sa se elibereze ei pt. a putea aplica la joburi...si fiind mereu intrerupta, ei lucreaza cu comision din lucrarile realizate la clienti si nu-i pot deranja la infinit si asa au fost foarte draguti zic eu!
Ieri am fost chemata in biroul Directorului General si mi s-a spus ca una am vorbit si alta facem, ca nu am de gand sa-mi caut de lucru...Oricum ei s-au hatarat si vor sa ma dea afara. Mi-a spus ca ar fi mai bine daca as semna o intelegere intre parti, pt. ca daca ei restrang activitatea si ma dau afara, atunci nu o sa ma mai angajeze nimeni, ca asa demonstrez ca sunt o persoana cu care un patron se poate intelege si oricum beneficeiz de somaj in ambele cazuri, dupa cum le-a spus lor avocatul. Am refuzat intelegerea intre parti pt. ca stiam din ce-am citit pe forum ca nu beneficeiz de somaj in acest caz. Ca atare mi-au inmanat urmatorul preaviz:
DECIZIE DE CONCEDIERE
nr. 211 din 27.05.2009
SC X Cu sediul social in Galati, str......, inregistrata la Oficiul Registrul Comertului sub nr......., cod identif. fiscal.... reprezentata prin X, in calitate de Administrator Unic, in temeiul prevederilor Codului Muncii-Legea nr.53/2003,
Avand in vedere desfiintarea locului de munca inginer economist, punctul de lucru din Bucuresti, str......, ca urmare a reorganizarii activitatii Asociatiei, potrivit Deciziei Administratorului Unic nr. 210 din data de 27.05.2009, adoptata in conformitate cu prevederile Actului Constitutiv(Art.13 si 15)
In temeiul prevederilor art. 65 din Legea nr. 53/2003-Codul Muncii,
DECIDE
1.Contractul individual de munca al d-nei X, inregistrata la Inspectoratul Teritorial de Munca Galati cu nr..../20.12.2009 si in Registrul General de evidenta a salariatilor cu nr. 34/20.12.20005, inceteaza la data 30.06.2009, data la care expira preavizul de 20 zile lucratoare, acordat conform art. 73 din Legea nr. 53/2003-Codul Muncii, precum si prevederilor art.L.b) din Contractul individual de munca.
2.Conform noii organigrame, nu exista in cadrul unitatii locuri de munca corespunzatoare pregatirii profesionale si capacitatii dumneavoastra de munca a salariatului.
3.Prezenta decizie se va comunica salariatului in termen de 5 zile de la emitere si Inspectoratului Teritorial de Munca Galati dupa expirarea termenului prevazut la pct. 2.
Compartimentele resurse umane si financiar contabil vor duce la indeplinire dispozitiile prezentei decizii.
4.Decizia produce efecte de la data comunicarii conform pct.1.
5.Impotriva prezentei decizii de concediere, salariatul se poate adresa cu contestatie la Tribunalul Galati-Sectia Litigii de Munca, in termen de 30 zile calendaristice de la comunicare.
Administrator Unic
Ing.X
Salariat
X
Am primit un exemplar azi: 29.05.2009 si am semnat
Nu are sens sa va spun ce simt referitor la acesta decizie si cat de nedreapta mi se pare. Nu sunt singura care trece prin asa ceva din pacate si trista realitate este ca nu suntem sprijinite in nici un fel de sistemul legislativ din Romania.
Dar trebuie sa fim tari pentru minunile mici din viata noastra ,sa luptam si sa speram ca ele vor avea parte de o viata mai buna.
Va rog sa-mi spuneti daca aceasta decizie este corecta, conforma cu legislatia in vigoare. Eu am citit-o , am cautat legile, insa nu stiu de ce, mi se pare realizata la un nivel necorespunzator, si cred ca-mi scapa ceva. N-as vrea sa fie probleme la inchiderea cartii de munca si sa nu beneficiez de somaj.
Sigur, ideal ar fi sa-mi gasesc de munca in intervalul acesta de timp. Ce mi se pare oricum curios este ca angajatorii mei nu au habar ca se pot lucra 4 ore pe zi, nu stiu de salariu compensator si dupa cum v-am mai spus exista si un contract de munca la nivel de unitate pe care insa nu-l pot citi, din simplul motiv ca nimeni nu stie unde este, sau mi se raspunde ca este la Galati, sau la avocatul lor.....oricum sunt dusa cu zaharelul! Si desigur din incercarile mele de a spune ca Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010 se aplica la toti angajatii, ei imi repeta ca in nici un caz, ei sunt firma privata, ca nu suntem la stat aici (asadar nici zilele libere corespunzatoare data de stat nu sunt libere), desi mie ca printr-o minune mi s-a pus la calcul si ziua de 8 in aceste 20 zile de preaviz ;).
Sper ca am reusit sa vorbesc la subiect, daca nu imi cer scuze. Iincerc sa-mi adun gandurile, sa fiu ferma, dar inca nu am reusit sa trec peste soc.
Va multumesc, Liliana
1. Din pacate pentru salariati, nu poate fi obligat un angajator sa lucreze cu cineva cu care nu vrea, din varii motive.
2. Decizia este intocmita legal.
3. Angajatorul incearca sa va intimideze pentru a nu solicita drepturile pe care le aveti legal in aceasta situatie.
4. CCMUNN si Codul muncii se aplica tuturor angajatorilor fie ca sunt cu capital de stat fie privat. Avocatii lor ori sunt incompetenti ori canta in struna celui care ii plateste, desi stiu ca nu are dreptate.
5. Iata ce spune Legea 130/1996, republicata, privind contractul colectiv de munca:
Art. 11. -
(1) Clauzele contractelor colective de muncă produc efecte, după cum urmează:
a) pentru toţi salariaţii din unitate, în cazul contractelor colective de muncă încheiate la acest nivel;
b) pentru toţi salariaţii încadraţi în unităţile care fac parte din grupul de unităţi pentru care s-a încheiat contractul colectiv de muncă la acest nivel;
c) pentru toţi salariaţii încadraţi în toate unităţile din ramura de activitate pentru care s-a încheiat contractul colectiv de muncă; d) pentru toţi salariaţii încadraţi în toate unităţile din ţară, în cazul contractelor colective de muncă la nivel naţional.
6. Iata ce spune CCMUNN pe anii 2007-2010:
ART.74. - (2) In cazurile in care unitatea este obligata, potrivit legii, sa acorde un preaviz la desfacerea contractului de munca, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare. (3) In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator.
ART.78. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariul lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
(2) Prevederile alin. 1 sunt aplicabile atunci cand incetarea contractului individual de munca a intervenit ca urmare unor motive ce nu tin de persoana salariatului.
7. Reveniti-va, linistiti-va, in viata s-ar putea sa mai intalniti asa ceva (nu va doresc deloc asta)!
8. In perioada de preaviz va puteti lua concediu medical si, in acest caz, preavizul se prelungeste cu perioada de medical. Va redau din Codul muncii:
Art. 73. - (1) Persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. c) si d), al art. 65 si 66 beneficiaza de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 15 zile lucratoare. (20 de zile lucratoare conf. CCMUNN n.m.)
(2) Fac exceptie de la prevederile alin. (1) persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. d), care se afla in perioada de proba. (3) In situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator, cu exceptia cazului prevazut la art. 51 alin. (2).
9. V-am dat toate aceste extrase din legi pentru a le arata angajatorului si avocatilor sai incompetenti.
Dupa aincetarea activitatii, pentru a va putea depune dosarul de somaj, aveti nevoie de la acest angajator de:
cartea de munca si o adeverinta tip (anexa 26 din leg 76/2002 a somajului, formular pe care-l puteti solicita de la somaj)
Deasemenea va sfatuiesc sa solicitati si o adeverinta cu veniturile brute si nr de zile lucrate pentru ultimele luni cat ati lucrat la el, care s-ar putea sa va fie necesara in cazul in care in urmatoarele 6 luni veti avea vreun concediu medical (acestea se platesc si daca veti fi in somaj, si se calculeaza pe baza mediei veniturilor din 6 luni anterioare medicalului.)
Pentru plata salariului compensator neacordat il veti putea actiona in instanta in maxim 3 ani de la data incvetarii contractului.
Dosarul de somaj trebuie sa-l depuneti in termen de 30 de zile de la data incetatii contractului de munca, pentru a vi acorda indemnizatie de la aceasta data a incetarii.
ps- daca nu ar fi mamele niste leoaice care se lupta pentru copiii lor, lumea ar fi evoluat mai incet :)