Buna ziua! Imi poate spune cineva daca pentru 2013 se va da examen de admitere in Barou din noul Cod Civil? Si daca da au aparut deja carti de civil? La drept penal s-a mai schimbat ceva??
Baremul e o mizerie.
Ei spun ca examenul de tip descriptiv e mai nimerit decat grila pentru ca prin acest tip de examinare ei pot vedea felul in care gandesti problemele de drept.
Din formularea subiectelor si mai ales din conceperea baremelor rezulta exact contrariul: examenul e facut pentru tocilari. Nu conteaza daca gandesti sau daca ai inteles ce ai citit. Ii intereseaza un singur lucru: sa scrii exact ca in carte. Atentie: ca in carte, nu ca in lege. Nu scrie nicaieri in lege despre concurs topografic sau cronologic si nici macar nu scrie despre asa ceva in toate cartile de pe piata. Deci ca in care carte? Foarte multi autori includ in cursurile lor clasificarea concursului in concurs omogen si concurs eterogen. Dar cei care au facut baremul au ales probabil un autor care nu accepta clasificarea asta. Noua insa nu ni s-a spus dupa ce autori sa invatam.
Pe de alta parte, Boroi vorbeste in cursul sau de Dr.Civil-Partea Generala la conditiile leziunii despre faptul ca trebuie sa fie vorba despre (cumulativ) un act de administrare, cu titlu oneros, comutativ, lezionar pentru minor, incheiat de minor fara incuviintarea ocrotitorului legal. Dar, ce sa vezi? Cartea lui Boroi nu e printre cele castigatoare. Daca ai scris din ea nu e bine. Trebuia sa fi ales alt autor. Dar care? Pai pentru asta ar fi trebuit sa stii baremul, nu?
Ma rog... eu consider ca singurul tip de examinare obiectiva e grila. Vrei sa vezi daca oamenii au citit? Atunci dai 5 examene separate cu cate 100 de grile fiecare. Ca sa acoperi toata materia. Si candidatul are sansa sa ia o nota mare chiar daca n-a invatat bine un subiect din cele cateva sute de subiecte ce formeaza cele 5 materii de examen. Nu mi se pare normal sa pierzi un asemenea examen pt ca ai tratat mai superficial un subiect mic dar pe care ei il noteaza in barem cu 4 puncte. Cum sa notezi leziunea cu 4 puncte in timp ce o speta primeste doar 2 puncte?
Nu mai vorbesc de faptul ca atunci cand dai examen grila iti stii exact nota. Ceea ce inseamna enorm intr-o examinare care declarativ e examen dar in realitate e concurs.
Eu m-am prezentat la acest concurs in conditiile in care lucrez (consilier juridic) intr-o companie importanta iar programul si volumul de munca (de la 8.30 pana la 19.30-20.00) nu-mi permit sa invat in timpul saptamanii. Cum sa invat cand ajung acasa la 20.30-21.00 in conditiile in care am o sotie si 2 copii si trebuie sa mai interactionez si cu ei. Imi raman doar weekendurile. Familia la plimbare in parc, eu acasa cu cartea in brate. Dar cat poti sa acoperi in weekend pt un asemenea examen? Mi-am rezervat tot concediul pe anul 2013 pt a invata pt barou. Mi-am luat concediu cu 5 zile inainte de proba eliminatorie si m-am apucat efectiv de invatat abia in data de 11 septembrie. Citisem si in weekenduri in ultimile luni dar ritmul in conditiile alea cu totul altul. Am luat 78 la eliminatoriu si as fi zis ca invatand inca 8-9 zile dupa aceea o sa fie OK. Din pacate sunt la limita. Pot sa fiu peste 70 dar pot sa fiu si sub. Nu e grila asa ca sunt la mana corectorilor in functie de dispozitia pe care o au in ziua in care imi corecteaza mie lucrarile. Nu mi se pare normal.
Ceea ce stiu cu siguranta e ca stapanesc suficient de bine materia pt a intra in aceasta profesie in conditii de examinare de bun simt.
,,singurul tip de examinare obiectiva e grila. Vrei sa vezi daca oamenii au citit? Atunci dai 5 examene separate cu cate 100 de grile fiecare,,............RoloTomassi
Un vot de la mine pentru cele spuse de RoloTomassi. Probabil ca in 5 ani vor fi numai grile, dar momentan subiectivismul va ramane proba esentiala....
Uite ca eu nu cred ca vor fi numai grile in urmatorii 5 ani avand in vedere ca gradul de analfabetism e in floare, inclusiv printre absolventi de facultate si master, mai nou, chiar si de la stat, si din cauza acestui tip de examinare. Am intalnit absolventi de drept care intr-un sms iti fac 5 greseli de scriere..
Ar fi mai ok sa fie redactate niste bareme mai corecte, care sa nu cuprinda tot felul de cazuri limita si exceptii care nu au o legatura directa cu intrebarea pusa,ca la procedura civila de exemplu, si care nu se gasesc in toate cartile, sa se mearga pe chestii importante nu pe capcane si sa formuleze corect intrebarile. De exemplu la civil la speta a doua s-a intrebat pe ce temei credeti ca ar trebui sa actioneze A si care sunt elementele raspunderii. Era clar ca are drept de optiune,eu am inteles intrebarea ca si cum ar trebui sa-i dau o recomandare lui A, am zis ca raspunerea comitentului pt fapta prepusului, raspunsul corect fiind raspunderea civila delictuala, apoi la elementele raspunderii am scris cele doua conditii specifice de la raspunderea comitentului, fara sa-mi dau seama ca de fapt vroiau conditiile generale de la fapta proprie, pe care le stie oricine si uite asa ma pierdut jumatate de punct. Pai era greu sa formuleze corect : care sunt conditiile raspunderii pentru fapta proprie, ce conditii trebuie sa divedeasca A si atunci nu mai erau probleme la o intrebare asa simpla. Adica dupa ce iti cere sa indici dupa parerea ta care ar fi temeiul preferabil de actiune, iti cere elementele rapsunderii alese dar nu se precizeaza ce fel de elemente, de fapt nu e corect elemente, ci conditii, pe mine m-au indus in eroare cu modul formularii, de parca i-a durut gura sa zica clar ce vor.