Teoretic lucrarile din Bucuresti de exemplu sunt corectate in Cluj, cele din Constanta in Craiova si asa mai departe.
Cu privire la examen, la dificultatea lui remarc si afirm urmatoarele:
Il poti promova usor doar daca \"visezi\" materia.
Materia in sine nu e grea insa cantitatea uriasa de informatie da mult de furca. Mai ales cand subiectele contin \"soparle\" asa cum INPPA ne-a obisnuit in ultimul timp.
Subiectele contin un grad ridicat de dificultate (in special cele de la admitere in profesie direct definitivi)
Un examen de admitere in profesie ar trebui sa fie de bun simt adica sa testeze nivelul de cunostinte cerut si daca il ai sa fii admis. Nu este posibil ca la admiterea in profesie sa ai parte de subiecte complexe, situatii juridice atipice care pot pune in dificultate multi dintre avocatii cu experienta. Aici fac referire in mod direct la acele subiecte care sunt facute special sa te incurce si care nu ar trebui sa aiba legatura cu admiterea in profesie.
Baremul este unul foarte dificil si nerezonabil pe alocuri. Nu are ce sa caute un asemenea barem la admiterea in profesie. Ii pot intelege existenta la definitivatul dupa ani de stagiatura dar nu la admitere.
Sistemul de punctare incurajeaza mult tipul de invatat \"pe dinafara\" ceea ce nu face bine unei gandiri logice de avocat/viitor avocat.
Sistemul juridic procedurall din Romania este incalcit (mai ales codurile de procedura penala si civila pe care le-am avut in tematica) si in plus am nimerit vremuri de schimbari de la an la an.
N-ar fi rau sa existe o tematica mai precisa si un barem publicat anticipat, la vedere, transparent sau macar cat de cat transparent. Dupa ce ca sunt mii de pagini de tratate sau coduri nici nu stim ce sa invatam mai bine, pe ce sa punem accentul.
Tematica nu are nici o logica pe alocuri, de exemplu la procesual civil admitere stagiari s-a scos apelul si recursul care sunt ESENTIALE in opinia mea si au oprit contestatia in anulare si revizuirea. In schimb la admitere direct definitivi e pe dos. Sa imi spuna si mie cineva, un stagiar de cate revizuiri s-a lovit primii 2 ani. Sunt multe aspecte din tematica care trebuie mutate doar pentru examenul de definitivare dupa stagiatura.
Ar fi mai corect pentru sistem si pana la urma si pt INPPA sa se \"dea drumul\" la o admitere mai facila in profesie si sa se inaspreasca examanul de definitivat. Pe acelasi principiu cu care opereaza si universitatile... multi admisi putini care termina. Asa ar fi mai sanatos si mai corect in opinia mea.
=D> =D>
Subscriu si eu acestei opinii pertinente. Alo, INPPA, UNBR?! Daca cineva este pe receptie, poate tineti cont si de opinia lui YEP. Respect!