avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 993 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... Admitere Barou 2013: data examenului, bibliografie, ...
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

Admitere Barou 2013: data examenului, bibliografie, spete, experiente

Buna ziua! Imi poate spune cineva daca pentru 2013 se va da examen de admitere in Barou din noul Cod Civil? Si daca da au aparut deja carti de civil? La drept penal s-a mai schimbat ceva??
@Rolo Tomassi: cu multa placere!

Va propun un calup de grile la drept penal partea generala. Raspunsuri posibile: 1 si 2.
1. Cand locul savarsirii faptei constituie o cerinta esentiala in continutul infractiunii, nerealizarea acesteia :
a)face ca fapta sa nu mai fie infractiune;
b)nu influenteaza existenta infractiunii;
c) face ca fapta sa realizeze conditiile unei tentative.

2. Cand timpul in care se savarseste fapta, in continutul infractiunii, reprezinta o conditie esentiala, nerealizarea acesteia:
a)face ca fapta sa nu se realizeze in varianta calificata;
b)nu influenteaza existenta infractiunii;
c)face ca fapta sa nu fie infractiune.

3. Legatura de cauzalitate intre actiune si inactiune si urmarea imediata:
a) trebuie stabilita la orice infractiune;
b)in cazul infractiunilor de pericol rezulta "ex re";
c)nu trebuie stabilita la infractiunile asa zise materiale.

4. Cand dupa ramanerea definitiva a hotararii de condamnare si pana la executarea completa a pedepsei inchisorii sau amenzii a intervenit o lege care prevede o pedeapsa mai usoara:
a) sanctiunea aplicata, daca depaseste maximul special prevazut de legea noua pentru infractiunea savarsita, se reduce la acest maxim;
b)tinandu-se seama de infractiunea savarsita, de persoana condamnatului, de conduita acestuia dupa pronuntarea hotararii sau in timpul executarii pedepsei si de timpul cat a executat din pedeapsa, se poate dispune, fie reducerea, fie mentinerea pedepsei;
c)sanctiunea aplicata va fi redusa sub minimul prevazut de legea noua mai favorabila.

5. Exista intentie directa atunci cand:
a)infractorul prevede rezultatul faptei sale si, desi nu-l urmareste, accepta posibilitatea producerii lui;
b)infractorul prevede rezultatul faptei sale, urmarind producerea lui prin savarsirea acelei fapte;
c)infractorul prevede rezultatul faptei sale, urmarind producerea lui, insa acest rezultat, din cauze independente de vointa infractorului, nu se produce.

6. Actiunea sub care se poate prezenta elementul material al laturii obiective, se poate realiza:
a)prin acte materiale;prin scris;
b)prin cuvinte;
c)printr-o atitudine a faptuitorului care nu face ceva ce legea penala ordona sa faca.

7. In cazul in care elementul material al laturii obiective a unei infractiuni consta in mai multe actiuni sau inactiuni:
a)daca infractorul savarseste o singura actiune sau inactiune, atunci el savarseste o infractiune unica;
b)daca infractorul savarseste mai multe actiuni sau inactiuni, atunci el realizeaza un concurs de infractiuni, in numar corespunzatopr actiunilor/inactiunilor;
c)realizarea acestui element prin mai multe actiuni/inactiuni nu schimba unicitatea infractiunii.

8. Potrivit teoriei conditiei sine qua non:
a) este considerata drept cauza a unui rezultat determinat contributia umana ce se situeaza in timp imediat anterior rezultatului;
b)este considerata drept cauza a unui rezultat aceea care este proprie sau apta, prin natura ei, sa produca acel rezultat;
c)sunt considerate cauze ale rezultatului produs toate conditiile care le-au precedat si fara de care rezultatul nu s-ar fi produs.

9. Fapta constand intr-o inactiune:
a)este infractiune numai daca este savarsita cu intentie;
b)este infractiune, atunci cand este savarsita din culpa, afara de cazul cand legea sanctioneaza numai savarsirea ei cu intentie;
c)este infractiune atunci cand este savarsita din culpa numai atunci cand in lege se prevede, in mod expres, aceasta.

10. Fapta constand intr-o inactiune constituie infractiune:
a)intotdeauna cand este savarsita cu intentie;
b)intotdeauna cand este savarsita din culpa;
c)cand este savarsita din culpa, dar numai daca legea prevede expres aceasta.
1a, 2c, 3b, 4a, 5bc, 6ab, 7c, 8c, 9b, 10a
incerc si eu niste raspunsuri: 1.a 2 c 3b 4 a 5 bc 6 ab 7 ac 8 c 9 b 10 a
Raspunsuri corecte:
1-a; 2-c; 3-b; 4-a; 5-b,c; 6-a,b; 7-a,c; 8-c;9-b; 10-a.

Pe parcurs postez grile si din partea speciala plus cele de la procesual penal. Eu deocamdata repet penenalul pana cand vom sti ceva sigur legat de civil si procedura civila.

@Rolo Tomasii: la grila numarul 7 de ce nu ai ales si varianta a)? Nici eu nu am ales-o la inceput si dupa ce am recitit grila am realizat ca varianta c) este o reformulare a variantei a), cel putin asa o vad eu.
Ultima modificare: Marți, 5 Martie 2013
Lorelai84, utilizator
yuppy bingo :)) eu am mari probleme cu genul grilelor 9 si 10 postate de tine. mereu le incurc, acum vad ca miraculos le-am facut bine. Exact la grila 7 era corect si a, buna explicatia ta.

Alte discuții în legătură

Admitere inm 2013 ContSters262049 ContSters262049 Deoarece topicul pentru Admitere inm 2013, deschis de un coleg de forum , nu poate fi decat citit, nepermitand adaugiri -o problema tehnica, banuiesc- voi ... (vezi toată discuția)
Inm 2015...admitere!!! madalinaflo madalinaflo Desi poate unii or sa spuna ca este prea devreme,eu cred ca timpul ramas pana la admiterea din 2015 este suficient sa punem impreuna bazele unui examen reusit ... (vezi toată discuția)
Admitere barou 2013 sliv sliv Buna ziua, O intrebare: se da examen admitere barou in ianuarie/februarie 2013 daca (sau nu neaparat) nu iau examenul de acum peste 15% din ... (vezi toată discuția)