avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... Admitere Barou 2013: data examenului, bibliografie, ...
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

Admitere Barou 2013: data examenului, bibliografie, spete, experiente

Buna ziua! Imi poate spune cineva daca pentru 2013 se va da examen de admitere in Barou din noul Cod Civil? Si daca da au aparut deja carti de civil? La drept penal s-a mai schimbat ceva??

1.Din principiul prezumtiei de nevinovatie decurge:
a)principiul in dubio pro reo;
b)sarcina administrarii probelor in procesul penal revine organului de urmarire penala si instantei de judecata;
c)principiul egalitatii armelor.

2. Garantarea dreptului la aparare presupune:
a)incunostiintarea invinuitului sau inculpatului inainte de a i se lua prima declaratie despre dreptul de a fi asistat de un aparator;
b)incunostiintarea invinuitului sau inculpatului de indata si mai inainte de a fi audiat despre fapta pentru care este cercetat, incadrarea juridica, asigurandu-i-se totodata posibilitatea pregatirii si exercitarii apararii;
c)obligativitatea administrarii din oficiu a probelor ce sunt in favoarea invinuitului sau inculpatului.

3. Subiect activ al actiunii penal poate fi:
a) statul;
b)persoana vatamata;
c)inculpatul.

4. In cazul in care s-a dat o solutie de netrimitere in judecata care nu se rasfrange cu nimic asupra actiunii civile, actiunea civila va fi solutionata in continuare:
a)de catre instanta penala sesizata de catre procuror;
b)de catre instanta penala sesizata de catre procuror numai in cazul in care se pune problema desfiintarii unui inscris fals;
c)intotdeauna de catre instanta civila.

5. In conformitatea cu principiul oficialitatii, organele trebuie sa manifeste un rol activ:
a)in initierea procesului penal;
b)in faza de urmarire penala si judecata;
c)la punerea in executare a hotararii judecatoresti.

Spor si o :coffee:

1 ab 2 abc 3 a iar b nu știu doar dacă se constituie parte vatamata 4 nu stiu. 5b spor si tie!
La 3 e doar statul.Persoana vatamata, chiar daca se constituie parte vatamata va fi un subiect activ secundar, statul fiind intotdeauna subiect activ principal (Neagu si Udroiu sunt de acord ambii cu privire la aceasta situatie).
La 4 este c-intotdeauna instanta civila.Procurorul se adreseaza doar instantei civile in caz de netrimitere in judecata cu privire la desfiintarea unui inscris fals in cazul persoanelor de la art. 45 din fostul cod de procedura civila (disparutii, interzisii si cei lipsiti de capacitate de exercitiu sau cu capacitate de exercitiu restrans).Este un RIL.Nu se va adresa niciodata instantei penale in acest caz.
La 5 sunt toate trei variantele...la a) se refera la faza actelor premergatoare inceperii UP, iar la c se refera si la punerea in excecutare a pedepselor-Udroiu in fise.

[ link extern ]

Este minuta intalnirii cu reprezentantii facultatilor de drept de la INM.
Conform minutei se va da integral pe Noul Cod Civil, iar din Noul Cod de Procedura Civila doar o parte. Lor li se si scoate din tematica anumite institutii atat la civil cat si la procedura civila. Nu prea cred ca noi vom avea scos, dar sa speram. Asta ca sa ne facem o parere de ce ne asteapta si pe noi.

Ultima modificare: Luni, 11 Martie 2013
Lorelai84, utilizator
Grila 3 nu face distinctie între subiect activ principal sau secundar si așa ar fi mers si partea vatamata, dar nu persoana vatamata. La 5 am mers fix pe litera de cod. Merci pentru lamurire. Ce m as bucura dacă si baroul ar scoate din instituții, cei de la inm vor avea doar 6 contracte, iar noi 13:( la finalul lunii vom afla cum vom da examenul si la barou, deci încă puțin mai trebuie sa avem răbdare. Tu mai dai si anul acesta la inm?
Din pacate la grila 3 ai dreptate ca nu face diferenta aceasta.Eu m-am gandit ca din moment ce se face delimitarea intre subiectul activ principal si secundar in doctrina sa nu iau din grila decat statul.Daca ar fi scris si partea vatamata as fi avut intr-adevar probleme caci era posibil sa fie raspuns corect, mai ales ca nu exista delimitarea facuta in enuntul grilei.
Udroiu sustine multe prin fisele lui si uneori se indeparteaza de la litera codului.
Nu mai dau la INM si anul acesta.Totusi vreau sa ma crut de o depresie cauzata de grilele domnului U caci timpul intre cele doua examene este relativ scurt, de vreo 3 saptamani.
Abia la sfarsitul lunii afiseaza Baroul? Vai de capul nostru!
Pana atunci penal!

Din pacate nu numai contractele sunt in plus la noi, ci si caile ordinare de atac si mai avem unele institutii.Asta este!Spor si nervi tari sa avem.
P.S.: Grilele sunt din Mihaela Ciobanu, editia a IV-a mi se pare.Nu te nelinisti si eu la ea mai sar cate un raspuns caci se uita din materie. Imi plac pentru ca faci o recapitulare profunda a materiei, mai ales ca sunt si 3 raspunsuri.
Ultima modificare: Luni, 11 Martie 2013
Lorelai84, utilizator
Da, la finalul lunii este ședința permanenta. Eu mai am puțin din penal si îl termin. Uite îți propun niște grile marca U.:)) 1. In situația concursului cu conexitate consecventionala :a. Rezoluția de a comite cea de a doua infractiune este întotdeauna anterioară primei infract b. Rezoluția de a comite cea de a doua infractiune este întotdeauna ulterioară comiterii primei infract, numai dacă aceasta din urma este sav din culpa c. Rezoluția de a comite cea de a doua infractiune este ulterioară comiterii primei infract, numai dacă aceasta din urma este savarsita cu intenție. 2. Pedeapsa prevăzută de legea penală se va aplica într o singura etapa: a. Infract continuare si al recidivei postcondamnatorie b infract complexe si recidiva postexecutorie c infract continua si al concursului ideal omogen.

Alte discuții în legătură

Admitere inm 2013 ContSters262049 ContSters262049 Deoarece topicul pentru Admitere inm 2013, deschis de un coleg de forum , nu poate fi decat citit, nepermitand adaugiri -o problema tehnica, banuiesc- voi ... (vezi toată discuția)
Inm 2015...admitere!!! madalinaflo madalinaflo Desi poate unii or sa spuna ca este prea devreme,eu cred ca timpul ramas pana la admiterea din 2015 este suficient sa punem impreuna bazele unui examen reusit ... (vezi toată discuția)
Admitere barou 2013 sliv sliv Buna ziua, O intrebare: se da examen admitere barou in ianuarie/februarie 2013 daca (sau nu neaparat) nu iau examenul de acum peste 15% din ... (vezi toată discuția)