buna ziua.am lucrat la sefa mea timp de 6 ani si de-abia anul trecut mi-a facut contract de munca ,dupace am facut un an de la contract m-a dat in somaj dar am si lucrat in continuare deci am luat si somaj si salar.acum o luna de zile m-a prins itm si i-a dat amenda 10000 ron ,ea nu a fost de acord sa plateasca si i-a dat in judecata si acum ea vrea sa mint pt ea la proces sa-i zic k am stat doar 3 ore atunci in ziua knd a venit itm,bine ca ea merita ce e mai rau are sa-mi dea banii pe jum de an ,cu toate ca avea de unde sa-mi dea (nunti ,aniversari ,magazine ,restaurante etc) dar niciodata nu avea bani,ink eu stau bine cu jum de an dar am colegi care au de luat banii de anul trecut este o femeie fff perversa a stiu cum sa ne lucreze la psihic pe toti ,puteam sa plec de la ea knd vedeam k intarzie cu banii dar st legata de ea k am nunta la localul ei si sa nu-mi faca vreo prob.e bine sa mint pt ea la proces? dak eu o scot pe ea si se salveaza si dupa itm o sa=mi faca mie probleme ?va rog sa ma ajutati ,procesul e in decembrie si chiar as avea nevoie de niste sfaturi.va multumesc.
Sefa ta, deja a savarsit infractiunea de incercarea de a determina marturia mincinoasa prevazuta la art 261 Cod penal atunci cand te-a conditionat cu banii. Daca faci acum plangere la parchet, sefa ta va fi urmarita penal. Aceasta infractiune ramane pedepsibila NUMAI DACA nu duci pana la capat marturia mincinoasa. Daca te-ai hotarat sa mintit la proces, atunci esti subiectul activ al infractiunii de marturie mincinoasa prevazuta si pedepsita la art 260 alin (1) Cod penal cu inchisioare de la unu la cinci ani. Deoarece incercarea (sefei tale) de a determina marturia mincinoasa a reusit, sefa ta va fi subiect activ al infractiunii de instigare la marturia mincinoasa si pedepsita cu aceeasi pedeapsa ca si autorul, adica 1-5 ani si nu al art 261 Cod penal care predepseste doar incercarea nereusita. Tu iti poti retrage marturia mincinoasa facuta in proces dupa cum art 261 prevede aceasta cauza de nepedepsire sau atenuare insa sefa ta va ramane cu aceeasi pedeapsa. Tu ce crezi, sistemul juridic nu are mecanisme sa inlature astfel de fraude? Ai impresia ca judecatorul se afla acolo intamplator? Doar isi cauta de treaba sa mai afle cu ce se mai ocupa cetatenii romani? Aflarea adevarului este principiul suprem al procesului in justitie. Savarsind aceasta infractiune, iti agati de gat o condamnare penala (cu sau fara executare), care atrage la randul sau consecinte pe termen mai lung decat condamnarea. Acea patroana trebuie sa respecte legile statului asa cum sunt ele. Daca organul de control a decis ca trebuie sa plateasca 10.000 lei amenda (tariful minim), atunci trebuie sa o faca deoarece stia ca asta-i va fi sanctiunea daca va fi depistata.
Procesul este CIVIL, deci fara procuror. Favorizarea infractorului, obtinere de foloase necuvenite si "tainuirea faptei" (???) nu au nicio legatura si nici nu sunt incidente (vreodata) celor implicati in aceasta speta! Pentru returnarea somajului si alte consecinte legate de fisc, este necesar un proces separat. In situatia descrisa de autoare se verifica numai temeinicia procesului verbal prin care a fost amendata cu 10.000 lei, proces contestat de contravenienta unde marturia mincinoasa are rolul de a inlatura cauza care a determinat aplicarea sanctiunii.
@viorelperian, observ ca te contrazici in comentarii, odata vorbesti de art. din codul penal si sanctiunile ce decurg din acesta, apoi te contrazici spunand ca nu are treaba procurorul cu aceasta speta.
intrebarea mea este, de unde tragi concluzii contradictorii, ca userul nu prea intelege ce vrei sa spui, ori e alba (cusuta cu ata neagra), ori e neagra (cusuta cu ata alba)?
Foloasele necuvenite, este tocmai ajutorul de somaj, obtinut prin minciuna, prin frauda, mai ales ca "subiectul" desfasura raporturi de munca in toata puterea cuvantului.
Fapta angajatorului de a "angaja" persoane pentru "munca la negru" adica fara formele legale, inseamna infractiune, pedepsita de codul penal, iar cel care are cunostinta de incalcarea legii, dar nu destainuie acest lucru, devine complice, prin tainuirea incalcarii legii penale.
Bineinteles ca sefa ei este o infractoare, care trebuie dovedita de procurori prin acte si martori, asa ca angajatul a favorizat o infractiune, in speta, un infractor.
termenii juridici nu sunt pentru oricine, asa ca este necesar sa ne documentam, pentru a nu cadea intr-o capcana intinsa de insasi cel care a contribuit la comiterea infractiunii.
Nu este bine sa minti ....Ai gresit acceptand oferta angajatorului si acum platesti.Sefa va plati pentru ce a facut,dar si tu esti buna de plata.In fata judecatorului conteaza numai hartiile si faptul ca ITM te-a prins la munca(1 ora sau 3 ore nu conteaza ,tu stii ca ai muncit cat erai in somaj si ai primit si bani).Chiar nu pricepi ca nu numai sefa este de vina?Nu faci o favoare sefei daca minti si ti-e frica ca patesti ceva ca ai inselat statul care nu te va ierta.
1. nu este bine sa minti la proces asa cum ti-au spus toti utilizatorii si sunt de acord cu motivele pe care ti le-au prezentat ei;
2.referitor ce ai spus ca ai primit si somaj nu vei da nimic inapoi, pt ca mai mult ca sigur nu ai avut contract de munca incheiat in perioada in care ai fost in somaj , iar banii ti i-a dat la negru ca si inainte sa iti incheie contractul in anii de dinainte; nu cred ca ai semnat in perioada cat ai avut somaj vreun stat de salarii;
3. referitor la banii care i-ai incasat anterior incheierii contractului de munca esti printre cei care au reusit sa se pacalesca pe insisi (pentru ca nu ai avut asigurare medicala, nu ai vechime in munca , dar asta vei vedea in nomentul in care vei dori sa iesi la pensie...) si statul deopotriva iar statului ii va fi destul de greu sa faca dovada ca tu ai avut venituri si nu ai platit contributii.....
4. promite-i ca vei minti pt ea , conditioneaz-o sa-ti dea banii inainte de proces si nu minti spune ca erai acolo ca nu a vrut sa iti incheie contract de munca