avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 931 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Acte doveditoare venit - reabilitare termica
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Acte doveditoare venit - reabilitare termica

Buna ziua,

Va rog sa aveti amabilitatea de a ma ajuta cu un document legal justificativ prin care asociatia de locatari poate cere proprietarilor acte confidentiale, gen fisa fiscala, adeverinta salariat in vederea elaborarii dosarului pentru Primarie pentru reabilitarea termica a blocului de locuinte.

Fac precizarea ca am dat o declaratie pe proprie raspundere, in care am specificat venitul mediu realizat per membru de familie, pe care evident am semnat-o. Mi s-a comunicat ca acea declaratie este insuficienta si ca este nevoie de acte doveditoare gen fisa fiscala pe 2011, adeverinta, talon de pensie etc.

Din punctul meu de vedere, o asociatie de locatari nu vad ca ar avea vreun drept legal de a cere fisa fiscala a vreunui locatar. Venitul este o informatie confidentiala.

Va rog sa ma ajutati cu un raspuns competent in aceasta privinta,

Va multumesc.
Ultima modificare: Luni, 22 Octombrie 2012
Milady09, utilizator
Revin cu intrebarea initiala, ca observ ca nu ma fac suficient de bine inteleasa:

Care este cadrul legislativ prin care Asociatia de locatari poate obliga locatarii de bloc sa fie de acord cu reabilitarea termica, respectiv cu somatia de a prezenta actele justificative de venit?

Va spun eu. Nu exista niciunul. Prin urmare, ''reaua vointa'' a mea nu poate veni ca proba in niciun dosar. Vorbim de chemari in judecata si dosare civile atunci cand avem la baza niste legi. Deci, haideti sa depasim emisiunile gen Antena 3, OTV, etc si sa vorbim pe realitate. Suntem pe un forum de avocatura si aveam nevoie de un sfat competent, nu de pareri personale.

Multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 31 Octombrie 2012
Milady09, utilizator
Milady09 a scris:

Care este cadrul legislativ prin care Asociatia de locatari poate obliga locatarii de bloc sa fie de acord cu reabilitarea termica, respectiv cu somatia de a prezenta actele justificative de venit?

Sa incerc cu prevederile legii 230/2007:
Art. 24. (4) Hotărârile adunării generale a asociaţiei de proprietari sunt obligatorii şi pentru proprietarii din condominiu care nu au fost prezenţi la adunarea generală, precum şi pentru proprietarii care nu sunt membri ai asociaţiei de proprietari.

Asadar daca adunarea generala din asiciatia dumneavoastra a hotarat sa se faca reabilitarea termica, hotararea este valabila si pentru cei care nu vor sa se faca aceasta reabilitare.
Somatia de care spuneti, nu este somatie ci o informare sau o notificare. Prin aceasta informare sau notificare s-a solicitat fiecarui proprietar sa depuna un set de inscrisuri la asociatie pentru intocmirea dosarului ce se inainteaza la primarie, dosar ale carui piese au fost stabilite de primarie.
Intrati pe site-ul primariei de care apartineti si cautati acolo care sunt conditiile si ce documente trebuiesc depuse de beneficiari (asociatie). Daca nu scrie acolo de "acte justificative de venituri" gasiti totusi adresa de email a primarului si a sefilor de servicii si birouri. Solicitati explicatii pe aceste adrese si o sa primiti raspunsul, o sa vi se indice legea sau Hotararea Consiliului Local sau alt act normativ in care s-a stabilit componenta dosarelor pentru finantarea reabilitarii termice a blocurilor.
Multumesc dl. adriantot pentru raspuns.

Ia uitati ce scrie pe site-ul primariei de care apartin:

[ link extern ]

La inițiativa domnului Primar Neculai Onțanu au fost adoptate Hotărârile Consiliului Local Sector 2 nr. 42/2008 şi nr. 56/2009, potrivit cărora, cheltuielile ce revin în sarcina asociaţiilor de proprietari sunt preluate de Primăria Sectorului 2, cu excepţia contribuţiei ce revine persoanelor fizice ale căror spaţii locative au altă destinaţie decât aceea de locuinţă sau a persoanelor juridice care deţin, cu orice titlu, spaţii în blocurile de locuinţe, indiferent de destinaţia acestora

Deci?
Incet, incet ne lamurim. In acest program gasim deja raspunsul:
Consiliile locale ale municipiilor, oraşelor şi comunelor, respectiv Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi consiliile locale ale sectoarelor municipiului Bucureşti, în afară de cuantumul de 33%, pot hotărî şi preluarea finanţării cheltuielilor ce revin în sarcina asociaţiilor de proprietari,în funcţie de starea tehnică a clădirii şi de situaţia materială a proprietarilor.

Oare cum credeti ca se va putea stabili "situatia materiala a proprietarilor", nu pe baza documentelor solicitate la dosar?
Apoi legea158/11.06.2011 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 18/2009 privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe prevede:
2. La articolul 14, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
„(2) Condiţiile de preluare şi criteriile de selecţie pentru aplicarea prevederilor alin. (1) se stabilesc şi se aprobă prin hotărâre a consiliului local, cu luarea în considerare, cu prioritate, a locuinţelor aparţinând următoarelor categorii de persoane:
a) persoane cu handicap sau familii cu persoane cu handicap aflate în întreţinere;
b) persoane singure/familii ale căror venituri medii nete lunare pe persoană singură/membru de familie sunt mai mici decât câştigul salarial mediu net lunar pe economie.”

Iar este evident ca pentru a stabili care sunt "veniturile medii nete lunare pe persoană", consiliul local trebuie sa analizeze niste dovezi ale acestor venituri s.a.m.d.
Daca aceste articole din legislatia pe domeniul reabilitarii nu va conving, formulati o adresa catre serviciul juridic al primariei si poate va indica si alte prevederi legale.
adriantot a scris:

b) persoane singure/familii ale căror venituri medii nete lunare pe persoană singură/membru de familie sunt mai mici decât câştigul salarial mediu net lunar pe economie.”

Iar este evident ca pentru a stabili care sunt "veniturile medii nete lunare pe persoană", consiliul local trebuie sa analizeze niste dovezi ale acestor venituri s.a.m.d.
Daca aceste articole din legislatia pe domeniul reabilitarii nu va conving, formulati o adresa catre serviciul juridic al primariei si poate va indica si alte prevederi legale.

Nimic nu este EVIDENT dle adriantot, decat daca este specificat. Conform a ceea ce ati specificat dvs anterior, am depus o declaratie pe proprie raspundere, in care am facut referire la faptul ca venitul mediu lunar per persoana in apartamentul pe care il detin ca proprietate este de X RON.

Asa cum dvs interpretati articolul de mai sus ca ascunzand in spatele sau temene precum fisa fiscala, adeverinta de venit, eu interpretez ca fiind o declaratie pe proprie raspundere. Este interpretarea mea contra interpretarii dvs. Atata timp cat nu se specifica exact modalitatea de evaluare a acestei cerinte, eu pot sa cred ceva, dvs altceva.
Ultima modificare: Miercuri, 31 Octombrie 2012
Milady09, utilizator

Alte discuții în legătură

Subventie la caldura chance1 chance1 Ma scuzati, dar nu stiu la ce categorie sa pun aceasta intrebare. Mama mea este pensionara. Pentru obtinerea subventiei la caldura are nevoie doar de cuponul ... (vezi toată discuția)
Abuz trei3 trei3 Buna ziua Pot beneficia de subventia pentru caldura conform Legii dar datorita presedintelui de bloc care nu vrea sa imi dea o adeverinta din care sa ... (vezi toată discuția)
Subventie obtinuta prin declaratii mincinoase marius_geanina marius_geanina moral sau legal oare?? avem niste vecini in bloc care desi ambii soti lucreaza in fabrica pe vreo 800-900lei net fiecare plus tichete de masa si copii ... (vezi toată discuția)