Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti daca pot sa scot o persoana,sau mai multe, de la cheltuielile comune?Fiica-mea,fiind studenta, sta in chirie in alta localitate.Dar nu sta decat 3-4 zile intr-o saptamana. In weekend-uri si vacante vine acasa. Asa ca eu platesc la intretinere in 2 locuri pentru ea. De asemenea sotul e sofer si pleaca cu saptamanile. Ce pot sa fac, legal, ca sa nu mai platesc pentru fiica-mea de 2 ori si pentru sot cat e plecat? Va rog sa-mi spuneti legea si eventual articolul in baza carora pot sa-i scot de la cheltuielile comune. Am citit Legea 230 dar nu am gasit nimic. Daca cineva ma poate lamuri il rog foarte mult sa o faca. Va multumesc.
Logic cele 15 zile absenta din apartament sunt tot 15 si daca sunt consecutive si daca sunt pe sarite. Totul tine de bunavointa presedintelui sau administratorului.
Ati inteles gresit problema cu AGA. NU este vorba de a face adunare de fiecare data pleaca un locatar...In principiu, se pot decide o data pt. totdeauna in privinta unor astfel de situatii, doamna sta de multi ani in bloc si s-ar fi putut propune spre a primi acordul celorlalti cererea doamnei, de principiu. Ce vedeti atat de revoltator ca suntem oameni? Pentru un om care mai mult sta plecat de acasa? Si tot acea lege spune ca in unele situatii adunarea poate hotara. Eu nu cred ca legea poate acoperi toate situatiile. Mai aflati si faptul ca in unele asociatii s-a hotarat sa se plateasca pentru anuimalele de companie o persoana in plus?! Asta este legal? Daca as fi presedinte, administrator, as pleda pentru aprobare, ramananc doar cuantumul sa fie discutat. As vrea sa stiu daca ati luat seama cate articole neconstitutionale sunt in aceasta lege. Au fost trimise cand s-a pus in discutie la parlament cu ONG-urile si atat
Pt fiica dv, care locuieste in alta localitate si vine numai la sfarsit de saptamana trebuie sa faceti o cerere scrisa, care trebuie aprobata...
Pt sot nu se va aproba cererea... pt ca cetatenii nu au in minte decat "bani-bani”... Daca si matzele vor sa le treaca la plata intretinerii! Unii au venit cu ideea de a pune la plata cetateanul care are papagali sau canari! Si nu glumesc! Incredibil de multi au fost pro! Despre caini... "bani-bani”!
Revenire:
Norme metodologice din 19 decembrie 2007 de aplicare a Legii nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari
Art. 17. - (1) Comitetul executiv al asociatiei de proprietari are urmatoarele atributii: (...)
r) stabileste cotele de participare pe persoana la cheltuielile aferente persoanelor cu domiciliul in cladire si pentru persoanele care locuiesc temporar, minimum 15 zile pe luna; stabileste perioada pentru care proprietarii, respectiv chiriasii, pot solicita in scris scutirea de la plata cheltuielilor pe persoana si care trebuie sa fie de cel putin 15 zile pe luna, conform hotararii adunarii generale;
Atentie la lege! De aici se intelege ca, pot fi scoase persoane de la platile catre furnizori (gen apa, gunoi, gaze naturale) dar nu pot fi scutite de cheltuielile comune. De ce? Deoarece, chiar si atunci cand sunt plecate din localitate pentru un timp, persoanele scoase de la intretinere persoanele nu-si schimba adresa de domiciliu. Atentie cum formulati cererea catre presedinte. Este posibil ca una sau mai multe persoane se afla in situatia in care parasesc definitiv domiciliul, dar proprietarul sa nu specifice acest lucru in cerere.