avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 785 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Pot sa scot o persoana de la cheltuieli?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Pot sa scot o persoana de la cheltuieli?

Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti daca pot sa scot o persoana,sau mai multe, de la cheltuielile comune?Fiica-mea,fiind studenta, sta in chirie in alta localitate.Dar nu sta decat 3-4 zile intr-o saptamana. In weekend-uri si vacante vine acasa. Asa ca eu platesc la intretinere in 2 locuri pentru ea. De asemenea sotul e sofer si pleaca cu saptamanile. Ce pot sa fac, legal, ca sa nu mai platesc pentru fiica-mea de 2 ori si pentru sot cat e plecat? Va rog sa-mi spuneti legea si eventual articolul in baza carora pot sa-i scot de la cheltuielile comune. Am citit Legea 230 dar nu am gasit nimic. Daca cineva ma poate lamuri il rog foarte mult sa o faca. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: proprietaru , utilizator 07:53, 28 Februarie 2009
Pt fiica dv, care locuieste in alta localitate si vine numai la sfarsit de saptamana trebuie sa faceti o cerere scrisa, care trebuie aprobata...
probabil ca faceti parte dintre acei presedinti care incalca in mod regulat legea 230/2007 si HG 1588/2007, nestiind/nedorind cum sa le inteleaga in sensul pt care au fost concepute.
1. cererea de scutire de la intretinere pentru persoana/persoanele care nu locuiesc temporar mai mult de 15 zile de la acel domiciliu tine loc de declaratie pe proprie raspundere (este un act juridic valabil in fata instantei). aceasta cerere NU TREBUIE APROBATA de comitet, ci TREBUIE SA SE IA SEAMA DE EA. asociatia este obligata sa scuteasca persoana respectiva de la costuri (conform prevederilor legale) si, daca dovedeste ca cel/cea/cei scutit/i stau mai mult de 15 zile sa puna la plata pentru o luna intreaga. aratati textul de lege care prevede ca solicitarea TREBUIE aprobata de comitet !!!
2. in lege nu se prevede calitatea persoanelor pentru care se poate solicita cererea de scutire
Art. 17. - (1) Comitetul executiv al asociatiei de proprietari are urmatoarele atributii: (...)
r) stabileste cotele de participare pe persoana la cheltuielile aferente persoanelor cu domiciliul in cladire si pentru persoanele care locuiesc temporar, minimum 15 zile pe luna; stabileste perioada pentru care proprietarii, respectiv chiriasii, pot solicita in scris scutirea de la plata cheltuielilor pe persoana si care trebuie sa fie de cel putin 15 zile pe luna, conform hotararii adunarii generale

in conceptia dvs, tovarase presedinte care nu respecta legea, oricare dintre soti pleaca intr-o delegatie pentru minim 16 zile trebuie bagat cu forta la cheltuieli, chiar daca acesta pleaca din tara un an, numai pentru simplul fapt ca dvs nu-i veti aproba cererea de scutire. ca sa va citez
[..]pt ca cetatenii nu au in minte decat "bani-bani”...

cererea de scutire NU TREBUIE sa tina de "bunavointa presedintelui sau administratorului", ci de respectarea intocmai a legii, in spiritul ei, nu dupa legea si bunul plac al presedintilor si/sau presedintilor asociatiilor de proprietari/locatari. si nu conteaza ca cele maxim 15 zile trebuie sa fie consecutive sau in totalitate pe luna respectiva ... totul este sa nu depaseasca cuantumul de 15 zile dupa care pot fi trecute la intretinere
Dle felix34, am scris altceva decat dv?
Sigur ca cererea trebuie luata in seama! Verbul subliniat accentueaza ideea ca e necesar si obligatoriu sa se aprobe "scoaterea” de la cheltuielile "de persoana” – sunt unii administratori care refuza (si trebuie sa te certi, practic, cu ei), chiar daca persoana nu locuieste acolo mai mult de 15 zile!
Bineinteles ca cererea de scutire nu trebuie sa tina de bunavointa unui administrator!
Chiar nu ati inteles ca am criticat unele practici ale administratorilor care cred ca ei sunt cei care fac legea?! N-am facut decat sa atrag atentia ca, in legatura cu sotul doamnei care e in delegatie, sansa de a avea neplaceri e mare. Doar atat!
Sa auzim de bine si sa citim corect.

Revenire:
Aprobe = a se tine seama!
Ultima modificare: Miercuri, 4 Februarie 2009
trope_doi, utilizator
As fi dorit sa nu iau parte la aceasta discutie, care nu se mai desfasoara cu minima politete si respect pentru ceilalti.
Incercati sa vedeti cate articole neconstitutionale are aceasta lege,230/2007, care chiar ne impune sa incalcam orice lege! Poate gasiti! Va rog sa nu va suparati, nu voi mai citi mimic din ce se scrie la Asociatii de Proprietari.
maria-mihaela a scris:

Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti daca pot sa scot o persoana,sau mai multe, de la cheltuielile comune?Fiica-mea,fiind studenta, sta in chirie in alta localitate.Dar nu sta decat 3-4 zile intr-o saptamana. In weekend-uri si vacante vine acasa. Asa ca eu platesc la intretinere in 2 locuri pentru ea. De asemenea sotul e sofer si pleaca cu saptamanile. Ce pot sa fac, legal, ca sa nu mai platesc pentru fiica-mea de 2 ori si pentru sot cat e plecat? Va rog sa-mi spuneti legea si eventual articolul in baza carora pot sa-i scot de la cheltuielile comune. Am citit Legea 230 dar nu am gasit nimic. Daca cineva ma poate lamuri il rog foarte mult sa o faca. Va multumesc.

Da, puteti sa faceti cerere la presedintele asociatie pentru a scoate de la intretinere pe fiica dv si sotul in luna cand lipsesc mai mult de 15 zile. Presedintele va poate raspunede ca se aproba sau va poate raspunde ca nu se aproba in functie si de hotararile adunarii generale. Daca nu exista o hotarare a adunarii generale in acest sens se aplica legea iar la prima adunare generala se poate propune o varianta, doua si se voteaza cu majoritate.
Incercati la asociatie si tineti-ne la curent cu raspunsul presedintelui.
Din pacate la intrebarea punsa de dv s-au intalnit cativa utilizatori ai acestui forum care sunt impotriva oricui si contrazic pe oricine. Daca uniia nu i-ar raspunde cineva, va garantez ca a doua zi ar reveni si s-ar contrazice singul.
Buna ziua. Vreau sa va multumesc tuturor pentru bunavointa de a-mi citi articolul si de a ma sfatui ce sa fac. Saptamana viitoare fiica va sta in alta localitate si voi trimite o cerere catre asociatia de acolo. O sa scriu aici, ce raspuns am primit.
La fel si pentru sotul meu o sa fac cerere catre asociatia noastra si ma bucur ca stiu la ce lege si articol sa fac referire.

Alte discuții în legătură

Zero persoane la intretinere dddgab dddgab Exista vreo restrictie legala - si care ar fi aceea - privind numarul persoanelor scutite la plata datorita lipsei din apartament (mai mult de 15 zile) ? ... (vezi toată discuția)
Persoane la intretinere Luana82 Luana82 Buna seara! Locuiesc intr-o garsoniera in Bucuresti si ma mai viziteaza mama pentru a ma ajuta la treburile casnice. Luna aceasta m-am trezit la ... (vezi toată discuția)
Dreptul proprietarului de a avea musafiri fara ca acestia sa plateasca la intretinere. sesa10 sesa10 Va rog, am o intrebare: Pentru ca suntem in plin proces de schimbare a administratiei asociatiei, persoanele in cauza incep prin a incerca sa se razbune pe ... (vezi toată discuția)