avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Art 248 alin 1 lit b din codul muncii si revisalul
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Art 248 alin 1 lit b din codul muncii si revisalul

Buna ziua,
Daca un salariat are decizie de retrogradare din functie, conf art 248 alin 1 lit b din codul muncii, scaderea salariului asociata retrogradarii se mentioneaza in revisal? daca da,cum? Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:01, 18 Ianuarie 2013
vindictive a scris:

Poate o sa avem parte de la guvernanti de o modificare legislativa...


Afirmatia dvs ar trebui postata pe forumul glume/bancuri.:)
vindictive a scris:

ela david a scris:

Scaderea salariului reprezinta o modificare a acetuia, care, ma gandesc eu, e realizata in urma unui act aditional.:)



Sanctiunea disciplinara se face in baza unei decizii de sanctionare, nu este necesara intocmirea unui act aditional pentru ca nu este nevoie de acordul angajatului.

Revenind la subiectul discutiei, reducerea salariului de baza prin sanctionare disciplinara nu modifica salariul de baza negociat de parti, este temporara, de aceea consider ca nu se inregistreaza in Revisal...



Potrivit art. 248 alin. (1) lit. c) din Codul muncii una dintre sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul in cazul in care salariatul savarseste o abatere disciplinara este reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%.
Procentul de 10% se aplica la salariu de baza inscris in contractul individual de munca. Sanctiunea afecteaza unul dintre elementele salariului respectiv, salariul de baza. Indemnizatiile, sporurile precum si alte adaosuri calculate la salariu de baza vor fi afectate in mod indirect devreme ce ele depind de salariu de baza.

Sanctiunea consta in reducerea salariului de baza. In consecinta, in perioada in care se aplica sanctiunea, salariul brut al angajatului va fi constituit din salariul de baza diminuat cu procentul de 10% + indemnizatii +sporuri + alte adaosuri. In statul de plata se va inscrie salariul de baza astfel diminuat.

Conform art. 4 alin. (2) din HG 500/2011 privind registrul general de evidenta a salariatilor (ReviSal), orice modificare a elementelor prevazute la art. 3 alin. (2) lit. a), c)-g), printre care si salariul, se inregistreaza in registru cel tarziu in ziua lucratoare anterioara implinirii termenului de 20 de zile lucratoare prevazut la art. 17 alin. (5) din Legea 53/2003 , republicata. Exceptie fac situatiile in care modificarile se produc ca urmare a unei hotarari judecatoresti sau ca efect al unui act normativ cand inregistrarea in registru se face in ziua in care angajatorul se prezuma, potrivit legii, ca a luat cunostinta de continutul acestora.

Conform specificatiilor tehnice privind intocmirea si transmiterea registrului de evidenta a salariatilor, prin salariu se intelege salariul de baza lunar brut.
Observam ca legiuitorul, reglementand obligatia de a inregistra in registru modificarea elementului salariu de baza a avut in vedere numai cazurile de modificare a acestuia prin acordul partilor si ca efect al unui act normativ.
Insa, modificarea salariului de baza poate interveni si prin actul unilateral al angajatorului cu titlu de sanctiune disciplinara pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%.
Intrucat salariul de baza constituie element al registrului general de evidenta a salariatilor apreciem ca se vor inregistra inclusiv modificarile acestuia ca urmare a sanctiunii disciplinare dispuse de angajator in cazurile si in conditiile stabilite de lege.

Astfel, modificarea salariului impune incheierea unui act aditional la contract, intr-un termen de 20 de zile lucratoare de la data aparitiei modificarii cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege (art. 17 alin. (5) din Codul muncii republicat).

Prin urmare pentru modificarea salariului ca sanctiune disciplinara angajatorul va intocmi atat o decizie cat si un act aditional la contractul individual de munca.
@IGHI

Mi se pare ca exagerati. Si daca angajatul nu semneaza actul aditional? Ce se face in acest caz?
IGHI a scris:

[.....

Prin urmare pentru modificarea salariului ca sanctiune disciplinara angajatorul va intocmi atat o decizie cat si un act aditional la contractul individual de munca.



Chiar asa ? ... pentru ce sa se mai incheie un acta ditional , cand Codul Muncii este clar in privinta actului emis de catre angajtor in cazul aplicarii unei sanctiuni disciplinare...
@Ighi, mie, personal mi-a placut pledoaria dvs.De bun simt, logica, coerenta.:)
Numai ca dupa 3 pagini de discutii inclin si eu sa cred ca necesitatea intocmirii actul aditonal nu se regaseste in C.Mun..(chiar daca ITM-ul meu sustine contrariul...)

Alte discuții în legătură

Sanctiune reducere salariu baza Viovas Viovas Buna ziua. Am un salariat care are salariul de baza minim pt studii medii(aplicam coeficientii din vechiul CCM) adica 840 lei. Pt o luna va primi ca sanctiune ... (vezi toată discuția)
Revisal MariaRamona MariaRamona In urma cercetarii disciplinare prealabile, un salariat a fost sanctionat cu diminuarea cu 10 % a salariului de baza. Decizia de sanctionare, care stabileste ... (vezi toată discuția)
Sanctiunile disciplinare se introdc sau nu in revisal isobelbella isobelbella sanctiunile disciplinare cu reducere salariu se introduc in revisal? (vezi toată discuția)