avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 848 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Cum se calculeaza indemnizatia de crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Cum se calculeaza indemnizatia de crestere copil

Buna ziua,
Am inteles ca s-a marit indemnizatia de crestere copil si as vrea sa stiu exact ce inseamna.
La un salariu brut de 1340 si net de 973 lei care este cea mai buna optiune de a alege perioada de crestere copil (1 an sau 2 ani sau 85% din salariu). Imi puteti face, va rog, calculul pentru aceste perioade.
Astept raspunsul dvs.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:12, 28 Ianuarie 2014
1. - Alocatia de stat pentru copii este de 200 lei lunar pentru fiecare copil, pana la implinirea varstei de 2 ani si apoi de 42 lei lunar (deocamdata) pana la 18 ani.
- Alocatia de stat pentru copii se acorda incepand cu luna urmatoare aceleia in care s-au nascut.

2. - Indemnizatia pentru CCC este de 85% din media veniturilor nete pe cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii).
- La aceasta indemnizatie se mai adauga cate 600 lei lunar pentru fiecare copil nascut din sarcina gemelara, incepand cu al doilea copil.
- In cazul dvs. vi se va calculal indemnizatia pentru CCC si se va mai adauga inca 1200 lei (600 x 2).

3. - Veniturile nete luate in calculul indemnizatiei pentru CCC sunt cele provenite din salariu, din indemnziatii pentru concedii medicale (inclusiv conecdiu de risc maternal) sau concediu de maternitate.
- Cum indemnizatiile pentru concedii medicale sunt mai mici decat salariul atunci si indemnizatia pentru CCC va fi si ea mai mica decat 85% din salariu.

4. - Daca pe certificatele de nastere a copiilor nu este trecut numele tatalui acestora atunci veti beneficia integral de CCC pana la 1 an sau 2 ani (depinde de varianta de CCC pentru care optati).
- Daca copiii au un tata trecut pe certificatele de nastere atunci acesta va trebui sa intre si el cel putin o luna in CCC; daca nu o face se scurteaza CCC al dvs. cu o luna de zile.
Va multumesc foarte mult de raspuns! m-ati ajutat foarte mult...
Buna ziua!

Spuneti-mi, va rog, in conditiile in care am avut contract pe durata determinata cu MInisterul Educatiei pentru iunie, iulie 2011, iar plata pentru activitatea mea a fost facuta un an mai tarziu, in aprilie 2012 (am adeverinta eliberata de MEN care atesta acest lucru), daca aceste venituri ar fi trebuit sa fie luate in calcul la calcularea indemnizatiei pentru cresterea copilui. In caz afirmativ care este articolul de lege. In caz negativ, care este articolul de lege.

Va multumesc!
1. - Daca pe adeverinta tip cu veniturile nete pe cele 12 luni premergatoare nasterii copilului angajatorul va trece si aceste sume atunci vor fi luate in calcul.
- Dar aceasta numai in cazul in care angajatorul v-a trecut cu aceste sume in declaratia nominala lunara (D112) din luna in care le-ati primit.

2. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

Art. 3
(1) Veniturile din salarii, din activitati independente si din activitati agricole prevazute la art. 2 alin. (1) sunt cele definite la art. 46, art. 55 alin. (1) si (2) si art. 71 din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, si reprezinta valoarea obtinuta dupa aplicarea cotei de impozitare asupra venitului impozabil stabilit conform legii, corespunzator fiecarei categorii de venit.

(2) Veniturile care se iau in considerare pentru stabilirea nivelului indemnizatiei pentru cresterea copilului reprezinta, dupa caz:

a) suma incasata de persoana indreptatita, rezultata dupa aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul al impozitului determinate ca diferenta intre venitul net din salarii calculat prin deducerea din venitul brut a contributiilor obligatorii aferente unei luni si a deducerii personale acordate pentru luna respectiva si contributiile la fondurile de pensii facultative, precum si cotizatia sindicala platita in luna respectiva pentru veniturile din salarii, la locul unde se afla functia de baza;

b) suma incasata de persoana indreptatita, rezultata dupa aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul al impozitului determinate ca diferenta intre venitul brut si contributiile obligatorii pe fiecare loc de realizare a acestora, pentru veniturile obtinute in celelalte cazuri;
...
Va multumesc! Iertati-mi ignoranta. Declaratia nominala lunara (D112) ar trebui sa o obtin de la angajator? Pentru ca daca e asa mai ca imi vine sa renunt, desi este vorba de suma de 7000 RON, intrucat a durat 5 luni pana am obtinut adeverinta de la ministerul Educatiei care sa ateste aceste venituri.

La AJPIS am depus cererea de recalculare la sfarsitul lunii aprilie, am asteptat 30 de zile, nu am primit raspuns, am mers sa vad cum a fost solutionata cererea. Mi s-a spus ca a fost solutionata favorabil, ca urmeaza sa primesc banii.

Nu am primit banii la indemnizatia din iunie, asa ca am scris mail si am cerut detalii intrucat am plecat din tara 3 saptamani. Mi s-a raspuns dupa o luna ca pentru recalculare e nevoie de o discutie de clarificare. M-am deplasat iar la AJPIS, dl care se ocupa de solutionarea cererii mi-a explicat punctul lui de vedere, frica mare fiind un control de la curtea de conturi.

L-am rugat sa imi formuleze raspuns in scris, l-am primit abia saptamana aceasta, abia dupa 3 luni (de pe 8 iulie m-am intors in activitate), insa nu m-a convins.

Prin urmare, ce alt demers pot face pentru a verifica daca angajatorul a trecut cu aceste sume in declaratia nominala lunara (D112) din luna in care le-ati primit, respectiv aprilie 2012? In aprilie 2013 nu exista nicio fisa fiscala depusa de Ministerul Educatiei in baza de date de la Administratia financiara, nici pentru 2011, nici pentru 2012.

Va multumesc anticipat!

Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/for...
Follow us: Avocatnetro on Facebook

Alte discuții în legătură

Concediu crestere copil pentru tata ramqby ramqby Buna ziua! As dori sa stiu daca tatal isi poate luna acea luna de concediul pentru copil in prima luna a nasterii copilui,timp in care mama este in concediu ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie pt cresterea copilului ContSters281689 ContSters281689 Buna ziua,am s eu o problema.sunt in an terminal la facultate,dar sunt insarcinata,facultatea nu mi a permis sa muncesc intr un loc stabil cu carte de ... (vezi toată discuția)
Concediu de maternitate, indemnizatie pentru cresterea copilului si cand te intorci la munca piticot21 piticot21 Buna ziua, Sunt insarcinata in 31 de saptamani si am inteles ca incepand cu saptamana 32 pot intra in concediu de maternitate, dar as dori sa merg la munca ... (vezi toată discuția)