avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 919 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... membru Asociatie de Proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

membru Asociatie de Proprietari

Buna ziua . Intrucat am reusit sa deranjez prin solicitarea unor documente ale Asociatiei de proprietari din care fac parte , precum : contracte si conventii de lucrari efectuate , contracte de munca ale unor angajati cum ar fi femeia de serviciu , presedinta care indeplineste si functia de casier Declratia 112 si alte documente si in loc sa intru in posesia lor , primesc urmatorul raspuns , citez : La inceputul solicitarii nr ... din ... afirmati ca sunteti membru al Asociatiei de Proprietari bloc ... , ceea ce nu este adevarat , pentru ca nu sunteti COPROPIETAR al apartamentului in care locuiti . Proprietara acestui apartament este sotia dumneavoastra , iar dansa poate fi membra a Asociatiei . In lucrarea " Asociatii de proprietari , 100 intrebari , 100 raspunsuri , de Radu Opaina , se precizeaza ca : intr o cladire pentru care se infiinteaza o asociatie de proprietari , numai proprietarii de apartament pot face parte din asociatia de proprietari ! Concluzie : Intrucatnu sunteti membru al Asociatiei de proprietari , nu aveti niciun drept sa cereti informatii despre salariatii acestei asociatii si nici sa vedeti vreun contract de munca , am incheiat citatul . Mentionez ca am fost de acord cu transformarea asociatiei de locatari in asociatie de proprietari conform statutului asociatiei, reprosul fiind ca in acel tabel apare numele sotiei iar semnatura este a mea ( atunci acest lucru a fost valabil ,acum , nu ) Mai mentionez faptul ca locuiesc in acest bloc de 36 de ani , ca am participat la achitarea lui ( prin acele rate ) ca am prezentat Asociatiei ( Presedintelui cu confirmare de primire ) o Procura speciala prin Notariat ( legalizata ) in care reprezint sotia oriunde va fi nevoie , inclusiv in cadrul Asociatiei de proprietari . Tot ca o mentiune , aceeasi solicitare a facut si sotia ,,raspunsul fiind : nu avem dreptul . Aceasta situatie o cunosc si cei de la Primarie , dar niciun raspuns ! Intrebarea : cine ma poate ajuta , cum sa rezolv acest caz , asi dori un raspuns ca sa pot intra in posesia celor solicitate . Va mulumesc pentru rabdarea de care ati dat dovada , dar am dorit sa fiu cat mai explicit.
Cel mai recent răspuns: eugarizn , utilizator 18:36, 20 Februarie 2014
In capitolul CAPITOLUL VIII - Sancţiuni, din legea 230/2007 gasiti raspunsul la intrebarile dumneavoastra. Dar pentru ca m-ati intrebat pe mine, prezint chiar aici raspunsul:

Art. 56. -
(1) Constituie contravenţii următoarele fapte:
a) neluarea de către proprietari, de către asociaţia de proprietari sau de către comitetul executiv al asociaţiei de proprietari a tuturor măsurilor necesare pentru repararea şi menţinerea în stare de siguranţă a clădirii şi a instalaţiilor comune aferente (ascensor, hidrofor, instalaţii de alimentare cu apă, de canalizare, de încălzire centrală, de preparare şi distribuire a apei calde, instalaţii electrice şi de gaze, centrale termice, crematorii, instalaţii de colectare a deşeurilor, instalaţii de antenă colectivă, telefonie etc.) pe toată durata existenţei acestora;
b) neîndeplinirea atribuţiilor de către preşedinte, membrii comitetului executiv, cenzori, administrator de imobil;
c) neexecutarea de către proprietar a lucrărilor de întreţinere, reparaţii sau de înlocuire a elementelor de construcţii şi instalaţii aflate în proprietatea sa individuală, dacă aceasta este de natură să aducă prejudicii celorlalţi proprietari;
d) schimbarea de către proprietar a destinaţiei locuinţei fără autorizaţiile şi aprobările legale;
e) modificarea aspectului proprietăţii comune, precum şi a elementelor constructive ale clădirii fără aprobările şi autorizaţiile legale;
f) neaplicarea sau nerespectarea prevederilor prezentei legi de către funcţionarii publici şi personalul angajat al autorităţilor publice locale şi centrale, inclusiv personalul regiilor ori al societăţilor furnizoare de servicii publice de utilităţi, dacă fapta nu a fost comisă în astfel de împrejurări încât să constituie infracţiune.
(2) Contravenţiile prevăzute la alin. (1) se sancţionează după cum urmează:
a) faptele prevăzute la lit. a), b) şi c) se sancţionează cu amendă de la 500 lei la 3.000 lei;
b) fapta prevăzută la lit. d), cu amendă de la 200 lei la 1.000 lei;
c) faptele prevăzute la lit. e) şi f), cu amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei.
(3) Sancţiunile pentru contravenţiile prevăzute la alin. (1) lit. a)-e) se aplică persoanelor fizice constatate vinovate, iar cea prevăzută la alin. (1) lit. f) funcţionarilor publici sau personalului angajat al autorităţilor publice, inclusiv personalului regiilor ori societăţilor furnizoare de servicii de utilităţi publice.
(4) Constatarea contravenţiilor prevăzute de prezenta lege, făcută la sesizarea oricărei persoane interesate, precum şi aplicarea sancţiunilor corespunzătoare se fac de către persoanele împuternicite de Inspectoratul de Stat în Construcţii şi de Ministerul Internelor şi Reformei Administrative, de primari sau de împuterniciţii acestora.

@chiourici, spune:
Oare este chiar prima oara cind va intilniti cu asemenea aspecte ?

Cum sa fie pentru prima oara !? Aici pe forum intra oameni care nu inteleg cum functioneaza o asociatie de proprietari, oameni nemultumiti, oameni care au probleme in asociatia lor, intra propritari inselati de administratori, presedinti, comitete ...
Este firesc sa-i intalnim aici pe acestia si nu pe cei multumiti sau acei proprietari care sunt din asociatii care functioneaza legal, unde oamenii se respecta si au grija de blocul lor impreuna cu presedintele, comitet, cenzor...
Dar, daca din 1000 de asociatii dintr-un oras apar 5-10 asociatii cu probleme aici pe forum, 20-30 de procese in instanta, 2-3 cazuri in ziar cu anchete si amenzi date unor presedinti sau administratori, cred ca este evident ca proportia asociatiilor in care lucrurile merg foarta rau, cu incalcarea legii, este foarte mica raportat la toate asociatiile de proprieatri.

Chiar intr-o fabrica sau o institutie unde lucreaza 1000 de oameni, majoritatea corecti si cu respect fata de lege, se gasesc mereu 2-3 care calca stramb, sunt sanctionati..., iar acestia sunt mediatizati si nu celalti 997 ce-si faca treaba normal.
Poate ca la dv. in oras este posibil ca procentajul celor nemultumiti de prestatiile presedintilor asociatiilor de proprietari sa fie foarte redus, poate si din cauza ca este oras de provincie, lumea se cunoaste, mai exista si putin respect...ce sa zic, asa o fi...dar aici in Bucuresti este o alta lume...pacat. Imi raspundeti ca cei ce pot decide constatarea contraventiilor si aplicarea sanctionilor sunt : Ministerul Internelor si Administratiei, Inspectoratul de Stat in Constructii, primarii si imputernicitii acestora. Eu personal am fost la Directorul care raspunde de asociatiile de proprietari din cadrul primariei de sector caruia i-am aratat fotocopii a unor liste de intretinere facute de mine si liste de intretinere pe aceeasi luna si an eliberate de administrator, din care reiese foarte clar un furt obtinut prin dubla contabilitate (intre liste era diferenta de 108 lei doar in cazul meu ). Stiti ce masura a luat dl. Director?....niciuna. Am reclamat la politie si primarie ca nu imi sunt puse la dispozitie documentele prin care presedintele si administratorul sustin ca au platit efectuarea unui gard ce imprejmuieste blocul, lucrare care a fost facuta gratuit de catre primaria de sector asa cum reiese din raspunsul dat de primaria de sector. Politia mai avea un pic si ma amendau pe mine, pentru ca am deranjat pe dl. agent de proximitate. Dupa alte doua interventii la comandantul sectiei de politie am reusit sa obtin copii de pe facturi si chitante asa cum solicitasem. Am depus totul la S.I.F. si acum s-a deschis un dosar penal impotriva presedintelui, administratorului si a cenzorului. Toata afacerea dureaza din martie 2012, plimbari , audiente, etc. Tupeul presedintelui este de nedescris...refuza sa raspunda cererilor adresate de mine si sa elibereze hirtiile solicitate fiind constrans sa apelez la serv. 112, care m-a ajutat in doua cazuri, politia de proximitate o data, deci greu... De aceea consider ca ar trebui sa incercam sa fiim obiectivi nicidecum subiectivi, cu raspunsuri gen " oare aveti apartamente peste tot sa puteti trage asemenea concluzii ," chiar daca suntem presedinti de asociatii de proprietari, administratori sau cenzori sau moderatori. Sper sa nu va considerati jignit
Ultima modificare: Joi, 7 Februarie 2013
chipurici, utilizator
Nu, nu ma consider jicnit.
Dar cred ca este mai sanatos sa vedem partea plina a paharului si sa nu generalizam raul care este in unele asociatii.
Credeti-ma ca va inteleg dar daca o sa ganditi mereu ca nimeni nu va baga in seama, ca nimeni nu aplica legea, ca nimeni nu-si face datoria, ca toata lumea va inseala, ca toti fura..., nu o sa aveti niciodata puterea, taria si forta sa luptati pentru indreptarea lucrurilor.
Pesimismul dezarmeaza si nu va ajuta.
Optimismul va da curaj si va poate asigura rezolvarea.
Lauti de aici de pe forum si de oriunde exemplele bune de urmat daca vreti sa rezolvati corect problemele din asociatie si lasati generalizarile si pesimismul deoparte.
Buna ziua - Dupa o absenta de cateva zile din localitate , am dorit sa aflu care sunt ultimele noutati legat de aceasta problema , respectiv ,ce " rang " poarta o persoana care locuieste intr un apartament ce nu este proprietar conform contractului de proprietate . In cele mai multe cazuri in asemenea act este trecut o persoana si presupun ca multi dintre Dumneavoastra ( ma refer la cei mai in varsta ) nu sunteti trecuti si sotul si sotia . M am bucurat ca interesul a fost unul mare , peste 700 de vizualizari si atunci mai intreb : ce " rang " poarta persoana care nu este titular de contract ; copropietar , membru al asociatiei , locatar , chirias ( ! ) ?.Intreb , pentru ca nu stiu cum s o mai dau cu cei din conducerea asociatiei - ii intreb si nici ei nu stiu !
Persoana care nu este trecuta in actul de proprietate nu este coproprietar.
O persoana care nu este proprietar sau coproprietar nu poate fi membru al asociatiei de proprietari.
Nu are legatura calitatea sa in cadrul familiei cu statutul de detinator de proprietate.

Poate fi sotul cuiva, dar sa nu fie trecut in actul de proprietate, asa cum poate fi o persoana fara un rang de rudenie, dar care,din diferite motive sa detina o parte din apartament si sa fie inscrisa in actul de proprietate, ca coproprietar.
In primul caz sotul nu va putea fi membru al asociatiei, desi face parte din familie, in al doilea caz coproprietarii pot fi amandoi membri al asociatiei pentru ca detin fiecare o cota indiviza din acel apartament.

Alte discuții în legătură

Lamuriri privind raspundere frauda administrator tezeu15 tezeu15 Buna ziua , sper sa pot expune corect corect si pe inteles nelamurirea mea: In anul 2010, un locatar din blocul in care locuiesc, locatar al carei sotii era ... (vezi toată discuția)
Membru in comitetul executiv, conditionat de drept de proprietate petrecg petrecg Buna ziua, in blocul unde locuiesc am fost ales membru in consiliul executiv, dar pentru a fi validat trebuie sa dovedesc ca sunt si proprietar. Apartamentul ... (vezi toată discuția)
Cum aflu cine sunt de drept membrii unei asociatii de proprietari de bloc? petre88 petre88 Buna ziua , As dori sa stiu si eu cum aflu si unde cine sunt cu adevarat membrii unei asociatii de proprietari de bloc, mai exact cine este administratorul ... (vezi toată discuția)