Stimat forumist,
Foarte interesantă discuția începută.
Domnule @LuchianSeb, eu cred că dvs faceți o confuzie cu anumite aspecte legate de instituția moștenirii, cum ar fi cele privitoare la capacitatea succesorală.
În acest sens, prevederile Vechiului Cod Civil arătau, în Art. 654, următoarele:
Pentru a succede trebuie neaparat ca persoana ce succede sa existe in momentul deschiderii succesiunii.
Copilul conceput este considerat ca exista.
Copilul nascut mort este considerat ca nu exista.
Domnul profesor Deak arăta, în cursul său Moștenirea Legală, edit Actami 1996, pag. 41 că: Cu toate că existența persoanei fizice începe din ziua nașterii, Codul Civil recunoaște existența copilului (qui in utero est) din ziua concepției, cu singura condiție de a se naște viu.
Notă importantă:
Conform Noul Cod Civil - în special Art. 957, această prevedere nu se mai regăsește reglementată, considerându-se, deci, abrogată. În interesul susținerii acestei argumentații, am vorbit inclusiv cu un prieten notar, care mi-a confirmat că aceasta este și interpretarea lor.
În concluzie, anumite drepturi au fost recunoscute copilului de la concepțiune, dar privitoare la succesiune, nu la stare civilă. În dreptul actual - Noul Cod Civil - aceste prevederi sunt abrogate, nemaiputând aduce opinii nici măcar în acest sens.
Cu stimă.
Orice persoana vie are o anumita stare: de bine, de rau, civila, penala...
Ce doriti dv. noi nu stim, asa incat in afara de raspunsuri aiurea, nun avem cu ce va ajuta ca nu stim ce urmariti.
Cred ca e stupid sa ne cereti sa consultam globuri de sticla ca sa vedem in corelatie cu ce va intereseaza pe dv. ceva care nu e o institutie de drept in sine... dar despre care dv. intrebati ca despre una reglementata chiar.
Ares, nu mai pot sa te aplaud, bun raspuns.
LE: Editez ca sa raspund colegului ca sa il ajute pe notarul care nu a citit inca intregul cod actual. E undeva pe la chestiuni generale aceeasi prevedere despre drepturile copilului care sunt recunoscxute inca de la conceptie (stiu exact ca scrie conceptiune in Cod, e undeva pe la capacitatea de folosinta a persoanei fizice).
Da, așa este @avlil, m-am uitat pe Art. 36 și aveți dreptate. Îmi dau foc la valiză dacă mai omit să verific toate articolele conexe...:">
Pentru a nu confuza - din vina mea - pe dl @LuchianSerb, ceea ce spune colega AVLIL se referă la capacitatea succesorală, la discuția în ansamblu, care se referă la stare civilă.
Toate cele bune.
Nu stiu daca userul e interesat de mosteniri atata timp cat zicea ceva de filiatie... ce lagatura e cu starea civila, a cui si ce intelege el prin starea civila... raman surprize.
In primul rand doresc sa-i multumesc domnului avocat Andrei Grigoriu pentru explicatiile date si pentru faptul ca s-a alaturat discutiei ! I multumesc si pentru modul politicos in care a acordat aceste explicatii ! :)
....in al doilea rand....:D Stimata doamna avocat AVLIL, :)
Dupa ce am absolvit o facultate de drept si am citit definitia starii civile din DEX, consider ca starea civila reprezinta ,,pozitia unei persoane fizice in raport cu familia (ex. situatia de sot sau de necasatorit, aceea de copil din casatorie sau din afara casatoriei)'' ..sursa:Mic Dictionar Enciclopedic.
Intr-un mod absolut logic, tinand cont de definitia enuntata dar si de dispozitiile din Noul Cod civil, rezulta ca filiatia se stabileste in functie de starea civila a copilului, sau a mamei ori a tatalui, dupa caz. Astfel: ,, ART408 MODURILE DE STABILIRE A FILIATIEI- (1)Filiatia fata de mama rezulta din faptul nasterii; ea se poate stabilii si prin recunoastere sau prin hotarare judecatoreasca.
(2)Filiatia fata de tatal din casatorie se stabileste prin efectul prezumtiei de paternitate.
(3)Filiatia fata de tatal din afara casatoriei se stabileste prin recunoastere sau prin hotarare judecatoreasca, dupa caz.'' ...sursa: L287/2009(Noul Cod Civil, este prima varianta aparuta s-ar putea ca nr. articolului sa difere)
,,Certificatul constatator al nasterii face dovada atat a raporturilor de filiatie ale titularilor, cat si a statutului juridic al persoanei fata de terti. Folosinta starii civile, unita cu actul de stare civila concordant, creaza prezumtia absoluta si irefragabila de existenta legala a starii civile folosite.
Starea civila nu trebuie confundata cu folosinta starii civile, numita si posesie de stat, prima notiune desemnand statica, iar a doua dinamica starii civile. '' ...sursa: Practica judiciara.
Folosinta starii civile presupune intrunirea cumulativa a trei elemente: nomen, tractatus si famma. ... etc.
Prezumtia de paternitate. Recunoasterea . etc.
Ca user sunt interesat atat de subiecte cu privire la mosteniri cat si cu privire la filiatie. Sunt interesat de Dreptul civil in general !!! Sunt interesat pentru ca atunci cand voi fi avocat doresc sa fiu mult mai priceput ca dumneavoastra D-na AVLIL. Nu ma feresc de discutii asa ca nu ma supar cand sunt contrazis ori corectat, chiar si dojenit. Consider ca omul cat greseste invata.