avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 474 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Cand capata copilul starea civila?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Cand capata copilul starea civila?

Buna ziua. Cand capata copilul starea civila? Ma intereseaza in mod deosebit si argumentarea. :help:
Din pacate multa lume nici nu-si da seama ca atunci cand vorbeste de rudenie, filiatie, casatorie, etc. vorbeste de fapt despre starea civila. Alte persoane vorbesc despre starea civila si sustin ca nu au de unde sa stie ce inseamna ,,stare civila,, desi chiar despre asta vorbesc fara sa-si dea seama. Mare pacat !
gi_jane2 a scris:

Atata timp cat copilul din casatorie are aceea stare civila (de copil din casatorie), tatal biologig nu-l poate recunoaste pe copil. etc. etc.


Nu-l poate recunoaste pe copil, dar poate contesta paternitatea daca poate dovedi ca el e tatal biologic ( art 432).



Tatal biologic il poate recunoaste pe copil daca acesta este din afara casatoriei. Daca acel copil este din casatorie, tatal biologic (nu ma refer la sotul mamei) poate tagadui paternitatea. Daca tagaduieste paternitatea nu este necesar a se mai face recunoasterea intr-un astfel de caz (cand paternitatea a fost tagaduita de tatal biologic). Recunoasterea se aseamana cu un act de marturisire :))) care nu necesita a fi dovedit. Este totul foarte logic. V-am corectat ca sa intelegeti despre ce discutam aicea ! :)
In primul rand notarul cu pricina avea niste lacune majore, dar e bine ca v-a ajutat.
Apoi, daca nu luati lucrurile personal, atunci rautatile nu ajuta.
Daca imi spuneti ca ati terminat dreptul, chiar va doresc sa fiti mai bun ca mine, insa nu folositi Codul civil doar partial, cititi-l integral. Acum discutam altfel, avem un punct de plecare, suntem intre juristi.
Astfel, starea civila e un drept, inainte sa cautam in DEX ca sa ne insusim definitia din Mic Dictionar..., cautam sa vedem ce zice Codul nostru cel de toate zilele. Si el are o definitie, usor diferita, a starii civile. E un drept personal nepatrimonial (acum stiu ca ma intelegeti) ca si dreptul la nume etc. si, fiind un apanaj al unei persoane, existe pe timpul vietii ei, adica de la nastere la moarte.
El exista de la conceptie ca un drept potential (sa-i spunem, eventual) care numai daca pruncul nascut e viu poate fi exercitat de la nastere. Si dupe vechiu cod, si dupa cel actual, lucrurile stau la fel.
Pentru amanunte privind starea civila, vedeti art. 98 si urm, e o sectiune dedicata. Nu e o reglementare a unei institutii in sine, se arata doar ce inseamna, cum se dovedeste etc.
LuchianSeb a scris:
Copilul din casatorie poate fi recunoscut doar dupa ce este tagaduita paternitatea.

Copilul din casatorie nu poate fi recunoscut ever, el ajunge copil din afara casatoriei prin tagaduire si apoi i se aplica regimul acestuia.

Sunt bucuros ca putem avea o discutie ca intre juristi ! :) Astfel, cu tot respectul va contrazic din nou:

AVLIL a scris:


Copilul din casatorie nu poate fi recunoscut ever, el ajunge copil din afara casatoriei prin tagaduire si apoi i se aplica regimul acestuia.




Copilul din casatorie se bucura de prezumtia de paternitate a sotului mamei. (Noul Cod civil). Asta inseamna ca in realitate sotul mamei poate fi tatal biologic al copilului sau poate sa nu fie.
Paternitatea poate fi tagaduita de mama copilului, de sotul mamei, de copil, de pretinsul tata biologic, in anumite conditii si de mostenitorii acestora. (Noul Cod civil) Asta inseamna ca tagada paternitatii poate fi facuta in principiu de o persoana care prezinta interes.
Concluzia: In cazul in care tagaduirea paternitatii este facuta de catre tatal biologic iar instanta stabileste ca intradevar reclamantul este tatal copilului, efectuarea si a unei recunoasteri din partea tatalui biologic (a reclamantului) devine lipsita de sens. Cu alte cuvinte am putea spune intre ghilimelele de rigoare ,, ca prin introducerea actiunii reclamantul (pretinsul tata biologic) il recunoaste pe copil''.
In toate celalate cazuri, cand actiunea este pornita de mama copilului, ori de sotul acestuia, ori de copil sau de mostenitorii acestuia, tagaduirea paternitatii are ca efect inlaturarea starii civile de copil din casatorie, acesta devenind astfel copil din afara casatoriei. Ca sa intelegeti unde ati facut confuzia, in aceasta situatie instanta a stabilit ca sotul mamei nu este tatal copilului fara a stabili insa cine este adevaratul tata, iar starea civila a copilului din afara casatoriei se considera ca fiind dobandita cu efect retroactiv inca de la conceptia acestuia. Cu alte cuvinte se considera ca acel copil nu a fost nici o data din casatorie.
Absolut logic si legal, (a se vedea Noul Cod civil), copilul, dupa tagaduirea paternitatii de catre persoanele enuntate (exceptandul bineinteles pe tatal biologic), devine copil din afara casatoriei care poate fi oricand recunoscut de adevaratul tata.

,,copilul conceput si nascut in afara casatoriei poate fi recunoscut de catre tatal sau'' (Noul Cod civil)
Recunoasterea este un act de marturisire ce nu trebuie dovedit ! Recunoasterea poate fi in schimb contestata !



Cu privire la starea civila insa, aceasta inseamna si a insemnat dintotdeauna: ,,pozitia unei persoane fizice in raport cu familia (ex. situatia de sot sau de necasatorit, aceea de copil din casatorie sau din afara casatoriei)''.  
Multi nu stiu ce inseamna starea civila dupa cum bine a afirmat si un fost profesor de-al meu. De aceea apar confuzii.
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Februarie 2013
gi-jane2, moderator
Starea civilă este „starea” consemnată în registrul de stare civilă cu privire la o anumită persoană.

Dacă este consemnată o anumită poziție față de rude, sau starea de căsătorie, sau de filiație atunci are legătură cu aceste stări de fapt.
Dar asta nu înseamnă că nu pot exista relații de rudenie sau de filiație fără ca acestea să fie consemnate în registrul de stare civilă, deci să nu se reflecte în starea civilă a persoanei.

Mai pe scurt, stările de fapt de gen filiație, rude, familie pot fi consemnate în registrul de stare civilă, deci se vor reflecat și în starea civilă a persoanei (mai puțin căsătoria care nu este doar o stare de fapt), iar dacă nu sunt consemnate în registrul de stare civilă aceste stări de fapt nu se vor reflecata în starea civilă, chiar dacă ele vor exista fără nici o problemă, ca stări de fapt.
Un tată biologic (ca stare de fapt) este un tată biologic ori are filiația stabilită ori nu.

Pe de altă parte, starea civilă nu are nici o legătură cu capacitatea de folosință sau de exercițiu a persoanei (eventual cu aceasta din urmă s-ar mai putea discuta, dar cu cea de folosință nu are nici o legătură).

Alte discuții în legătură

Inregistrarea nasterii la starea civila cool123 cool123 buna ziua, am inteles ca nasterea se inregistreaza la termen de 14 zile la starea civila pe raza careia a avut loca nasterea, respectiv sectorul unde se afla ... (vezi toată discuția)
Paternitate veronika2008 veronika2008 Buna tuturor. Am si eu o problema. Am conceput un copil in timpul casatoriei cu altcineva. Sunt in 6 luni si tatal biologic ameninta cu revendicarea copilului. ... (vezi toată discuția)
Certificat de nastere alinaionascu alinaionascu buna dimineata am nevoie de ajutor am fost casatorita in urma cu 5 ani am divortat anul acesta dar in timpul casatoriei am ramas insarcinata su actualul ... (vezi toată discuția)