AVLIL a scris:
E poate vorba de o confuzie intre abordarea logica a unei situatii de fapt presupuse si abordarea juridica a aceleiasi situatii.
Indiferent de modul in care tatal biologic alege sa faca recunoasterea, aceasta este subsecventa tagadei de paternitate.
faptul ca tatal biologic trebuie sa dovedeasca paternitatea copilului sau nu inseamna ca prin acea hotarare e musai sa se dispuna si cu privire la alte chestiuni privitoare la copil, tatal biologic avand varianta de a incheia tagada si a merge la stare civila sa isi recunoasca pruncul.
Chiar daca in acelasi dosar instanta costata ca el e tatal si chhiar dispune in consecinta modificarea actelor de stare civila, aceste capete de cerere sunt subsecvente capatului tagadei de paternitate, depinzand in mod direct de admiterea/respingerea tagadei.
In toate cazurile, juridic, recunoasterea este subsecventa si niciodata anterioara tagadei.
Eu ma refeream ca recunoasterea copilului din casatorie se poate face doar dupa ce paternitatea fata de sotul mamei a fost tagaduita. In acest sens m-am si exprimat.
cand s-a afirmat mai inainte: ,,Copilul din casatorie nu poate fi recunoscut ever, el ajunge copil din afara casatoriei prin tagaduire si apoi i se aplica regimul acestuia'', am crezut ca este sustinuta ideea conform careia copilul din casatorie are mai multe drepturi decat cel din afara casatoriei. Astfel ca filiatia copilului devenit din afara casatoriei nu s-ar mai fi putut stabilii nici prin recunoastere. Ceea ce ar fi fost inadmisibil dupa cum bine ne arata practica judiciara care sustine egalitatea in drepturi a copiilor din casatorie si din afara (cu privire la stabilirea filiatiei). Ma bucur ca pana la urma lumea este de acord cu mine in privinta unor chestiuni :)
Stimate D-ule user Patrick_ ... ,,Starea civila= pozitia persoanei fizice in familie'' Starea civila nu trebuie confundata cu posesia de stat. Folosinta starii civile se mai numeste si posesie de stat! Starea civila desemneaza statica. Posesia de stat desemneaza dinamica starii civile.
Noul Cod civil reglementeaza doar posesia de stat. Starea civila este insa reglementata de practica judiciara. :DDDD
Multa lume confunda posesia de stat din Noul Cod civil cu starea civila!