avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 538 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Inmatriculare masina - refuz pentru neplata taxei de ...
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Inmatriculare masina - refuz pentru neplata taxei de timbru

am fost sa-mi inmatriculez masina (azi 15.03.2013), cu toate actele in regula, am sentinta judecatoreasca definitiva pentru neplata taxei auto si nu mi-o primit dosaru (nu mi-o facut inmatricularea) pe motiv ca nu se recunoaste sentinta judecatoreasca deoarece ii dinainte de 15 martie 2013 si trebuie sa platesc taxa de timbru dupa noua lege. Ii corect ?.
Va rog sa-mi spuneti cum sa procedez, va multumesc.
JohnnyBRB a scris:

Aveti 100% dreptate...va spune un om care mai are tangenta cu principiile fundamentale ale dreptului:)!


Si ce principii fundamentale de drept sunt incalcate? principiul neretroactivitatii? imi cer scuze, dar este incalcat mult mai evident atat de legea penala cat si de unele norme constitutionale. Principiul autoritatii lucrului judecat? nu cred ca este cazul....cum poti vorbi de neretroactivitate cand tu vi sa-ti inmatriculezi masina dupa intrarea in vigoare a noii legi? Numai statul poate decide in privinta taxelor...este stipulat si in constitutie. Doar o instanta poate decide daca au fost incalcate unele tratate internationale, sau autoritatiile europene sa se autosesizeze si sa amendeze Romania in vreun fel. Dar ajutati-ma sa inteleg. Ce principii fundamentale de drept au fost incalcate? Am inteles ca sunteti un maestru al acestora. As fi bucuros sa invat. Sunt student...
art. 15 alin. (2) din Constituţia României stipulează „Legea dispune numai pentru viitor, cu excepţia legii penale sau contravenţionale mai favorabile.” respectiv art. 6 alin. (1) Cod civil „Legea civilă este aplicabil pentru viitor şi nu are putere retroactivă”
Art. 6 alin. (5) stipulează faptul că „Dispoziţiile legii noi se aplică tuturor actelor şi faptelor încheiate sau, după caz, produse ori săvârşite după intrarea sa în vigoare, precum şi situaţiilor juridice născute după intrarea sa în vigoare”. Art. 6 alin. (2) stipulează faptul că „Actele şi faptele juridice încheiate ori, după caz, săvârşite sau produse înainte de intrarea în vigoare a legii noi nu pot genera alte efecte juridice decât cele prevăzute de legea în vigoare la data încheierii sau, după caz, a săvârşirii ori producerii lor.”


CONSTITUTIA ROMANIEI

ARTICOLUL 115

Delegarea legislativă

(8) Prin legea de aprobare sau de respingere se vor reglementa, dacă este cazul, măsurile necesare cu privire la efectele juridice produse pe perioada de aplicare a ordonanţei.

Avem mai sus un exemplu de norma ce actioneaza retroactiv chiar in Constitutia Romaniei.

In cazul de fata, vorbim de inmatriculare realizata dupa intrarea legii noi in vigoare. De ce vorbim despre retroactivitate cand vii sa-ti inmatriculezi masina dupa data intrarii in vigoare a noii legi?
Ultima modificare: Luni, 18 Martie 2013
Tirlea Andrei, Consilier juridic
Sa zicem ca sentinta judecatoreasca a fost data in 1 martie. 15 zile a fost termenul legal in care cealalta parte putea sa faca recurs. Deci d-abia DUPA 15 martie am putut sa inmatriculez masina.

Sa nu mai zic de chestia urmatoare. Mie la 1 decembrie 2012 mi s-a cerut o taxa care am dovedit prin instanta ca este ilegala. Eu a trebuit sa ma judec cu statul. Daca nu mi se cerea taxa eu aveam masina inmatriculata inca de la 1 decembrie deci NU ma afecta cu NIMIC timbrul de mediu intrat in 15 martie.

Pe rol sunt inca mii de procese privind inmatricularea fara taxe. procese deschise toate inainte de 1 ianuarie 2013. Toate aceste procese vor fi castigate. Insa din cauza ca instantele sunt ocupate si se programeaza termenele peste multe luni cred ca si prin august vor fi procese pe tema asta. Deci sa intelegem ca toate procesele astea se judeca FIX DEGEABA iar sentintele vor fi egale cu 0. Personal ma indoiesc.
Om trai si om vedea.

Apropo sper ca stiti cum merg toate procesele astea? Pt a deschide proces fara plata taxei eu fac o cerere de inmatriculare a masinii mele fara plata taxei. Cei de la inmatriculari refuza lucrul asta printr-o hartie iar instanta fix asta decide. Ca obliga serviciul de inmatriculari sa dea curs cererii mele, de inmatriculare fara plata taxei.
Cererea mea a fost depusa la data de 1 decembrie 2012 (dau un exemplu).
Exact asta e modul de desfasurare.
[ link extern ]
[ link extern ]
[ link extern ]
[ link extern ]
Ultima modificare: Luni, 18 Martie 2013
cosmintt26, utilizator
Eu nu sunt avocat, nici n-am studii de drept, dar tot m-am prins cum functioneaza asta.

Tu, la 1 decembrie, ai vrut sa dovedesti ca taxa de atunci nu e buna. Ai reusit sa dovedesti asta in 15 martie. In 15 martie vine statul si zice "ok, taxa aia nu e buna, dar o inlocuim cu timbrul de mediu". Practic, statul recunoaste (indirect) ceea ce ai obtinut tu prin decizie judecatoreasca si de-asta baga timbrul de mediu.

De fapt, pe moment, impaca si capra si varza, pentru ca te "impaca" si pe tine prin faptul ca anuleaza taxa din 2012 dar se "impaca" si pe sine prin faptul ca cere banii aia prin timbrul de mediu. Da, tu esti ala care iese cu buza umflata din toata tevatura asta, dar asta e ... statul a castigat batalia asta, dar nu si razboiul ...

Alte discuții în legătură

Noua taxa auto(timbru) maru222 maru222 daca am castigat an instanta sa anscriu masina fara taxa si nu am anscriso pana acuma mai este valabila hotararea judecatoreasca (definitiva}dupa intrarea noii ... (vezi toată discuția)
Nerespectare hotarare judecatoreasca Matei Eugen Marius Matei Eugen Marius Sotia mea a castigat procesul cu Institutia Prefectului-Serviciul Inmatriculari, pronuntandu-se o sentinta favorabila ei, care a ramas irevocabila prin ... (vezi toată discuția)
Timbru de mediu tyryana tyryana As avea si eu o intrebare,in vederea platiri timbrului de mediu, am deja o decizie emisa cu vechea lege, iar eu daca merg sa o platesc peste 2 saptamani , ... (vezi toată discuția)