avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 574 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Inmatriculare masina - refuz pentru neplata taxei de ...
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Inmatriculare masina - refuz pentru neplata taxei de timbru

am fost sa-mi inmatriculez masina (azi 15.03.2013), cu toate actele in regula, am sentinta judecatoreasca definitiva pentru neplata taxei auto si nu mi-o primit dosaru (nu mi-o facut inmatricularea) pe motiv ca nu se recunoaste sentinta judecatoreasca deoarece ii dinainte de 15 martie 2013 si trebuie sa platesc taxa de timbru dupa noua lege. Ii corect ?.
Va rog sa-mi spuneti cum sa procedez, va multumesc.
levigabi a scris:

Din ce sursa aveti informatia ? Nu ca nu mi-ar conveni,dar nu mai stiu ce sa cred !


Aici aveti postul care confirma informatia: www.avocatnet.ro/content/for...
JohnnyBRB a scris:

Las-o mai moale cu ironia mai tinerete:)....Legea penala nu incalca principiul neretroactivitatii, ea reprezinta doar o derogare (este diferenta) si numai atunci cand este mai favorabila. Chiar daca eu imi inscriu masina DUPA 15.03.2013, NU MI SE APLICA ACEASTA LEGE, daca am platit taxa inainte de intrarea ei in vigoare. Asadar se incalca principiul neretroactivitatii legii!! Hai sa te lamuresc de ce:)...: oug nr. 9/2013 nu are ca obiect de reglementare PROCEDURA DE INMATRICULARE A AUTOVEHICULELOR (adica ce acte sa depui si alte treburi de astea administrative), ci aceasta mizerie de ordonanta de urgenta are rolul de a reglementa MODUL DE CALCUL AL UNEI TAXE (timbru de mediu), exact ce reglementa si legea nr. 9/2012 (care era in vigoare la data la care eu am achitat taxa auto - pe 13.03.2013 am achitat-o). Deci noua lege nu face decat sa stabileasca un alt cuantum!!....Dar daca s-a achitat o taxa inainte de intrarea in vigoare a timbrului de mediu si mergi si depui documentatia dupa aceasta data....taxa platita ramane asa!!!...Daca vii si zici:"nu iti inmatriculez masina pentru ca nu ai achitat timbrul de mediu. Pe mine ma intereseaza data la care te prezinti la ghiseu cu actele, nu data la care ai achitat taxa." Asa e un abuz, pentru motivele invederate mai sus.! De unde ai tras tu concluzia ca sunt un maestru??


Legea penala, ca este exceptie sau derogare, se aplica uneori retroactiv. Am dat exemplu de norma constitutionala ce actioneaza retroactiv.

Am studiat acest fenomen cu profesori de drept in cadrul facultatii si tot ce va scriu se fundamenteaza pe exemple si studiu academic.
Am studiat 2 ani drept constitutional sau norme de drept constitutional, asa ca mi-am format intr-o oarecare masura o idee despre aceste principii fundamentale.

In constitutie avem expres specificat principiul neretroactivitatii, dar tot in constitutie avem o norma ce actioneaza retroactiv.

In constitutie avem principiul separatiei puterilor in stat, introdus expres in 2003, dar tot in constitutie exista numeroase norme de interferenta intre aceste puteri; multi profesori de drept constitutional fiind de parere ca. in prezent, este de neaplicat acest principiu, fiind elaborat de Montesquieu intr-un alt context istoric, social si politic.

In Constitutie avem expres stipulat faptul ca parlamentul este unica autoritate legislativa, iar apoi avem institutia delegarii legislative....si exemplele pot continua. Cam asa se manifesta principiile fundamentale in dreptul romanesc.

Daca ati fi fost un maestru, aceste lucruri ar fi trebuit sa va puna macar pe ganduri...dar dumneavoastra sunteti atat de radical, incat imi lasa mai mult impresia unui amatorism infantil.
Ultima modificare: Marți, 19 Martie 2013
Tirlea Andrei, Consilier juridic
Pentru toti cei care aveti hotarari judecatoresti definitive si irevocabile de inmatriculare fara taxa,eu am fost azi la politie cu o hotararea si am inmatriculat o masina,fara nici o problema,e vb de legea veche,nu avem treaba cu timbru,sau alta lege care s-o mai da.asa ca nu va mai faceti probleme.Nu mai va luati dupa tot felul de zvonuri date de niste frustrati,sau incompetenti.Bafta.
Ultima modificare: Marți, 19 Martie 2013
carmen01011958, moderator
Vad ca faci parte din categoria acelora carora trebuie sa le desenezi ca sa inteleaga:)... mijloacele nu imi permit acest lucru, dar voi mai incerca, sper ca nu fara succes, sa fac lumina in capusorul tau zelos:)
1. Legea penala mai favorabila (ca si cea contraventionala mai favorabila) se aplica retroactiv pentru ca asa prevede Constitutia (legea fundamentala). Asa a vrut Legiuitorul constituant: sa reglementeze expres principiul neretroactivitatii si, TOT EXPRES, sa reglementeze unele exceptii de la acest principiu. Daca o exceptie este reglementata expres, asta nu inseamna ca, aplicand acea exceptie, incalcam un principiu!!...La aplicarea retroactiva a OUG nr. 9/2013 (cum sustin eu, nu fara argumente, ca se intampla in situatia in care am platit taxa pe 13.03.2013 si vreau sa imi inscriu masina dupa 15.03.2013 si sunt trimis din nou la ANAF pentru recalcularea taxei) situatia nu e ca la legea penala sau contraventionala mai favorabila. De ce?...Pai e la mintea gainii: Nu avem o exceptie de la principiul neretroactivitatii!...Neavand o exceptie de la principiul amintit, inseamna ca aplicam principiul. Nu inteleg de ce aduci in discutie niste exceptii expres reglementate (precum legea penala) si, prin aducerea lor in discutie, vrei sa sustii ca se poate incalca principiul si in alte situatii, pentru ca "oricum legea penala sau constitutionala se aplica retroactiv". Faci grave confuzii dragul meu!
2. Nu ma intereseaza cati ani ai studiat drept constitutional.
3. Principiul SEPARATIEI PUTERILOR IN STAT, a fost elaborat de Montesquieu intr-o FORMA RIGIDA!!!....Asta acest principiu nu se aplica asa cum a fost el elaborat initial, pentru ca ar conduce la mari absurditati. Din acest motiv, Constitutia, in art. 1 vorbeste despre "principiul separatiei SI ECHILIBRULUI puterilor in stat". Asadar astazi este mai "suplu" acest principiu.
4. Si ce daca avem institutia delegarii legislative?...Asa a vrut legiuitorul constituant!...Este o exceptie de la art 61 din Constitutie care prevede ca :"...si unica autoritate legiuitoare". DAR RETINE: O EXCEPTIE DE LA UN PRINCIPIU TREBUIE REGLEMENTATA EXPRES, alminteri este o incalcare a acelui principiu.
5. Daca nu ai auzit pana azi: "exceptio est strictissime interpretationis (etc aplicationis)".
6. Tot nu m-ai lamurit de unde ti-a venit ideea ca as fi un maestru. Eu am spus doar ca am TANGENTA cu principiile fundamentale ale dreptului romanesc. STII CE-I AIA O TANGENTA?...Iti spun eu: Dreaptă care vine în contact cu o curbă într-un singur punct, fără a o intersecta (intersectia ar presupune sa vina in contact cu cel putin 2 puncte). Se pare ca ai chiulit de la geometrie prin clasa a-6-a si nu ai inteles modestia cu care ti-am vorbit.
Nu uita: Invatatul lumineaza, dar, ceea ce te inalta este caracterul.!!
Stima!
Ati copiat definitia din dex a tangentei :))) nu doar ca nu am chiulit, dar am si cativa ani de inginerie...am dus discutia intr-o directie personala :)))...ma bucur macar ca ati tiparit de mai multe ori "ca asa a vrut legiuitorul". Asta a fost ideea de la bun inceput. In cadrul acestei ordonante, legiuitorul a vrut ca si cei ce aveau hotarari definitive favorabile sa plateasca noua taxa. Tot absur este ca unii platesc in timp ce altii nu platesc...dar asta nu vi se mai pare inechitabil. Principiile sunt bune cand va ajuta sa va inmatriculati masina fara plata unei taxe pe care majoritatea romanilor au fost nevoiti sa o plateasca. Practica instantelor nu a fost unitara si nu a existat un recurs in interesul legii in acest sens. Dar sunt convins ca nu este important pentru dumneavoastra, tangentul principiilor de drept...
Caracterul dumneavoastra a reiesit din primul text postat, vorbindu-mi la per tu, si aproape facandu-ma idiot...tonul agresiv este specific unor bisnitari ce traiesc la limta legii si care ar face orice sa poata sarii peste o coada de "fraieri". Va asigur, ca daca se dorea neaparat incasarea acestor bani, asa cum s-a vrut intial, s-ar fi realizat....pentru ca asa ar fi vrut legiuitorul.

Alte discuții în legătură

Noua taxa auto(timbru) maru222 maru222 daca am castigat an instanta sa anscriu masina fara taxa si nu am anscriso pana acuma mai este valabila hotararea judecatoreasca (definitiva}dupa intrarea noii ... (vezi toată discuția)
Nerespectare hotarare judecatoreasca Matei Eugen Marius Matei Eugen Marius Sotia mea a castigat procesul cu Institutia Prefectului-Serviciul Inmatriculari, pronuntandu-se o sentinta favorabila ei, care a ramas irevocabila prin ... (vezi toată discuția)
Timbru de mediu tyryana tyryana As avea si eu o intrebare,in vederea platiri timbrului de mediu, am deja o decizie emisa cu vechea lege, iar eu daca merg sa o platesc peste 2 saptamani , ... (vezi toată discuția)