Andreea Lisievici a scris:
Diana Persa a scris:
Din perspectiva economica, grava este aceasta impunere a onorariului minimal!
Sper ca nu traiesc eu pe alta lume - ce onorariu minimal? :O
La onorariul minimal pentru avocati face referire art. 274 al. (3) din Codul de procedura civila, care stabileste ca magistratii pot reduce sau mari onorariile avocatilor, potrivit cu cele prevazute in tabloul onorariilor minimale.
Aceste onorarii minimale au existat mult si bine, si abia de cativa ani Statutul profesiei ( nu legea) le interzice...oficial. Totusi ele se fixeaza si se invoca in continuare la nivel local...fa un test jucand rol de client, si afla care este onorariul minimal in diverse barouri, vei fi surprinsa!;)
Tocmai pentru ca practic, in realitate inca se fixeaza, pe ordinea de zi a Consiliului de luna trecuta a fost si reintroducerea oficiala a onorariilor minimale - vuieste presa de declaratii ale participantilor!:) doar ca de asta data, scopul este stabilirea onorariilor minimale prin lege, nu prin decizie interna - ultima Decizie UAR in acest sens e de prin 1999 si preturile sunt, evident, depasite:)
Cat priveste executorii, a se vedea ordinul nr. 2550/2006, iar pentru notarii publicii, o norma din 2007 imi amintesc eu ca exista. Cu exceptia autentificarii de acte in cadrul programului Prima Casa, in cazul carora onorariile sunt reduse cu 30%, prin ordin al MJ:)
In privinta pretului pentru un serviciu de orice fel, este rezultatul interactiunii dintre cerere si oferta...e normal ca aceia care ofera sa doreasca un pret cat mai ridicat pentru serviciul prestat, si la fel de normal este ca beneficiarii, platitorii sa urmareasca un cost cat mai mic. Piata nu o fac doar avocatii, parerea clientilor conteaza cel putin in aceeasi masura cu cea a avocatilor. Justitiabili in instanta fara avocati am mai vazut, dar avocatii fara clienti nu ar mai avea ratiune de a fi:stunned: