Andreea Lisievici a scris:
Eu nu apar decat ceea ce prevede legea, si oricat as incerca, nu vad decat "Profesia de avocat se exercită numai de avocaţii înscrişi în tabloul baroului din care fac parte, barou component al Uniunii Naţionale a Barourilor din România, denumită în continuare U.N.B.R. Constituirea şi funcţionarea de barouri în afara U.N.B.R. sunt interzise. Actele de constituire şi de înregistrare ale acestora sunt nule de drept."
Apoi, comparatia cu colegiul medicilor e chiar foarte pertinenta, pentru ca si colegiul si baroul sunt organizatii profesionale, cu drept propriu de reglementare in interiorul profesiei si investite si cu atributia aplicarii sanctiunilor disciplinare.
Cat despre barourile din alte tari, va asigur ca exista, indiferent daca si cum se da examen (banuiesc ca oricum nici de CCBE nu stiati, dar iata ca este). In plus, cum spuneam si mai sus, organizarea si taxele nu sunt un motiv pentru incalcarea legii.
Stimata Domnisoara, in Rusia sunt cinci barouri, in Anglia , Germania, Franta exista barouri ,,paralele" si nu am vazut atatea lupte pentru a -i elimina pe ceilalti. Asta tine chiar de esenta profesiei liberale!
Ce mi se pare curios tine de atitudinea justitiei, spre exemplu un avocat din baroul ,,celalalt" face cerere sa intre in Baroul traditional ( respinsa evident de catre barou) iar Curtea de Apel ii da castig de cauza!
După începerea conflictului dintre cele două barouri, Legea 51/1995 a fost modificată, în 2004, în sensul explicarii acesteia. Iniţial, Legea 51 prevedea, la articolul 2, faptul că „profesia de avocat se exercită numai de membrii barourilor“, fără a preciza dacă se pot înfiinţa alte barouri. Această neclaritate a legii a dat posibilitatea şi altor avocaţi să îşi înfiinţeze barouri, a căror ilegalitate nu a putut fi dovedită până la publicarea în Monitorul Oficial a deciziei ÎCCJ. Dar, în 2004, s-a ajuns la concluzia necesităţii modificării Legii 51/1995. Modificările au fost făcute clar pentru a declara în afara legii baroul paralel. Dacă, iniţial, articolul 1 al Legii 51/1995 arăta aşa cum vi l-am prezentat mai sus, prin modificarea Legii, articolul 1, alineatele 2 şi 3, prevăd că „profesia de avocat se exercită numai de avocaţii înscrişi în tabloul baroului din care fac parte, barou component al Uniunii Naţionale a Barourilor din România, denumită în continuare U.N.B.R. (3) Constituirea şi funcţionarea de barouri în afara U.N.B.R. sunt interzise. Actele de constituire şi de înregistrare ale acestora sunt nule de drept“. Dacă la prima vedere, această decizie ar duce automat la imposibilitatea avocatilor din baroul constitutional de a mai pleda în instanţe (sau de a asista învinuiţi ori inculpaţi în faza de urmărire penală) opinia unora este că, din contră, decizia instanţei supreme este de natură a le întări legalitatea. Bota a declarat că, în 1948, a fost emis un act normativ de desfiinţare a barourilor existente la acea dată. După această lege, nu a fost dată o alta care să specifice înfiinţarea Barourilor Tradiţionale. Si atunci cum functioneaza acestea? Ma intreb si eu!
,,In ţări cu traditie in dreptul civil, cum ar fi Norvegia, profesia de avocat a fost auto-reglementata de organizatiile profesionale insa Ministerul de Justiţie este singurul emitent de licenţe şi are independenta de a re-evalua un avocat dupa ce a fost exclus din Asociatie.
Brazilia este o excepţie neobişnuita in sensul ca Ordinul naţional al avocaţilor a devenit o instituţie cu atributii depline de auto-reglementare a profesiei (cu control direct asupra licenţelor) şi a învins cu succes guvernul care a încercat sa puna licentele sub controlul Ministerului Muncii.
[ Aceeasi exceptie o intalnim si in Romania! "
,,Cu toate acestea, conceptul de auto-reglementare profesie a fost criticat ca fals de catre organizatiile cu aceste atributii, insa ele au demonstrat mereu ca servesc pentru a legitima profesional o casta si au reusit în timp sa puna monopol pe profesia de avocat protejand-o doar de controlul public. Totodata au demonstrat ca mecanismele disciplinare au fost fenomenal ineficiente iar sancţiunile aplicate membrilor sai au fost uşoare sau complet inexistente."
citat lorylex wordpress
Deci noi vrem sa fim mereu exceptia, dar daca macar am face-o intr-un sens bun!
Sincer sa fiu toate asociatiile astea profesionale sunt masinarii de facut/dat bani, pregatirea este individuala si tine de motivatia fiecaruia.
Parerea mea!