avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... Admitere in Baroul traditional sau Baroul Bota ? ...
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

Admitere in Baroul traditional sau Baroul Bota ? Diferente ? Avantaje ?

Poate cineva sa explice care sunt diferentele dintre cele doua barouri ?
Functioneaza in paralel ?
Care sunt avantajele si dezavantajele inscrierii in unul din Barouri ?
De ce sa nu-l aleg pe celalalt ?
In ce localitati sunt constituite Barourile Bota ?
Profeseaza fara probleme acestia ? In ce localitati ?
Andreea Lisievici a scris:

Eu nu apar decat ceea ce prevede legea, si oricat as incerca, nu vad decat "Profesia de avocat se exercită numai de avocaţii înscrişi în tabloul baroului din care fac parte, barou component al Uniunii Naţionale a Barourilor din România, denumită în continuare U.N.B.R. Constituirea şi funcţionarea de barouri în afara U.N.B.R. sunt interzise. Actele de constituire şi de înregistrare ale acestora sunt nule de drept."

Apoi, comparatia cu colegiul medicilor e chiar foarte pertinenta, pentru ca si colegiul si baroul sunt organizatii profesionale, cu drept propriu de reglementare in interiorul profesiei si investite si cu atributia aplicarii sanctiunilor disciplinare.

Cat despre barourile din alte tari, va asigur ca exista, indiferent daca si cum se da examen (banuiesc ca oricum nici de CCBE nu stiati, dar iata ca este). In plus, cum spuneam si mai sus, organizarea si taxele nu sunt un motiv pentru incalcarea legii.

Stimata Domnisoara, in Rusia sunt cinci barouri, in Anglia , Germania, Franta exista barouri ,,paralele" si nu am vazut atatea lupte pentru a -i elimina pe ceilalti. Asta tine chiar de esenta profesiei liberale!
Ce mi se pare curios tine de atitudinea justitiei, spre exemplu un avocat din baroul ,,celalalt" face cerere sa intre in Baroul traditional ( respinsa evident de catre barou) iar Curtea de Apel ii da castig de cauza!

După începerea conflictului dintre cele două barouri, Legea 51/1995 a fost modificată, în 2004, în sensul explicarii acesteia. Iniţial, Legea 51 prevedea, la articolul 2, faptul că „profesia de avocat se exercită numai de membrii barourilor“, fără a preciza dacă se pot înfiinţa alte barouri. Această neclaritate a legii a dat posibilitatea şi altor avocaţi să îşi înfiinţeze barouri, a căror ilegalitate nu a putut fi dovedită până la publicarea în Monitorul Oficial a deciziei ÎCCJ. Dar, în 2004, s-a ajuns la concluzia necesităţii modificării Legii 51/1995. Modificările au fost făcute clar pentru a declara în afara legii baroul paralel. Dacă, iniţial, articolul 1 al Legii 51/1995 arăta aşa cum vi l-am prezentat mai sus, prin modificarea Legii, articolul 1, alineatele 2 şi 3, prevăd că „profesia de avocat se exercită numai de avocaţii înscrişi în tabloul baroului din care fac parte, barou component al Uniunii Naţionale a Barourilor din România, denumită în continuare U.N.B.R. (3) Constituirea şi funcţionarea de barouri în afara U.N.B.R. sunt interzise. Actele de constituire şi de înregistrare ale acestora sunt nule de drept“. Dacă la prima vedere, această decizie ar duce automat la imposibilitatea avocatilor din baroul constitutional de a mai pleda în instanţe (sau de a asista învinuiţi ori inculpaţi în faza de urmărire penală) opinia unora este că, din contră, decizia instanţei supreme este de natură a le întări legalitatea. Bota a declarat că, în 1948, a fost emis un act normativ de desfiinţare a barourilor existente la acea dată. După această lege, nu a fost dată o alta care să specifice înfiinţarea Barourilor Tradiţionale. Si atunci cum functioneaza acestea? Ma intreb si eu!

,,In ţări cu traditie in dreptul civil, cum ar fi Norvegia, profesia de avocat a fost auto-reglementata de organizatiile profesionale insa Ministerul de Justiţie este singurul emitent de licenţe şi are independenta de a re-evalua un avocat dupa ce a fost exclus din Asociatie.

Brazilia este o excepţie neobişnuita in sensul ca Ordinul naţional al avocaţilor a devenit o instituţie cu atributii depline de auto-reglementare a profesiei (cu control direct asupra licenţelor) şi a învins cu succes guvernul care a încercat sa puna licentele sub controlul Ministerului Muncii.[ Aceeasi exceptie o intalnim si in Romania! "
,,Cu toate acestea, conceptul de auto-reglementare profesie a fost criticat ca fals de catre organizatiile cu aceste atributii, insa ele au demonstrat mereu ca servesc pentru a legitima profesional o casta si au reusit în timp sa puna monopol pe profesia de avocat protejand-o doar de controlul public. Totodata au demonstrat ca mecanismele disciplinare au fost fenomenal ineficiente iar sancţiunile aplicate membrilor sai au fost uşoare sau complet inexistente."
citat lorylex wordpress

Deci noi vrem sa fim mereu exceptia, dar daca macar am face-o intr-un sens bun!
Sincer sa fiu toate asociatiile astea profesionale sunt masinarii de facut/dat bani, pregatirea este individuala si tine de motivatia fiecaruia.
Parerea mea!
romania inedit a scris:
Exemplul dat de tine cred ca este nerelevant , pentru ca avocatura nu este prostitutie .
Practic baroul lui Bota este perfect legal , si existenta lui deranjeaza .
Si baroul traditional este tot asociatie ! :)

Eu nu stiu cum poti decreta chestii de genul "e legal" fara niciun argument inafara de "exista". Si prostitutia exista, deci pe linia ta de argumentare inseamna ca e legala.
In al doilea rand, baroul "traditional" nu este asociatie, prin asociatie intelegand o entitate infiintata potrivit OG nr. 26/2000.

rmaverick a scris:

Stimata Domnisoara, in Rusia sunt cinci barouri, in Anglia , Germania, Franta exista barouri ,,paralele" si nu am vazut atatea lupte pentru a -i elimina pe ceilalti. Asta tine chiar de esenta profesiei liberale!

Exista tari in care exista mai multe barouri datorita organizarii regionale a profesiei, lucru reflectat si in modul de licentiere pentru a exercita profesia. Cu toate acestea, barourile obligatorii din care un avocat trebuie sa faca parte pentru a putea practica sunt cate unul pe regiune (in cazul nostru, tara). Celelalte sunt forme asociative facultative, iar daca aveti informatii contrare, va rog sa imi aratati si mie sursa.

Ce mi se pare curios tine de atitudinea justitiei, spre exemplu un avocat din baroul ,,celalalt" face cerere sa intre in Baroul traditional ( respinsa evident de catre barou) iar Curtea de Apel ii da castig de cauza!

Nu stiu la ce va referiti.

Bota a declarat că, în 1948, a fost emis un act normativ de desfiinţare a barourilor existente la acea dată. După această lege, nu a fost dată o alta care să specifice înfiinţarea Barourilor Tradiţionale. Si atunci cum functioneaza acestea? Ma intreb si eu!

Va recomand un studiu: [ link extern ]
Ultima modificare: Miercuri, 25 Noiembrie 2009
ContSters20980, utilizator
Andreea Lisievici a scris:

romania inedit a scris:
Exemplul dat de tine cred ca este nerelevant , pentru ca avocatura nu este prostitutie .
Practic baroul lui Bota este perfect legal , si existenta lui deranjeaza .
Si baroul traditional este tot asociatie ! :)

Eu nu stiu cum poti decreta chestii de genul "e legal" fara niciun argument inafara de "exista". Si prostitutia exista, deci pe linia ta de argumentare inseamna ca e legala.
In al doilea rand, baroul "traditional" nu este asociatie, prin asociatie intelegand o entitate infiintata potrivit OG nr. 26/2000.

Daca baroul " traditional " nu este asociatie , inseamna ca baroul traditional nu este nimic ? :O
Normal ar fi ca in aceasta profesie examenele si procedurile de admitere sa fie controlate de ministerul justitiei, si nu de insasi membri profesiei. Daca este " de interes public", atunci acel interes public trebuie aparat si verificat de stat, prin minister, si nu tocmai de ceilalti membri....pe ei cine i-a certificat, verificat, de la "intemeiere" si pana acum ?:stunned:
Sau oare examenele de rezidentiat le organizeaza Colegiul Medicilor?:P Dar examenele de traducator autorizat, le organizeaza chiar cei care sunt deja detinatori ai titlului de traducator autorizat?
De unde pana unde aceasta auto-autorizare? Nu are nici un temei, decat in dreptul obiectiv ( legea 51 in vigoare), care, ca de obicei, este in contradictie cu Dreptul, incalcand principiile juridice, logica si bunul simt.
Sa nu uitam ca in diverse regimuri politice era legal sa ucizi alti oameni, sa ii deportezi, sa le iei casele etc, asa ca argumentul cu legea in vigoare la acest moment in acest stat este prea "subtire" pentru a putea califica o stare de drept ca fiind justa.
Evident, intr-o tara bananiera cum tinde sa devina Romania, toti gasesc modalitati de a-si face stat in stat, si daca ne gandim la felul cum se adopta legile, si la cei care le adopta, cred ca ne lasam pagubasi si ne pregatim bagajele sa plecam in Congo sau spre alte tinere democratii:)) . Nu ma mir de similaritatea cu Brazilia, tindem spre modelul sud-american. Acusi se oficializeaza si dictatura;)
Ultima modificare: Miercuri, 25 Noiembrie 2009
Diana Persa, Avocat
romania inedit a scris:
Daca baroul " traditional " nu este asociatie , inseamna ca baroul traditional nu este nimic ? :O

O logica de fier #-o
Toate lucrurile care nu sunt asociatii pe lumea asta nu sunt nimic. Evident!

Alte discuții în legătură

Avocat traditional vs. avocat unbr 2004 Faur Ionela-Carmen- Cabinet de Avocat Faur Ionela-Carmen- Cabinet de Avocat Daca esti proaspat absolvent de facultate stai si te intrebi unde sa te inscrii : in baroul traditional care nu are acte de infiintare , sau in baroul legal ... (vezi toată discuția)
Barouri marciuc marciuc ce parere aveti despre unbr-unbr traditional? (vezi toată discuția)
Unbr: florea sau bota ? sau amandoua!? Costi BIOLAN Costi BIOLAN Apelez la bun simt si dialog civilizat. Sunt proaspat absolvent de Drept si doresc sa urmez o cariera in Avocatura. Desi in facultate nu ni s-a spus nimic, ... (vezi toată discuția)