avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 998 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Ordinea de plata a datoriilor catre Asociatia de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Ordinea de plata a datoriilor catre Asociatia de proprietari?

Mi se impune sa platesc datoriile mai vechi.
Eu doresc sa platesc restantele la intretinere in ordinea dorita de mine.
Se invoca urmatoarea baza legala: CPC codul de procedura civila, art.115, litera B, pagina 797 . Eu nu am gasit asa ceva !!
Eu stiu ca daca nu exista o Decizie a comitetului executiv cu privire la ordinea de plata a sumelor, pot sa achit in orice ordine doresc
Va rog sa ma ajutati sa clarific aceasta situatie,
multumesc
Ultima modificare: Miercuri, 27 Martie 2013
mioaranoni, utilizator
Daca aveti restanta la un furnizor ,de exemplu enel ,2 facturi ,cand va duceti sa achitati ,achitati mai intai factura restanta ,nu pe cea curenta,asa si la asociatie ,nu puteti plati ceea ce doriti dv, se platesc debitele cele mai vechi si penalizarile aferente acestora.
Va multumesc tuturor celor care mi-ati raspuns. Se impun cateva precizari:
Nu ma refer la un furnizor, ci la situatia impartirii intr-o Asociatie de proprietari. O analogie este fortata. Exista reguli chiar si la Asociatiile de proprietari. Am contestat modul de repartizare a cotelor de contributie si, pana la solutionarea acestei contestatii, doresc sa achit cotele calculate corect. Nu sunt rau platnic. Doresc sa respect Legea, asa cum cer sa respecte aceeasi Lege si Asociatia de proprietari. Prin urmare, ce text de Lege ma obliga sa achit in ordinea cronologica, daca nu exista o Decizie a Comitetului asociatiei.?
Pot sa depun suma in contul bancar al Asociatiei, precizand ce achit cu suma?
Daca ma prezint la Casieria asociatiei cu banii in mana, este normal sa mi se refuze banii.?
Ultima modificare: Joi, 28 Martie 2013
mioaranoni, utilizator
A fost un exemplu.Exista reguli asa este dar aceste reguli sunt facute dupa litera legii ori mai sus ati primit exact articolul corect, iar asociatiile cat ar dori uneori sa se abata de la litera legii nu o pot face desi exista exceptii cu duimul ;contestatia ati depus-o in scris ? trebuia sa va fi raspuns demult la aceasta contestatie asa incat dv nu ati fi avut restante mari (ma gandresc)Dv puteti depune in contul bancar suma respectiva insa intelegeti ca dansii vor stinge conform legii debitele mai vechi .Partea des intalnita cu refuzul banilor este pentru mine o necunoscut;nu inteleg cum unele asociatii pot face asa ceva ,este ilegal sa refuzi banii pe deoparte iar pe de alta stand asa prost cu banii nu le inteleg refuzul de a incasa si acel pic cu care locatarul se prezinta sa il achite ?!!!!
Pana la rezolvarea contestatiei va trebui sa achitati suma, asa gresita cum este ea trecuta in listele de plata. In mod normal, daca aveti dreptate, pe urmatoarea lista de plata vi se vor face regularizarile necesare.
Asa spune legea, daca tot ziceti ca vreti sa o respectati.
Nu mai incercati sa ne explicati ca nu putem face analogii sau ca facem analogii fortate. Traim intr-o lume reala si trebuie sa facem ce face toata lumea, mai ales aici ”in cercul nostru stramt” - citeste, as. proprietari, unde, de bine de rau, ne cunoastem fiecare intre noi si ne stim si cu bune si cu rele. Daca colegii nostri au facut analogii cu cei de la electrica, au facut f. bine, numai ca acolo nu merge cu rugaminti sau ce sa mai zic de contestatii. Presedintele nostru are o casa in provincie, merge f. rar pe-acolo, insa cei de la electrica i-au introdus un consum in pausal de vre-o 4000 lei in timp ce el daca a consumat energie electrica de vreo 100 lei... Nici nu va inchipuiti cat timp a trecut de la depunerea contestatiei, inregistrate cu tot tacamul la biroul de relatii cu publicul... Pentru ca omul are nevoie de energie el. (paza-protectie, alarme) a fost nevoit sa achite enorma factura si in ritmul acesta - daca nu se rezova contestatia, are achitat inainte energie pe vreo 50 de ani!
Nu vreau sa intru in amanunte, dar de multe ori in astfel de cazuri nu banii este problema, ci principiul, un lucru la care noi, mai tineri sau mai varstnici, pe buna dreptate, tinem foarte mult. Poate aveti dreptate, dar trebuie si dvs. sa intelegeti ce vi s-a mai spus pe-aici, daca tot ati apelat la forum...
Nu ma refer la un furnizor, ci la situatia impartirii intr-o Asociatie de proprietari. O analogie este fortata.

Credeti ca asociatia este stat in stat, credeti ca administratorul sau presedintele aduc de la ei de acasa galetusa cu apa, gazul, energia electrica, sau alte utilitati?
Ei sunt cei care achita facturile furnizorilor, care le impart fiecarui proprietar si care strang banii pentru aceste facturi, iar aceasta este si ordinea corecta intai achita facturile din fondul de rulment, dupa aceea le repartizeaza si mult mai tarziu recupereaza banii, iar daca cei care trebuie sa achite tot contesta si nu achita la timp apar penalizari puse de furnizori, asa cum se achita de catre asociatie facturile furnizorilor in ordinea vechimii lor, tot asa trebuie sa incaseze si de la proprietari.
Furnizorul care va emite dumneavastra o factura este acelasi furnizor care emite si asociatiei factura (si aici ajung iar la cel care furnizeaza energia electrica), iar aceasta analogie nu este fortata.

Alte discuții în legătură

Contestare penalitati aplicate de asociatie AsociatiaMihaiViteazuTV1 AsociatiaMihaiViteazuTV1 Buna seara. Am dori si noi niste raspunsuri in legatura cu un caz din cadrul asociatiei noastre. Un locatar contesta penalitatile care i-au fost atribuite ... (vezi toată discuția)
Sumele neachitate se afiseaza ca restante? virgil1968 virgil1968 Am o mare nelamurire si va rog sa ma lamuriti, apelez la cei care administreaza asociatii de proprietari, presedinti sau contabili sau care au avut de-a face ... (vezi toată discuția)
Fond rulment, proaspat proprietar aditza26 aditza26 Luna trecuta am semnat actele pentru un apartament, astfel am devenit proprietar. Dupa toate aranjamentele cu fostul proprietar, acesta m-a intrebat cum ... (vezi toată discuția)