avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 502 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Certificat de nastere romanesc pentru copil nascut in ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Certificat de nastere romanesc pentru copil nascut in Spania - alt tata decat sotul mamei

buna ziua

Ma numesc carmen si am o fetita de 4 luni nascuta in Spania
Problema e alta, eu sunt casatorita in romania iar aici in spania copilul e recunoscut de iubitul meu care este si tatal natural Cum as putea ca sa scot certificatul de nastere romanesc
Nu ii puteti face pasaport copilului.

Justitiarul711 v-a scris mai sus ce trebuie sa faceti:
Deci, trebuie sa mearga d.na la starea civila in Spania , sa recunoasca faptul ca este casatorita si sa faca dovada casatoriei cu certificatul de casatorie, dupa care sa solicite rectificarea actului de nastere spaniol in sensul ca minorul sa fie trecut din oficiu pe numele sotului mamei. Dupa, sa solicite la ambasada sau consulat inscrierea certificatului de nastere.
insa nici dupa ce veti obtine certificatul romanesc cu numele sotului in dreptul tatalui nu ii veti putea face copilului pasaport pentru ca la depunerea actelor trebuie sa fie prezenti ambii parinti (sau sa aveti o procura speciala din partea sotului prin care sa isi exprime acordul).
nu sunt avocat dar traiesc in Spania. in Spania nu conteaza daca unul dintre parintii copilului este casatorit cu o a treia persoana si nu cu celalat parinte. nici nu se considera in mod automátic ca sotul mamei este tatal copilului. la maternitate si apoi la starea civila spaniola (s-au la parohie) se declara cine sunt parintii si se emite "partida de nacimiento" echivalentul certificatului de nastere. Traduceti "partida de nacimiento" in limba romana si starea civila din Romania trebuie sa recunoasca si sa emita certificatul de nastere romanesc in baza acestui act. nasterea copilului s-a facut sub jurisdictie spaniola, nu romaneasca si s-a inregistrat in Spania, deci nu vor putea pune ca tatal copilului este sotul d-voastra.
nu uitati ca dupa legea spaniola, copilul nascut in Spania poate primi cetatenia spaniola deci pasaport spaniol chiar daca nici unul dintre parintii este spaniol.
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Aprilie 2013
ContSters101235, utilizator
arthuro1964 a scris:

la maternitate si apoi la starea civila spaniola (s-au la parohie) se declara cine sunt parintii si se emite \"partida de nacimiento\" echivalentul certificatului de nastere.
nu uitati ca dupa legea spaniola, copilul nascut in Spania poate primi cetatenia spaniola deci pasaport spaniol ***chiar daca nici unul dintre parintii este spaniol.***


Deci , nu va suparati dar este nefiresc ca un copil nascut din 2 cetateni romani sa primeasca cetatenie spaniola doar pentru faptul ca mama se afla in excursie in Spania si s-a intamplat ca micutul sa se nasca acolo. Chiar atat de usor sa se acorde cetatenia spaniola? Si cum sa faci pasaport spaniol unui copil doar pe considerentul ca s-a nascut in Spania?Atunci cum explicati ca reusesc sa rectifice actele de stare civila romanii trimisi cu actele inapoi in Spania, deoarece transcrierea actului spaniol pe teritoriul Romaniei se face dupa legislatia romana in vigoare si nu dupa cea spaniola. Iar legislatia romana spune clar ca numele copilului din casatorie este cel comun al parintilor sai. Mama fiind casatorita are numele sotului, in acest caz, la rubrica tata cum sa-l treci pe altul care si el la randul sau este roman.Pai ce facem in Romania copii din casatorie inregistrati din concubinaje si invers? Numai daca tatal ar fi spaniol, atunci da ar putea sa solicite tatal pe baza certificatului spaniol si a cetateniei spaniole a tatalui eliberarea unui pasaport, dar daca ambii parinti sunt romani, trebuie sa inregistreze copilul conform legislatiei romane.
Transcrierea înseamnă copierea pur și simplu a conținutului rubricilor certificatului spaniol în rubricile certificatului românesc.
Dacă în certificatul spaniol sunt trecuți doi părinți, exact aceiași părinți vor fi trecuți și în certificatul românesc.

Problema cu prezumția de paternitate din legislația noastră este întradevăr interesantă în acest context, dar asta nu înseamnă că un copil rezultat în timpul căsătoriei nu poate avea alt tată decât soțul mamei.
Patrick_ a scris:

Transcrierea înseamnă copierea pur și simplu a conținutului rubricilor certificatului spaniol în rubricile certificatului românesc.
Dacă în certificatul spaniol sunt trecuți doi părinți, exact aceiași părinți vor fi trecuți și în certificatul românesc.

Problema cu prezumția de paternitate din legislația noastră este întradevăr interesantă în acest context, dar asta nu înseamnă că un copil rezultat în timpul căsătoriei nu poate avea alt tată decât soțul mamei.

Transcrierea inseamna copierea certificatelor de acord cu dvs.dar acea copiere se face in registre romane de stare civila conform legislatiei romane.
Un copil rezultat in timpul casatoriei poate avea alt tata doar dupa ce sotul mamei face tagada paternitatii iar tatal biologic face recunoasterea.
Art. 414 Noul Cod Civil
Prezumţia de paternitate
(1) Copilul născut sau conceput în timpul căsătoriei are ca tată pe soţul mamei.
(2) Paternitatea poate fi tăgăduită, dacă este cu neputinţă ca soţul mamei să fie tatăl copilului.

Art. 408
Modurile de stabilire a filiaţiei
(1) Filiaţia faţă de mamă rezultă din faptul naşterii; ea se poate stabili şi prin recunoaştere sau prin hotărâre judecătorească.
(2) Filiaţia faţă de tatăl din căsătorie se stabileşte prin efectul prezumţiei de paternitate.
(3) Filiaţia faţă de tatăl din afara căsătoriei se stabileşte prin recunoaştere sau prin hotărâre judecătorească, după caz.

Alte discuții în legătură

Buna - certificat de naștere minor nerecunoscut de tata în spania Ella si costel Ella si costel Am si eu o intrebare daca divortezi si nu recunosti ca ai copil ce este de facut? Si daca copilul va fi trecut pe numele mamei la registro civil spaniol si ... (vezi toată discuția)
Certificat de nastere copii nascuti in spania yram_tl yram_tl Buna ziua , citind pe forum am gasit un caz asemanator cu al meu .Sunt casatorita si despartita spun despartita nu divortata ,de 3 ani sunt in spania traiesc ... (vezi toată discuția)
Copil născut în spania, cu alt tată decât soțul mamei cum se obține certificatul de naștere românesc? cristinaflorentin cristinaflorentin Buna ziua eu sunt casatorita dar nu mai stau cu fostul sot,am alta relatie ce a rezultat un copil,acesta find nascut in Spania a putut fi recunoscut de tatal ... (vezi toată discuția)