avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 792 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Certificat de nastere romanesc pentru copil nascut in ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Certificat de nastere romanesc pentru copil nascut in Spania - alt tata decat sotul mamei

buna ziua

Ma numesc carmen si am o fetita de 4 luni nascuta in Spania
Problema e alta, eu sunt casatorita in romania iar aici in spania copilul e recunoscut de iubitul meu care este si tatal natural Cum as putea ca sa scot certificatul de nastere romanesc
Ares_3 a scris:

Vi s-a dat raspunsul inca din prima pagina: trebuie sa rectificati certificatul spaniol, eventual sa cereti eliminarea numelui tatalui din el explicand care sunt legile romanesti in domeniu. Bune, rele, astea sunt.


Sfatuiti o cetateana romana oarecare sa incerce sa impuna autoritatilor spaniole, sa comita fals in acte, adica sa modifice certificatul de nastere a copilui? Copilul este nascut si inregistrat in Spania, conform legilor spaniole, parintii au rezidenta in Spania, iar mama s-au ambii parintii (nu conteaza starea civila a fiecaruia) declara sub propia raspundere (in caz de fals in declaratie sunt trasi la raspundere penal) cine este tatal copilului. in nici un caz daca mama este casatorita se prezume ca tatal este sotul.
S-au sfatuiti pe mama sa comita fals si sa riste sa fie inchisa, declarand in fals in fata autoritatilor spaniole, precum ca tatal copilui este sotul aflat in Romania? Apoi, sa stiti ca in acest in Spania mama este inclusa in categoría \"separados\" iar copilui este fructul relatiei dintre o mama separada si un tata ........ In Romania se recunosc trei categorii: necasatoriti, casatoriti si divortati. In Spania se recunosc patru categorii: \"solteros\" = necasatoriti \"casados\" = casatoriti \"separados\" = sotii care au rupt complet relatiile de casatorie dar inca nu au deschis divortul, si \"divorciados\" = divortati.
Ultima modificare: Duminică, 7 Aprilie 2013
ContSters101235, utilizator
nnarturo1964 a scris:nautoritatile romane au obligatia de a emite certificatul romanesc in baza certificatului spaniol (tradus in romana), litera cu litera si punct cu punct, indiferent de faptul ca in Romania exista aceasta prezumtie invechita.
Ares_3 a scris:Autoritatile romane au obligatia sa respecte legislatia romana, nu cea spaniola. Va rog nu mai faceti afirmatii nefondate ca ii dati sperante inutile utilizatoarei, multumesc.

exacta acesta este si sensul a ceeea ce am scris eu: ca autoritatile romane au obligatia sa respecte legislatia romaneasca, dar .... in domeniul falsului in acte. adica, daca nu copiaza litera cu litera ceea ce au scris autoritatile spaniole comit fals in acte.

Ares, rationati gresit.
aici nu este cazul unui copil nascut in Romania din parinti romani si a carui nastere in mod firesc trebuie inregistrata in Romania conform legilor romanesti, ci este cazul unui copil care s-a nascut in Spania din parinti romani si asa cum este firesc nasterea sa s-a inregistrat in Spania conform legilor spaniole. In Spania, copilul nascut pe teritoriu spaniol se inregistreaza indiferent de nationalitatea parintilor s-au starea lor civila.

legile romanesti in domeniu, la care faceti referinta, sunt aplicabile atunci cand copilului se naste si se inregistreaza in Romania. in acest caz se trateaza de emiterea unui certificat de nastere romanesc in baza certificatului de nastere deja emis in Spania.

in concluzie: fara teama, faceti una \"traducción jurada\" din spaniola in romana a certificatului spaniol si-o prezentati impreuna cu copia originalului spaniol la autoritatile romane. pastrati recipisele., chitante, etc. au obligatia sa primeasca actele si sa transcrie numele parintilor in certificatul romanesc si sa-l emita. nu va pot nega acest lucru si nici nu va pot obliga sa divortati mai inainte de sot si sa va casatoriti cu tatal copilului.
daca autoritatile romane va pun obiectii, piedici, etc, cereti intodeuna sa o faca in scris (au aceast obligatie). asa veti putea reclama in justitia romana si daca nu va dau dreptate, continuati pana ajungeti la CEDO. va fi inca un caz pierdut de statul roman, care va fi obligat sa emita certificatul si sa daca d-voastra cereti, sa va despagubeasca.
daca aveti indoieli, sunati la unul din consulatele romanesti (gasiti numarul in internet), explicati situatia si ei va vor informa.
Ultima modificare: Duminică, 7 Aprilie 2013
ContSters101235, utilizator
~ Conținut șters la cerere ~
Desigur am putea sa facem polemica pe acest subiect mult si bine, cum, de ce, ipoteze peste solutii, etc. numai ca realitatea este ca legislatia romana nu permite aceasta posibilitate si din punctul meu de vedere ca simplu cetatean al acestei tari mi se pare normal ca un copil din casatorie sa aiba in primul rand ca tata pe sotul mamei. Macar atata sa-i rezerve omului ce-i nascut in gradina sa sa fie in primul rand al sau. Atunci ce facem, umplem Romania de copii din concubinaj peste casatorie? De nenumarate ori in practica ne-am intalnit cu anomalii, sau cu puncte de vedere diferite. Culmea ar fii ca dupa aprobare, ca sa nu excludem de tot si din start aceasta posibilitate, mama sa realizeze ca nu poate sa beneficieze de alte drepturi legislative din partea autoritatilor romane si sa vine cu lamentarea ca e copil din casatorie si are drepturi. Acum fara sa fim rautaciosi de la punctul 0 de conceptie pana la punctul z de procreere, mama a avut totusi la dispozitie ca timp efectiv 9 luni pentru a isi pune la punct statutul civil. Daca insa dumneaei s-a complacut in aceasta situatie este de la sine inteles ca trebuie sa accepte realitatea si sa suporte consecintele faptelor sale. In alta ordine de idei este dreptul d.nei de a formula o cerere si de a astepta un raspuns oficial din partea autoritatilor romane. O rugam pe aceasta cale sa formuleze cererea si sa ne tina la curent cu evolutia rezolutiei. Cine stie poate cazul d.nei revolutioneaza legislatia romana, de ce nu!
Ultima modificare: Luni, 8 Aprilie 2013
Justitiarul711, utilizator
Nu e nici o anomalie.
Problema este că trebuie stabilită legea aplicabilă în această cauză (legea spaniolă sau legea română)

Dacă se va aplica legea spanolă, certificatul va fi transcris așa cum e în actele de stare civilă românești, deci copilul va avea părinții reali trecuți în certificat înainte ca mama să divorțeze de soț (dacă va divorța)

Dacă în schimb se va aplica legea română e mai complicat... deoarece se pune problema de a recunoaște nașterea înregistrată în Spania, sau... de a înregistra tardiv în RO o naștere (adică de a înregistra direct în RO nașterea făcând abstracție de înregistrarea din Spania)...

Eu totuși tind să cred (dar nu sunt sigur deci luați-o sub această rezervă) că în acest caz se aplică legea spaniolă, deci certificatul va fi transcris așa cum e.

După cum vă spuneam, este o speță interesantă.:)

PS
Pentru a nu posta doar de dragul de a scrie ceva, ar fi bine să ne concentrăm pe stabilirea legii aplicabile.

Alte discuții în legătură

Buna - certificat de naștere minor nerecunoscut de tata în spania Ella si costel Ella si costel Am si eu o intrebare daca divortezi si nu recunosti ca ai copil ce este de facut? Si daca copilul va fi trecut pe numele mamei la registro civil spaniol si ... (vezi toată discuția)
Certificat de nastere copii nascuti in spania yram_tl yram_tl Buna ziua , citind pe forum am gasit un caz asemanator cu al meu .Sunt casatorita si despartita spun despartita nu divortata ,de 3 ani sunt in spania traiesc ... (vezi toată discuția)
Copil născut în spania, cu alt tată decât soțul mamei cum se obține certificatul de naștere românesc? cristinaflorentin cristinaflorentin Buna ziua eu sunt casatorita dar nu mai stau cu fostul sot,am alta relatie ce a rezultat un copil,acesta find nascut in Spania a putut fi recunoscut de tatal ... (vezi toată discuția)