avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 538 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Certificat de nastere romanesc pentru copil nascut in ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Certificat de nastere romanesc pentru copil nascut in Spania - alt tata decat sotul mamei

buna ziua

Ma numesc carmen si am o fetita de 4 luni nascuta in Spania
Problema e alta, eu sunt casatorita in romania iar aici in spania copilul e recunoscut de iubitul meu care este si tatal natural Cum as putea ca sa scot certificatul de nastere romanesc
Patrick_ a scris:

Problema e că aici nu avem date care au fost în neconcordanță cu cele înscrise în registrele de stare civilă române, ***
Cum nu avem date care nu sunt in neconcordanta? Cand ofiterul starii civile face referatul pentru obtinerea avizului de la Directie el este obligat sa mentioneze datele cu care figureaza mama in registrul national de evidenta. Si surpriza, mama figureaza ca fiind casatorita. Mai mult copilul nu are tata pe sotul mamei. Cum se impaca aceste informatii cu faptul ca afirmati ca nu avem neconcordante?

in legea starii civile din Spania nu exista aceasta prezumtie invechita precum ca sotul mamei este tatal copilului. nasterea copilui fiind inregistrata in Spania, autoritatile romane au obligatia de a emite certificatul romanesc in baza certificatului spaniol (tradus in romana), litera cu litera si punct cu punct, indiferent de faptul ca in Romania exista aceasta prezumtie invechita. daca ofiterul starii civile din Romania pune in certificatul romanesc numele sotului mamei si nu cel din certificatul spaniol comité o infractiune numita fals si pedepsita de codul penal.

intr.-adevar copii cetatenilor straini care nasc in Spania (chiar daca mama se afla ilegal in Spania intra sub protectia statului spaniol si au dreptul la cetatenia spaniola.
inainte de criza, femei insarcinate in ultima luna (in special din nordul Africii)au intrat in mod masiv in Spania stiind ca nu pot fi expulzate, ca copilul va primi cetatenia si ea permis de rezidenta. mama isi cauta un loc de munca si dupa renovarea rezidentei cerea recompunerea familiei, in acest mod tatal intra legal in Spania si obtinea rezidenta. Daca tatal ar fi intrat direct in Spania si ar fi fost prins, ar fi fost expulzat in mod automat.
da dar in Romania am inteles ca exista o lege cum stim numa noi sa scoatem asa ceva "daca mama copilului e casatorita copilul trece automat pe numele sotului"
chiar nu mai am nici o idee cum sa mai ies din incurcatura asta HELPPPPPPP
Vi s-a dat raspunsul inca din prima pagina: trebuie sa rectificati certificatul spaniol, eventual sa cereti eliminarea numelui tatalui din el explicand care sunt legile romanesti in domeniu. Bune, rele, astea sunt.

arturo1964 a scris:
autoritatile romane au obligatia de a emite certificatul romanesc in baza certificatului spaniol (tradus in romana), litera cu litera si punct cu punct, indiferent de faptul ca in Romania exista aceasta prezumtie invechita.
Autoritatile romane au obligatia sa respecte legislatia romana, nu cea spaniola. Va rog nu mai faceti afirmatii nefondate ca ii dati sperante inutile utilizatoarei, multumesc.
iuli_mete a scris:

da dar in Romania am inteles ca exista o lege cum stim numa noi sa scoatem asa ceva "daca mama copilului e casatorita copilul trece automat pe numele sotului"
chiar nu mai am nici o idee cum sa mai ies din incurcatura asta HELPPPPPPP


E firesc sa existe aceasta prezumtie, in casatorie, copiii se fac cu sotul, nu cu terti. De incurcat, v-ati incurcat singura, ar fi fost corect sa divortati intai , apoi sa faceti un copil cu un alt barbat.
Legea e asa pt ca femeile care fac copii cu sotii lor sa nu fie nevoite sa actioneze in instanta pt stabilirea paternitatii daca sotii nu vor sa-si recunoasca copiii sau decedeaza etc.

Alte discuții în legătură

Buna - certificat de naștere minor nerecunoscut de tata în spania Ella si costel Ella si costel Am si eu o intrebare daca divortezi si nu recunosti ca ai copil ce este de facut? Si daca copilul va fi trecut pe numele mamei la registro civil spaniol si ... (vezi toată discuția)
Certificat de nastere copii nascuti in spania yram_tl yram_tl Buna ziua , citind pe forum am gasit un caz asemanator cu al meu .Sunt casatorita si despartita spun despartita nu divortata ,de 3 ani sunt in spania traiesc ... (vezi toată discuția)
Copil născut în spania, cu alt tată decât soțul mamei cum se obține certificatul de naștere românesc? cristinaflorentin cristinaflorentin Buna ziua eu sunt casatorita dar nu mai stau cu fostul sot,am alta relatie ce a rezultat un copil,acesta find nascut in Spania a putut fi recunoscut de tatal ... (vezi toată discuția)