avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 231 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Desfiintarea asociatiilor de proprietari din Romania
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Desfiintarea asociatiilor de proprietari din Romania

Un parlamentar a facut public, la televiziune, intentia de a desfiinta asociatiile de proprietari din toata tara.
Este o initiativa legislativa care a anuntat-o de curand. Nu stiu daca e un lucru bun sau rau. O sa ne gospodareasca primaria, sau firme specializate care vor obtine contractele de administrare de la primarii, licitatii ca la traseele de maxi-taxi!? Ce parere aveti ? Poate ajutam si noi cu ceva sa fie mai bine pentru toti proprietarii.
@SebastianB,
Eu zic ca v-ati impacientat degeaba. Aveti dreptate 100% in ce ati spus mai sus.
Desi s-a ajuns la pagina 19, se pare ca topic-ul nu s-a epuizat, cu toate ca mai multi utilizatori au propus inchiderea acestuia. Se bate moneda pe chestiune, doar asa ca sa ne aflam in treaba. Cum ati afirmat, mai ales acum, nimeni nu v-a putea desfiinta aceste entitati numite asociatii de proprietari. Daca parcurgeti toate cele 19 pagini ale topic-ului, ve-ti observa lesne ca acest subiect face placere deosebita unor oameni care confunda marfa cu ambalajul. Bine ar fi ca cineva din administratorii acestui forum sa le explice (parca a incercat cineva acest lucru) acestora cum sta treaba si sa puna capat acestor discutii care parca nu se mai termina. Aaaaaa... sa se umble la legislatie? Sunt de acord, dar este cu totul altceva si chiar am observat propuneri interesante, chiar aici pe forum.
Cu stima, Adam Grecu
SebastianB a scris:

Eu sustin ca nimeni nu are dreptul sa desfiinteze o asociatie LEGAL constituita, prin vointa comuna a proprietarilor care o compun. Daca acest lucru se intampla, ne putem considera cazuti din nou in cel mai clar comunism.

Asociatia este obligata sa respecte legislatia in vigoare. Asta da. Numai ca legislatia in vigoare nu poate fi in contradictie cu legea fundamentala - Constitutia.

sinteti intr-o mare eroare ...
orice asociatie legal constituita poate fi desfiintata in acelasi mod in care a luat fiinta. daca veti citi cu atentie statutul asociatiei de proprietari, veti constata cu stupoare (probabil) ca asociatia se poate desfiinta cu acordul a 2/3 din numarul de proprietari (la unele asociatii chiar cu 80%)
cit priveste contorizarea separata pe scari pentru radet, iarasi sinteti intr-o mare eroare. pentru a putea fi contorizate, scarile trebuie sa aiba montate debitmetre volumetrice, senzori de temperatura (pe tur si retur + apa rece) si aparatura electronica cu cablajul de rigoare. fara aceste investitii NU SE POATE FACE CONTORIZAREA SEPARATA, ORICIT DE MULTE DOCUMENTE ATI COMPLETA, conform celor scrise pe site-ul radet.
LA TEORIE STATI BINE, DOMUNULE SEBASTIAN, INSA PRACTICA VA OMOARA !:P
DOCUMENTATI-VA !!!
cat de mult gresiti dle felix. cam rau si dvs si la teorie si la practica..dar nu se naste nimeni invatat, .parca a ti fi un furnizor sau in conducerea asociatiei.CUM>>NU SE POATE FACE? Ba se poate face,si sa fie corect,dar sunt multi care nu vor,neputand sa mai fure ...un bloc cu 3 scari avea un singur gigacalorimetru la intrare in bloc.si apa calda dupa zeci de mc de apa rece irositi.Acuma fiecare scara are separat si pt caldura si pt apa calda.Asa zisele pierderi la apa calda s au diminuat in proportie de peste 80%,controlul fiind mai usor. Mai recititi odata cele scrise de mine.Pt toate problemele intr o asoc de pr exista legislatie.Vreti exemple?
@. Asoc de proprietari se constituie dupa legea privind constituirea asociatiilor.. legea 230 fiind un surogat al acestei legi
Pacat! Ceausismul nu s-a epuizat, tendintele de dominare sunt foarte puternice, cei ce nu au putut sa isi faca o firma, sa riste cu adevarat sa isi piarda banii proprii, s-au facut presedinti si administratori. Au un limbaj si mentalitati dictatoriale dar stau mai rau cu ortografia si folosirea corecta a limbii romane. Ar fi de preferat sa apeleze la un scolar din familie sa le corecteze textele. La cursurile de Administratori am avut prelegeri speciale pe tema negocierii si a rezolvarii amiabile a diferendelor in asociatie, ori, dnii diriguitori nu stiu altceva decat sa calculeze cu drag penalizari celor care indraznesc sa ceara cea mai mica explicatie, iar legea 230 ne obliga sa respectam orice hotarare a AG care este in contradictie cu LEGEA, cautati! Printre perlele unei "doamne administrator" am auzit ca "documentele asociatiei nu se arata decat persoanelor ABILITATE", adica nu celor ai caror bani sunt si trebuie sa fie ferecati pentru vecie in dosare. Daca legea facuta de proprietarii vilelor ar respecta legislatia europeana si nu ar fi in dezacord cu Constitutia si nu ar fi IGNORATA in justitie, nimeni nu ar cere desfiintarea asociatiilor. Stiu ce va urma si imi asum riscurile, dar, va rog, "nu trageti Tovarasi!" Atentie la LIMBA ROMANA.
domnule proprietaru ...
precum ati spus, s-au facut contorizari separate acolo unde costurile au fost relativ mici. pentru o scara aflata in coltul opus intrarii agentului termic si apei calde intr-un bloc cu 8 scari, scara cu pricina avind putine apartamente, costul per apartament este enorm, fiind necesara preluarea apei calde si agentului termic de incalzire de dinainte de contorizarea generala a blocului. despre o astfel de situatie a fost vb in ultimele pagini. daca fiecare scara ar dori contorizarea separata (ceea ce nu este cazul, din cite am inteles), vechea coloana de distributie ar ramine in continuare comuna fiecare scara ar face separare din aceasta, costurile/scara fiind per total mult mai mici decit costurile scarii respective cu contorizarea separata de la intrarea in bloc. unde mai pui ca ar fi nevoie si de acordul vechii asociatii pentru traversarea subsolului (daca s-ar adopta aceasta solutie) sau costuri mari pentru lucrarea exterioara (camine de tevi, manopera, materiale suplimentare) + aprobari ce dureaza. dovediti ca nu stiti ce inseamna toate aceste modificari, domnule proprietaru, ci vorbiti numai din teorie, utopic. ca si cind totul s-ar face din doua batai de palme si s-a rezolvat =D>

doamna peraspera ...
deciziile adunarii generale si ale comitetului executiv TREBUIE SA RESPECTE LEGISLATIA ROMANIEI, NU INVERS.
asta nu inteleg multi administratori si presedinti, comitind abuzuri peste abuzuri. marea problema este ca, desi se stie ca se incalca legislatia in vigoare, nimeni nu ia atitudine si nu vrea sa piarda timp si bani (pe care i-ar recupera) prin instantele judecatoresti, singurele in masura sa dea verdictul de ILEGALITATE a acelor decizii. pe asta se si bazeaza "patronii" administratori si presedinti, din pacate :(

Alte discuții în legătură

Asociatie restanta qubeec44 qubeec44 Buna ziua! ce se poate face in calitate de proprietari de imobile avand in vedere urmatoarea situatie: -administratorul a decedat,am platit facturile catre ... (vezi toată discuția)
Desfiintarea asociatiei de locatari 2014Elena 2014Elena Va rog sa ma ajutati cu informatii legale .Suntem in situatia de desfiintare a asociatiei de locatari care cuprinde mai multe blocuri pentru ca ... (vezi toată discuția)
Administratorul a furat banii blocului ! jeanluk jeanluk :Obuna ziua Acum trei ani s-a descoperit ca administratora blocului unde locuiec a furat banii (aproximativ 600milioane) . S-a facut plangere la politie in ... (vezi toată discuția)