avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 268 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Desfiintarea asociatiilor de proprietari din Romania
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Desfiintarea asociatiilor de proprietari din Romania

Un parlamentar a facut public, la televiziune, intentia de a desfiinta asociatiile de proprietari din toata tara.
Este o initiativa legislativa care a anuntat-o de curand. Nu stiu daca e un lucru bun sau rau. O sa ne gospodareasca primaria, sau firme specializate care vor obtine contractele de administrare de la primarii, licitatii ca la traseele de maxi-taxi!? Ce parere aveti ? Poate ajutam si noi cu ceva sa fie mai bine pentru toti proprietarii.
Ei!!!!...Pai tocmai asta e! La subiect: o desfasurare de forte redutabile, rationale, logice, competente si spuse cu ...aplomb.
Ref.: Modificarea Legii 230/2007
In data de 31.03.2009 a avut loc o intalnire intre Presedintele Ligii Asociatiilor de Proprietari Habitat – Mihai Mereuta, Secretarul de Stat M.A.I. – Tiberiu Martinescu si Directorul General M.A.I – Liviu Gradinaru.
In urma acestei intalniri s-a reiterat ideea constituirii unui grup de lucru pentru modificarea legii 230 / 2007.
In acest sens, pentru demararea intalnirilor, este necesar ca fiecare uniune a asociatiilor de proprietari sa transmita in cel mai scurt timp observatiile cu privire la legea 230 / 2007 (in cel mai scurt timp - 10 aprilie 2009).
Este adevarat ca am mai transmis cu totii acesta observatii factorilor de decizie din diferite institutii cu atributii in domeniul nostru de activitate, dar sa acordam prezumptia de buna credinta noii conduceri M.A.I. si sa le transmitem ceea ce dorim sa fie inclus in lege......Daca va intereseaza, revin cu informatii sau, contactati HABITAT.




tel/fax 021.319.07.99, MIHAI MEREUTA: 0744.751.416; hutan daniela 0726.949.000

www.habitaturban.ro, www.regenerareurbana.ro, Email: mihai.mereuta@habitaturban.ro

PENTRU INFORMATII SUPLIMENTARE TEL/FAX (021)319.07.99, MIHAI MEREUTA: 0744.751.416; www.habitaturban.ro, Email: mihai.mereuta@habitaturban.ro, www.regenerareurbana.ro
Acest mesaj este destinat membrilor si partenerilor Ligii Habitat. Ne cerem scuze daca acest mesaj a ajuns din greseala la dvs., iar daca doriti sa nu mai primiti mesaje in viitor va rugam raspundeti cu un mesaj cu subiectul UNSUBSCRIBE. Acest mesaj nu poate fi considerat SPAM deoarece contine datele de identificare ale sender-ului si instructiuni de dezabonare.

ar trebui sa intru iar in contradicti cu dvs..andreea
Sunt multe interventii ale statului in viata proprietarilor de la blocuri.Exista legislatie pt fiecare caz,nefiind nevoie de interventie speciala in as de proprietari.Asta daca suntem considerati proprietari,si nu chiriasi la ICRAL,De cate ori a intervenit statul la proprietarii de vile,cum sa si vopseasca peretii? si ...
Dar proprietarii de ...blocuri sunt multi vb cuiva...da prosti..Era un spatiu verde pe langa peretii blocului ..a facut primaria alei pietonale..si suntem vinovati ca a cazut moluz in capul cuiva.A facut drum de trafic greu..se fisureaza...si.cad peretii,proprietarul este de vina.Desi pe scara am avut un administrator ce tinea socotelile bune..nu a fost bun..primaria da atestate..si pt hotii care pleaca cu banii nostri...
Si ca sa ne fie si mai bine..se iau hotarari cu majoritatea de 50+1..chiar daca ceilalti 49% nu sunt de acord.Exista legislatie pt fiecare caz..dar trebuie facuta lege tip 230 care ameteste omul si care este interpretata de fiecare cum vrea...
Si dle gabi..de ce nu se pot face contracte individuale?
S a mai dat exemplul asta..telefoane...tv..gaze.Asa se sustinea ca nu se poate face contorizare pe scari..acuma da..dar e mai usor pt regii sa ti faca alcineva treaba si sa plateasca cei multi si prosti.Si noi ne certam aici ..intre noi,spre desfatarea altora..cand vom inversa citatul...multi da prosti?
domnule proprietaru, gresiti rau:
1. legislativul a conceput niste legi care trebuiesc respectate de catre toti cetatenii (romani sau straini) pe teritoriul romaniei. chiar daca sinteti proprietar , sinteti proprietar in propriul apartament, dar trebuie sa respectati legislatia: trebuie sa respectati orele de liniste, trebuie sa platiti cotele de intretinere, trebuie sa va despagubiti vecinul pentru pagubele aduse din vina dvs si invers), etc. toate acestea sint prevazute in legislatia romaniei, in diverse acte normative (legi, hg, cod civil, cod penal, etc ). si TOATE hotaririle adunarii generale si ale comitetului executiv trebuie sa respecte legislatia in vigoare, in caz contrar, deciziile fiind nule, asa cum a confirmat si doamna andreea, care are pregatire juridica. chiar a fost un exemplu intr-o alta postare de incalcare a L230/2007, cea cu privire la cele min 15 zile dupa care pot fi trecute la intretinere persoanele care locuiesc temporar (deci si in vizita) la o anumita adresa, la care elga si adriantot erau total in dezacord. pina la urma s-au convins ca nu aveau dreptate si ca TREBUIE SA RESPECTE INTOCMAI PREVEDERILE LEGII 230/2007, si nu au mai comentat pe acel subiect ;)
2. legislatia are in cea mai mare parte prevederi concrete, dar mai lasa si anumite aspecte sa poata fi reglementata de asociatiile de proprietari (penalitatile pt neplata intretinerii 0-1,2%/zi, etc) dar in anumite limite peste care nu se pot trece, pentru evitarea unor abuzuri.
3. chiar daca legislatia are lacune, acestea pot fi indreptate ulterior, asa cum au fost indreptate multe din cele ale legislatiei asociatiilor prin actuala L230 si Hg1588/2007. pentru ca nu pot fi prevazute absolut toate situatiile posibile.
4. trotuarul de 0,8m din jurul blocului nu s-a facut degeaba. tot legislatia in vigoare prevede acest aspect si este prevazuta in normativele de constructii. rolul acestui trotuar este acela de a preveni infiltratiile apei de ploaie pe linga fundatie, pentru a evita deteriorarea structurii de rezistenta a blocului, deci pentru siguranta in exploatare in timp a blocului dvs. sau vreti ca vi se darime blocul din cauza asta ? :stunned:
5. au inceput deja sa se faca anumite contorizari separate insa, momentan, nu se pot face la toate. la gaze se poate face printr-o instalatie interioara pe scara scarii, dar contoarele pasante pe care le vor unii mai scirtari nu au aceeasi clasa de precizie cu cele care se monteaza in mod obisnuit. tocmai de acea trebuie ca toate contoarele sa fie de acelasi tip, macar ca si clasa de precizie.
pentru contorizarea separata a apei calde si a apei reci ar fi nevoie la fel .... contoarele de apartament sa aiba aceeasi clasa de precizie cu cele de scara. ori asa ceva nu se intimpla, de aici rezultind si diferente la insumarea tuturor consumurilor, deci o sursa de discutii. asta ca sa nu mai vorbim de faptul ca acele contoare de apa calda nu ar trebui sa contorizeze si apa rece in cazul in care inca nu a ajuns apa calda la consumatorul cu pricina. exista numeroase cazuri in care oamenii stau dimineata cite 1/2 de ora pina la sosirea apei caldute, apa pe care o platesc la pret de apa calda, desi este rece bocna
Stimate domn,
Contorizari separate se fac de ceva vreme. La energia electrica avem de cand ne stim. La gaze se fac de cativa ani. De anul trecut la noi in bloc vin facturi separate pe fiecare scara iar pe site-ul RADET, daca va veti uita, veti gasi indrumari pentru CONTORIZARE INDIVIDUALA.

Subiectul topicului insa este cu totul altul.
Eu sustin ca nimeni nu are dreptul sa desfiinteze o asociatie LEGAL constituita, prin vointa comuna a proprietarilor care o compun. Daca acest lucru se intampla, ne putem considera cazuti din nou in cel mai clar comunism.
Acei proprietari, impreuna, detin in proprietate legala toata cladirea. Un proprietar de apartament este proprietari si pe cota indiviza, mentionata foarte clar in actul de vanzare-cumparare si nimeni nu-l poate deposeda de ea decat printr-o ilegalitate.
In plus, tot la subiect mi se pare si faptul ca o asociatie de proprietari, persoana juridica asadar, poate desfasura activitati economice producatoare de bani. Imi poate impune mie primaria, parlamentul ori consiliul local sa nu-mi administrez singur afacerea? Desfiintare ipotetica a acestor asociatii ar fi de-a dreptul abuziva. Oricum nu cred ca se va ajunge la asa ceva. A fost doar o idee "infierbantata" intr-un cap la fel de infierbantat.
Asociatia este obligata sa respecte legislatia in vigoare. Asta da. Numai ca legislatia in vigoare nu poate fi in contradictie cu legea fundamentala - Constitutia.

Alte discuții în legătură

Asociatie restanta qubeec44 qubeec44 Buna ziua! ce se poate face in calitate de proprietari de imobile avand in vedere urmatoarea situatie: -administratorul a decedat,am platit facturile catre ... (vezi toată discuția)
Desfiintarea asociatiei de locatari 2014Elena 2014Elena Va rog sa ma ajutati cu informatii legale .Suntem in situatia de desfiintare a asociatiei de locatari care cuprinde mai multe blocuri pentru ca ... (vezi toată discuția)
Administratorul a furat banii blocului ! jeanluk jeanluk :Obuna ziua Acum trei ani s-a descoperit ca administratora blocului unde locuiec a furat banii (aproximativ 600milioane) . S-a facut plangere la politie in ... (vezi toată discuția)